też mi się tak wydaje...lepiej więc na zaświadczeniu wyszczególnić wszystko by nie było wątpliwości:)
Maxima pisze: ↑24 cze 2021, 11:27Reasumując moje dzisiejsze przemyślenia (czas najwyższy bo lipiec tuż tuż) :
Jeśli działy świadczeń rodzinnych liczą z PIT-u to przyjęcie dochodu netto będzie prawidłowe, bo przychód - koszty = dochód. A dochód - podatek i składki = netto.
Natomiast w dodatkach mieszkaniowych dochodu nie liczymy z PIT-u, tylko z zaświadczeń pracodawcy. Rodzi się tu pytanie, czy pracodawca prawidłowo rozróżnia przychód/dochód, bo przypadki, jak wiemy, są różne. czasami mamy bzdury w zaświadczeniach.
Z kolei, jeśli zaczniemy operować słowem "netto", to mogą być przypadki, że pracodawca wpisze netto, tj. po odjęciu potrąceń typu składka polisy PZU.
ojojoj...a po co tak kombinować...to pracodawca ma wystawić zaswiadczenie konkretne...a nie my mamy wyliczać skl zdr...podatki czy zusykryops pisze: ↑24 cze 2021, 14:31Reasumując taki przykład z najniższej krajowej:
2800 x 13,71% (składka emerytalna, rentowa, chorobowa) = 383,88
2800 - 383,88 = 2416,12
2416,12 x 9% (składka zdrowotna) = 217,45
2416,12 - 217,45 = 2198,67
2198,67 - podatek - koszty uzyskania przychodu (może ktoś napisać jak obliczyć podatek?) koszty wiadomo - 250 lub 300. Ile wyniesie dochód do dodatku mieszkaniowego?
my nie jestesmy od wyliczenia dochodu w taki sposob krok po krokukryops pisze: ↑24 cze 2021, 14:56Pewnie dlatego, że z doświadczenia znam pracodawców i zaświadczenia będą źle wystawiane
Ps. Podatek to:
składka zdrowotna do odliczenia od podatku - (2800 zł - 383,88 zł) x 7,75% = 187,25 zł
podstawa opodatkowania - 2800 zł - 383,88 zł (składki ZUS) - 250 zł (koszty uzyskania przychodu) = 2166,12 zł ~ 2166 zł,
zaliczka na podatek dochodowy - 2166 zł x 17% (lub 32%, ale tacy raczej po dodatek nie przychodzą)) - 43,76 zł (kwota wolna od podatku) = 324,46 zł,
podatek do urzędu skarbowego - 324,46 zł - 187,25 zł = 137,21 zł ~ 137 zł
Tak więc kontynuując powyższy post:
2198,67 - 137 - 250 = 1811,67 dla osoby pracującej w tej samej miejscowości, w której mieszka.
Dobrze wyliczyłem?
dokładnie!my nie jestesmy od wyliczenia dochodu w taki sposob krok po kroku! jezeli pracodawca zle wylicza...to juz wnioskodawcy problem...ja nie bede wyliczala bo pozniej bedzie...to ta pani tak policzyla i zle bylo...! bez przesady, daje druk zaswiadczenia i pracodawca albo sie na nim wzoruje albo wypelnia na druku co trzeba,jezeli to on zle wstawil...to juz jego bedzie problem nie moj...ja jestem od rozpatrywania wniosku i ewentualnie jezeli ktos ma dokumenty wszystkie moge pomoc wypelnic wniosek-
U nas w rodzinnym mamy wzór zaświadczenia w którym wpisują kwotę za dany miesiąc a poniżej jest formułka; "dochód określony zgodnie z definicją zawartą w ustawie o świadczeniach rodzinnych (tj. przychód podlegający opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e, i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 1387 ze zm.), pomniejszony o: koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne)" nie ma nic mowy o dochodzie netto - a czy oni uznają to za dochód netto i taki wpiszą to już nie nasz problem.
to moze podrzuc tu klezanko aki wzór od Was:)sylwia1 pisze: ↑25 cze 2021, 9:42U nas w rodzinnym mamy wzór zaświadczenia w którym wpisują kwotę za dany miesiąc a poniżej jest formułka; "dochód określony zgodnie z definicją zawartą w ustawie o świadczeniach rodzinnych (tj. przychód podlegający opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e, i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 1387 ze zm.), pomniejszony o: koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne)" nie ma nic mowy o dochodzie netto - a czy oni uznają to za dochód netto i taki wpiszą to już nie nasz problem.
Myślę że w dodatkach mieszkaniowych też mogłoby być takie zaświadczenie nie wymieniając poszczególnych składników a tylko zamieszczając regułkę.