zaliczka alimentacyjna w sądzie a podanie o rozłożenie na ra - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 mar 2015, 15:56

Pan ubiegał się o umorzenie zaliczki alimentacyjnej dostał od nas ODMOWĘ
Odwołał się do SKO utrzymano w mocy naszą decyzję
Pan lubi Urzędy więc przesłał sprawę do SĄDU jest w toku
Minął rok a Pan nam złożył podanie o rozłożenie tej zaliczki na raty.
Nie mam do gościa zdrowia bo wiemy że robi to celowo aby nas uwalic dokumentami
Ale proszę o pomoc jak mu odpisać na to podanie czy na podstawie KPA z art 97 p-kt 4 tj. gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd.
Czy to wystarczy czy robicie inaczej
My niestety nie mamy prawnika na stanie i mordujemy się z nim sami. Proszę o pomoc !!!
Mpp

Napisano: 22 mar 2015, 20:45

Re: zaliczka w sądzie a rozłożenie na raty

Postautor: Lucylla » 20 mar 2015, 14:33
Ja wydałabym postanowienie o zawieszeniu postępowania administracyjnego w sprawie rozłożenia na raty, na podstawie art. 97 § 1, pkt. 4 ustawy z dnia 14.06.1960 r. kodeks postępowania administracyjnego, do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez sad: "Zgodnie z art. 97 § 1, pkt. 4 ustawy z dnia 14.06.1960 r. kodeks postępowania administracyjnego organ administracji publicznej zawiesza postępowanie gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd. W związku z tym, iż obecnie w sprawie pana.......... toczy się postępowanie odwoławcze przed sądem w sprawie umorzenia należności, postanowiono jak na wstępie".
Mam takie pytanie: na jaką podstawę prawną powołaliście się, dając odmowę zaliczki, bo musiała być dobra skoro sko utrzymało w mocy. Ja obecnie mam wydać decyzję w sprawie umorzenia zaliczki alim. Jaki artykuł oprócz art. 43 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów?
Lucylla

Napisano: 24 mar 2015, 14:33

do umorzenia zaliczki art. 30 ust.1 ustawy o pomocy , mam takie pytanie czy może ma ktoś wniosek do komornika o sprawdzenie czy egzekucja skuteczna ??
kalina

Napisano: 27 mar 2015, 11:04

Miejscowość data

Komornik Sądowy
przy Sadzie Rejonowym …..

Wniosek o udzielenie informacji o stanie prowadzonej egzekucji

Na podstawie art. 3 ust. 6 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2012 r., poz. 1228 ze zm.), działając z upoważnienia Wójta………, zwracam się z prośbą o udzielenie informacji czy dłużnik alimentacyjny……….. wywiązał się w całości z ciążących na nim zobowiązań alimentacyjnych (czy egzekucja jest obecnie skuteczna).
Niniejsza informacja jest niezbędna celem …..

Otrzymują:
1. …………
2. a/a
Lucylla

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x