I pod który punkt z art. 30 to podchodzi? Bo jak dla mnie nie pasuje do żadnego z tych czterech, a skoro nie pasuje to nie są nienależnie pobrane.Gość pisze:Ja robię NP od dnia przyznania emerytury tzn. w tym przypadku od kwietnia.
I pod który punkt z art. 30 to podchodzi? Bo jak dla mnie nie pasuje do żadnego z tych czterech, a skoro nie pasuje to nie są nienależnie pobrane.Gość pisze:Ja robię NP od dnia przyznania emerytury tzn. w tym przypadku od kwietnia.
widze ze kolega slabo sie w świadczenaich rodzinnych orientuje wiec wyjasniam treśc oswiadczenia jakie strona powinna zlozyc : "Proszę o wstrzymanie wyplat zasiłku dla opiekuna w zwiazku ze zlozeniem z ZUS wniosku o ustalenie prawa do emerytury w dniu ...." wtedy uchylasz swiadczenia i po sprawie. Lepiej zrobic cos takiego niz miec nienaleznie pobrane swiadczeniaIks pisze:I na jakiej podstawie wstrzymasz tą wypłatę i w jaki sposób to zrobisz? Technicznie się da, ale prawnie - nie. Jeśli nie wypłacisz pieniędzy w terminie, a decyzja jest nieuchylona to masz niewykonanie decyzji administracyjnej.bxbxbx pisze: zawsze mozna przyjsc do OPSu i zglosic fakt wystapienia do ZUS z wnioskiem o ustalenie emerytury aby wstrzymac wyplate ZDO
no patrz jaki nieszczesliwy jestes moje SKO utrzymuje wszystkie decyzje odwołujące w mocyIks pisze:Uchylenie to nie wstrzymanie - to raz. Po drugie - ja nie mam nienależnie pobranych w takiej sytuacji bo uchylam od dnia otrzymania decyzji. To jest działanie na korzyść strony "kolego". Zresztą jak napisałem wyżej, nienależnie pobranych się po prostu nie da zrobić, a jeśli już to SKO to szybciutko uwali.
jakbys znal troche ustawe to bys wiedzial ze osoba uprawniona do ZDO nie moze miec prawa do emerytury i nie wazne co jest w art 30 napisane a co nie, ma przyznana emeryture nie moze miec prawa do ZDO, emerytury sie nie dostaje ot tak z kosmusu i nie spada do ciebie w liscie z meteorytem tylko wnioskuje sie o nia w ZUSie, majac swiadomosc ze bedzie sie mialo ja przyznana trzeba o tym poinformowac OPS , w tym przypadku postepujesz niezgodnie z ustawa po strona ma i ZDO i emerytureIks pisze:I pod który punkt z art. 30 to podchodzi? Bo jak dla mnie nie pasuje do żadnego z tych czterech, a skoro nie pasuje to nie są nienależnie pobrane.Gość pisze:Ja robię NP od dnia przyznania emerytury tzn. w tym przypadku od kwietnia.
Aha. Ty na pewno jesteś urzędnikiem? Czy dopiero chciałbyś?masterm pisze:nie wazne co jest w art 30 napisane a co nie
Dlatego w momencie otrzymania decyzji z ZUS przychodzi do OPS, a ja uchylam decyzję przyznająca świadczenie - zbiegu świadczeń nie ma.masterm pisze: osoba uprawniona do ZDO nie moze miec prawa do emerytury
Przed chwilą pisałeś, że "nie ważne co jest napisane w art. 30 a co nie", czyli zapisy ustawy generalnie olewasz, lub stosujesz wybiórczo. Po raz kolejny pytam, w jaki sposób zrobić postępowanie w sprawie NP, skoro ten przypadek nie wyczerpuje żadnego z punktów w definicji NP?masterm pisze: w tym przypadku postepujesz niezgodnie z ustawa