Z.D.O a pryznanie emer. , od kiedy i czy w ogole jest zwrot? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 30 cze 2015, 9:16

Gość pisze:Ja robię NP od dnia przyznania emerytury tzn. w tym przypadku od kwietnia.
I pod który punkt z art. 30 to podchodzi? Bo jak dla mnie nie pasuje do żadnego z tych czterech, a skoro nie pasuje to nie są nienależnie pobrane.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2015, 9:19

Iks pisze:
bxbxbx pisze: zawsze mozna przyjsc do OPSu i zglosic fakt wystapienia do ZUS z wnioskiem o ustalenie emerytury aby wstrzymac wyplate ZDO
I na jakiej podstawie wstrzymasz tą wypłatę i w jaki sposób to zrobisz? Technicznie się da, ale prawnie - nie. Jeśli nie wypłacisz pieniędzy w terminie, a decyzja jest nieuchylona to masz niewykonanie decyzji administracyjnej.
widze ze kolega slabo sie w świadczenaich rodzinnych orientuje wiec wyjasniam treśc oswiadczenia jakie strona powinna zlozyc : "Proszę o wstrzymanie wyplat zasiłku dla opiekuna w zwiazku ze zlozeniem z ZUS wniosku o ustalenie prawa do emerytury w dniu ...." wtedy uchylasz swiadczenia i po sprawie. Lepiej zrobic cos takiego niz miec nienaleznie pobrane swiadczenia
dsdds

Napisano: 30 cze 2015, 9:34

Uchylenie to nie wstrzymanie - to raz. Po drugie - ja nie mam nienależnie pobranych w takiej sytuacji bo uchylam od dnia otrzymania decyzji. To jest działanie na korzyść strony "kolego". Zresztą jak napisałem wyżej, nienależnie pobranych się po prostu nie da zrobić, a jeśli już to SKO to szybciutko uwali.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2015, 9:37

Iks pisze:Uchylenie to nie wstrzymanie - to raz. Po drugie - ja nie mam nienależnie pobranych w takiej sytuacji bo uchylam od dnia otrzymania decyzji. To jest działanie na korzyść strony "kolego". Zresztą jak napisałem wyżej, nienależnie pobranych się po prostu nie da zrobić, a jeśli już to SKO to szybciutko uwali.
no patrz jaki nieszczesliwy jestes moje SKO utrzymuje wszystkie decyzje odwołujące w mocy
dsdds

Napisano: 30 cze 2015, 9:44

A czemu jestem nieszczęśliwy? - ludzie mają więcej kasy, my więcej kasy i mniej roboty, SKO mniej roboty - wszyscy szczęśliwi.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 cze 2015, 9:59

Po konsultacji z kier. robię jak Iks ;)
Ps. Dziękuję Wam za podpowiedzi i pozdrawiam .
anka2

Napisano: 30 cze 2015, 10:05

Iks dzięki za wsparcie, ponadto współczuję klientom, którzy muszą oddawać świadczenia nie będące nienależnie pobranymi :(
kawa i ciasto

Napisano: 30 cze 2015, 11:15

ja nie wiem kogo tam w tych GOPSach zatrudniaja ;( masakra
mania12

Napisano: 30 cze 2015, 11:20

Iks pisze:
Gość pisze:Ja robię NP od dnia przyznania emerytury tzn. w tym przypadku od kwietnia.
I pod który punkt z art. 30 to podchodzi? Bo jak dla mnie nie pasuje do żadnego z tych czterech, a skoro nie pasuje to nie są nienależnie pobrane.
jakbys znal troche ustawe to bys wiedzial ze osoba uprawniona do ZDO nie moze miec prawa do emerytury i nie wazne co jest w art 30 napisane a co nie, ma przyznana emeryture nie moze miec prawa do ZDO, emerytury sie nie dostaje ot tak z kosmusu i nie spada do ciebie w liscie z meteorytem tylko wnioskuje sie o nia w ZUSie, majac swiadomosc ze bedzie sie mialo ja przyznana trzeba o tym poinformowac OPS , w tym przypadku postepujesz niezgodnie z ustawa po strona ma i ZDO i emeryture
masterm

Napisano: 30 cze 2015, 12:32

masterm pisze:nie wazne co jest w art 30 napisane a co nie
Aha. Ty na pewno jesteś urzędnikiem? Czy dopiero chciałbyś?
masterm pisze: osoba uprawniona do ZDO nie moze miec prawa do emerytury
Dlatego w momencie otrzymania decyzji z ZUS przychodzi do OPS, a ja uchylam decyzję przyznająca świadczenie - zbiegu świadczeń nie ma.
masterm pisze: w tym przypadku postepujesz niezgodnie z ustawa
Przed chwilą pisałeś, że "nie ważne co jest napisane w art. 30 a co nie", czyli zapisy ustawy generalnie olewasz, lub stosujesz wybiórczo. Po raz kolejny pytam, w jaki sposób zrobić postępowanie w sprawie NP, skoro ten przypadek nie wyczerpuje żadnego z punktów w definicji NP?

Zauważyłem częstą przypadłość na tym forum, że ludzie którzy nie znają dobrze przepisów, albo nie do końca je rozumieją, wolne miejsca czyli tą pustkę kiedy nie wiedzą co zrobić, zastępują domysłami albo naciągają w to miejsce jakieś inne zapisy działając na szkodę strony.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x