Zajęcia wychowawcze/interwencja
Zajęcia wychowawcze/interwencja
Witam, jakie zajęcia wychowawcze i dydaktyczne organizujecie w grupie interwencyjnej( wiek dzieci 4-15 lat), liczebność- 15 dzieci.Proszę o wszelkie sugestie.Dziękuję, pozdrawiam.
Re: Zajęcia wychowawcze/interwencja
Panie Wojtku to nie jest odpowiedź na moje pytanie
, ok mam 14 dzieci czyli zgodnie z ustawą.
Czekam na sugestie

Czekam na sugestie

Dla mnie to zajęcia wychowawcze polegają na organizacji obowiązków, oraz zajęć grupowych ale w formie społeczności. Obowiązki to wszystko związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego + nauka.
wychowawca ma za zadanie przestrzegać harmonogramu dnia wychowanka, pilnować dyscypliny jakiejś tam i to wszystko. nie ma możliwości indywidualnie pracowac z dzieckiem, terapeutyzować itp. to u nas robi psycholog i terapeuta
Kaśka wszystko zależy od tego jakimi zasobami własnymi dysponujesz.
Jak znasz sztuki walki to rób zajęcia z tego, znasz techniki efektywnego uczenia się to zrób takie zajęcia. Znasz NLP zrób zajęcia z NLP Jak gotowanie jest Twoją pasją to zrób zajęcia kulinarne itp. Ja umiesz TYLKO pilnować dyscypliny to współczuję dzieciakom
Jak znasz sztuki walki to rób zajęcia z tego, znasz techniki efektywnego uczenia się to zrób takie zajęcia. Znasz NLP zrób zajęcia z NLP Jak gotowanie jest Twoją pasją to zrób zajęcia kulinarne itp. Ja umiesz TYLKO pilnować dyscypliny to współczuję dzieciakom

marianna! ciekawe jak zrobisz zajęcia kulinarne z 14 dzieci w różnym wieku
gratuluję organizacji wtedy i zaangażowania wszystkich wychowanków

z mojego doswiadczenia wiem,ze można:)pieklismy ciasteczka,robiismy kanapki i wiele innych rzeczy.plastyczne również da sie zorganizowac z 14dzieci w rOżnym wieku.powodzenia!
z rocznym dzieckiem na ręce i póltorarocznym dzieckiem za rękę-gratuluję wyobrażni!!!
Ja bym się nie zastanawiał w takich sytuacjach nad zajęciami ale nad podstawowymi rzeczami dotyczącymi zasad funkcjonowania placówki. Pierw struktura i organizacja.
Oprócz Zajęcia wychowawcze/interwencja - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
ciekawe
dod.socjalny
opieka medyczna
dom dziecka prowadzony przez stowarzyszenie...
Jestem rodziną zastępczą i co dalej ?
Godziny pracy w Świetlicach Środowiskowych
Rola wychowawcy placówki wychowawczej dziecka będącego w MOSie
Asystent rodziny
poszkodowani przez GCP
dzieciaczki
Orzeczenia Opinie Poradni Psycholog. Pedagog.
Zaproszenie
Zaproszenie
Mamy zmiane do Ustawy o pieczy zastepczej z 24.05.2012r.
16 - letni wychowanek
opłata za policyjną izbe