Z.D.O a pryznanie emer. , od kiedy i czy w ogole jest zwrot? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 29 cze 2015, 14:09

Przeczytajcie definicję świadczeń nienależnie pobranych.

Ustalenie prawa do emerytury leży w kompetencji ZUS i klient do momentu otrzymania decyzji nie ma wiedzy, od kiedy dokładnie ZUS ustalił uprawnienia do świadczenia. Aby móc wnioskować o uchylenie decyzji bez straty dla siebie, klient musi mieć decyzję - w momencie wypłaty świadczeń ZDO tej wiedzy nie posiadał! Organ równie dobrze mógł odmówić mu prawa do emerytury czy ustalić inny okres uprawnień.
Jeśli robicie tak, że żądacie zwrotu świadczeń od klienta, który w czerwcu otrzymał decyzję o przyznaniu uprawnień np. od kwietnia - to robicie błąd. Klient w tamtym czasie nie był świadomy, że otrzyma uprawnienia, więc nie wprowadzał nikogo w błąd.

Gdyby było tak, że klient otrzymuje decyzję w czerwcu i przychodzi do nas dopiero w październiku, to NP są od czerwca, pomimo tego, że uprawnienia ustalono od kwietnia.
kawa i ciasto

Napisano: 29 cze 2015, 14:28

kawa i ciasto pisze:Przeczytajcie definicję świadczeń nienależnie pobranych.

Ustalenie prawa do emerytury leży w kompetencji ZUS i klient do momentu otrzymania decyzji nie ma wiedzy, od kiedy dokładnie ZUS ustalił uprawnienia do świadczenia. Aby móc wnioskować o uchylenie decyzji bez straty dla siebie, klient musi mieć decyzję - w momencie wypłaty świadczeń ZDO tej wiedzy nie posiadał! Organ równie dobrze mógł odmówić mu prawa do emerytury czy ustalić inny okres uprawnień.
Jeśli robicie tak, że żądacie zwrotu świadczeń od klienta, który w czerwcu otrzymał decyzję o przyznaniu uprawnień np. od kwietnia - to robicie błąd. Klient w tamtym czasie nie był świadomy, że otrzyma uprawnienia, więc nie wprowadzał nikogo w błąd.

Gdyby było tak, że klient otrzymuje decyzję w czerwcu i przychodzi do nas dopiero w październiku, to NP są od czerwca, pomimo tego, że uprawnienia ustalono od kwietnia.
zawsze mozna przyjsc do OPSu i zglosic fakt wystapienia do ZUS z wnioskiem o ustalenie emerytury aby wstrzymac wyplate ZDO, my nienalezne tez ustalamy od momentu ustalenia uprawnien do swiadczen emerytalno-rentowych i po odwolaniach SKO nam przyznaje racje
bxbxbx

Napisano: 29 cze 2015, 14:34

otóż to, Zus nie przyznaje emerytury z urzędu, tylko na wniosek strony, tylko, że nasi klienci zapominają nas o tym poinformować
iwcia23

Napisano: 29 cze 2015, 14:40

Klient ma przyznaną emeryturą od kwietnia ( w kwietniu złożył wniosek ) .Byłam pewna zrobić N.P. od dnia decyzji czyli 18 czerwca , ale klient krzyczy, wrzeszczy ,że od razu jak tylko dostał , to przyszedł , a ja mu napominam o możliwym zwrocie :shock:
Ręce opadają. Dziękuję za Wasze uwagi
anka2

Napisano: 29 cze 2015, 14:45

ZUS przyznaje na wniosek strony ale strona nie ma obowiązku wiedzieć, od kiedy ma uprawnienia i nie ma też obowiązku być jasnowidzem i przewidywać z wyprzedzeniem, jaką decyzję podejmie ZUS. W taki sposób, jaki proponujecie - działacie na niekorzyść strony.
kawa i ciasto

Napisano: 29 cze 2015, 14:46

anka2 pisze:Klient ma przyznaną emeryturą od kwietnia ( w kwietniu złożył wniosek ) .Byłam pewna zrobić N.P. od dnia decyzji czyli 18 czerwca , ale klient krzyczy, wrzeszczy ,że od razu jak tylko dostał , to przyszedł , a ja mu napominam o możliwym zwrocie :shock:
Ręce opadają. Dziękuję za Wasze uwagi
sa rozne szkoly tych zwrotow, jedni od dnia nabycia uprawnien, inni od dnia dostarczenia decyzji nie jest to nigdzie jasno okreslone, a kazdy mądry na szkoleniach z tego co tu czytam na forum mowi ludziom co innego, musisz zapytac jakiegos swojego Guru. jak dla mnie to od nie nabycia uprawnien bo strona wiedziala i miala swiadomosc ze taka emeryture dostanie zwlaszcza ze sama o nia wniosek skladala
bxbxbx

Napisano: 29 cze 2015, 14:46

anka2
No i klient ma rację.
kawa i ciasto

Napisano: 29 cze 2015, 23:18

Oczywiście , że nie przysługuje od dnia nabycia uprawnień do emerytury. Co to za pomysł uchylać od dnia otrzymania pisma, nic takiego w przepisach nie ma. Kochani czytajcie przepisy.
aiwa

Napisano: 30 cze 2015, 7:38

Ja robię NP od dnia przyznania emerytury tzn. w tym przypadku od kwietnia. Dostanie wyrównanie emerytury to ma z czego zwrócić. Miałam dylemat kiedyś z zasiłkami pielęgnacyjnymi jak ZUS wypłacał z dużym opóźnieniem dla 75-latków ( chodziło o odsetki ). Zapytałam Ministerstwo i napisali, że NP od dnia przyznania ZP tzn. wstecz, i kazali ludziom upominać się o odsetki od późno wypłaconych ZP w ZUS.
Gość

Napisano: 30 cze 2015, 9:13

bxbxbx pisze: zawsze mozna przyjsc do OPSu i zglosic fakt wystapienia do ZUS z wnioskiem o ustalenie emerytury aby wstrzymac wyplate ZDO
I na jakiej podstawie wstrzymasz tą wypłatę i w jaki sposób to zrobisz? Technicznie się da, ale prawnie - nie. Jeśli nie wypłacisz pieniędzy w terminie, a decyzja jest nieuchylona to masz niewykonanie decyzji administracyjnej.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x