Zajęcia wychowawcze/interwencja

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Kaśka

Zajęcia wychowawcze/interwencja

Post autor: ~Kaśka »

Witam, jakie zajęcia wychowawcze i dydaktyczne organizujecie w grupie interwencyjnej( wiek dzieci 4-15 lat), liczebność- 15 dzieci.Proszę o wszelkie sugestie.Dziękuję, pozdrawiam.
~Wojtek

Re: Zajęcia wychowawcze/interwencja

Post autor: ~Wojtek »

A dlaczego masz pod opieką !5 dzieci ????!!!
~Kaśka

Post autor: ~Kaśka »

Panie Wojtku to nie jest odpowiedź na moje pytanie :), ok mam 14 dzieci czyli zgodnie z ustawą.
Czekam na sugestie ;)
~pytanko

Post autor: ~pytanko »

Dla mnie to zajęcia wychowawcze polegają na organizacji obowiązków, oraz zajęć grupowych ale w formie społeczności. Obowiązki to wszystko związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego + nauka.
~iw

Post autor: ~iw »

wychowawca ma za zadanie przestrzegać harmonogramu dnia wychowanka, pilnować dyscypliny jakiejś tam i to wszystko. nie ma możliwości indywidualnie pracowac z dzieckiem, terapeutyzować itp. to u nas robi psycholog i terapeuta
~Marianna

Post autor: ~Marianna »

Kaśka wszystko zależy od tego jakimi zasobami własnymi dysponujesz.

Jak znasz sztuki walki to rób zajęcia z tego, znasz techniki efektywnego uczenia się to zrób takie zajęcia. Znasz NLP zrób zajęcia z NLP Jak gotowanie jest Twoją pasją to zrób zajęcia kulinarne itp. Ja umiesz TYLKO pilnować dyscypliny to współczuję dzieciakom :P
~iw

Post autor: ~iw »

marianna! ciekawe jak zrobisz zajęcia kulinarne z 14 dzieci w różnym wieku :) gratuluję organizacji wtedy i zaangażowania wszystkich wychowanków
~......

Post autor: ~...... »

z mojego doswiadczenia wiem,ze można:)pieklismy ciasteczka,robiismy kanapki i wiele innych rzeczy.plastyczne również da sie zorganizowac z 14dzieci w rOżnym wieku.powodzenia!
~***

Post autor: ~*** »

z rocznym dzieckiem na ręce i póltorarocznym dzieckiem za rękę-gratuluję wyobrażni!!!
~ale jaja

Post autor: ~ale jaja »

Ja bym się nie zastanawiał w takich sytuacjach nad zajęciami ale nad podstawowymi rzeczami dotyczącymi zasad funkcjonowania placówki. Pierw struktura i organizacja.
ODPOWIEDZ