to moze podrzuc tu klezanko aki wzór od Was:)
ale tez mam cos podobnego jak Twoje:) bo coż tu można wykombinowac innego:)
Można sobie wybrać, jak kto wolimuusia pisze: ↑25 cze 2021, 11:25to moze podrzuc tu klezanko aki wzór od Was:)sylwia1 pisze: ↑25 cze 2021, 9:42U nas w rodzinnym mamy wzór zaświadczenia w którym wpisują kwotę za dany miesiąc a poniżej jest formułka; "dochód określony zgodnie z definicją zawartą w ustawie o świadczeniach rodzinnych (tj. przychód podlegający opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e, i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 1387 ze zm.), pomniejszony o: koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne)" nie ma nic mowy o dochodzie netto - a czy oni uznają to za dochód netto i taki wpiszą to już nie nasz problem.
Myślę że w dodatkach mieszkaniowych też mogłoby być takie zaświadczenie nie wymieniając poszczególnych składników a tylko zamieszczając regułkę.
No nie mogą brać netto.Monia86 pisze: ↑24 cze 2021, 8:44Właśnie, że po odliczeniu tych wszystkich kosztów uzyskania to wyjdzie mniej niż netto a w rodzinnym dziewczyny biorą netto tak mówia a to sie nie zgadza moim zdaniem z art3 pkt1 ustawy o świadczeniach rodzinnych i mamy w Ośrodku podzielone zdania i nie wiem jak robić do DM....
Wręcz perfekcyjnie. Mnie wyszło to samo, tyle że sprawdziłem ile z 2800 brutto powinno wyjść netto i odjąłem jeszcze koszty. Ale my tego naprawdę nie musimy umieć, a nawet nie mamy powodu... Najniższej krajowej po miesiącu od jej wprowadzeniu człowiek się uczy na pamięć bo co drugie zaświadczenie takie samo, więc jak masz 2800 brutto to z miejsca wiesz czy na końcu wychodzi dobrze czy źle...Ale przy innych kwotach brutto nie jest naszą rolą śledzić czy się pracodawca nie pomylił i nie zawyżył lub zaniżył zaliczki na podatek czy składki zdrowotnej...Ktoś się pod tym zaświadczeniem podpisuje i to on za nie odpowiada.kryops pisze: ↑24 cze 2021, 14:56Pewnie dlatego, że z doświadczenia znam pracodawców i zaświadczenia będą źle wystawiane
Ps. Podatek to:
składka zdrowotna do odliczenia od podatku - (2800 zł - 383,88 zł) x 7,75% = 187,25 zł
podstawa opodatkowania - 2800 zł - 383,88 zł (składki ZUS) - 250 zł (koszty uzyskania przychodu) = 2166,12 zł ~ 2166 zł,
zaliczka na podatek dochodowy - 2166 zł x 17% (lub 32%, ale tacy raczej po dodatek nie przychodzą)) - 43,76 zł (kwota wolna od podatku) = 324,46 zł,
podatek do urzędu skarbowego - 324,46 zł - 187,25 zł = 137,21 zł ~ 137 zł
Tak więc kontynuując powyższy post:
2198,67 - 137 - 250 = 1811,67 dla osoby pracującej w tej samej miejscowości, w której mieszka.
Dobrze wyliczyłem?
a to ciekawe.aaww pisze: ↑06 lip 2021, 8:53Witam. u mojej Pani w dziale Płace pokazałam te wasze propozycje zaświadczeń. Nie zgadza się z nimi. bo według nich będziemy 2 razy odejmować koszty uzyskania. koszty uzyskania już są ujęte przy obliczaniu należnego podatku. a my mamy jeszcze koszty uzyskania w osobnej rubryce. w ogóle stwierdziła że te przepis art.3 pkt 1 pozycja a) jest przestarzały. u mnie w świadczeniach rodzinnych Panie od ludzi biorą dochód netto. może wymyślę jakieś sensowne zaświadczenie dla pracodawcy przy pomocy mojej Pani z płac.![]()