chcę wprowadzić kilka zmian w polityce rachunkowości z 2011 r a konkretnie dodać 2 konta w Zakładowym Planie Kont, jak to powinno wyglądać czy opisuję te 2 konta i wprowadzam nowym zarządzeniem i tylko dołączam do poprzedniego ZPK czy po dopisaniu drukuję całość i też jako nowe zarządzenie. Czy od 2011 r zmieniły się jakieś podstawy prawne?
DZIĘKUJĘ!!!!
Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości
Re: Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości
Ja robię zarządzenie zmieniające załącznik dotyczący planu kont ( z głównego zarządzenia). Wpisuję tylko aktualne zmiany. Podstawy prawne chyba b.z.
Re: Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości
Jeżeli zmian jest dużo, to zarządzeniem wprowadzam nową politykę rachunkową ale przy drobnych jako zarządzenie do aneksu dotyczącego np Zakł. Planu Kont. Aktualizowałam podstawę prawną następująco:
Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz.U. z 2013 r. poz. 330 z późn. zm.)
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach (Dz.U. z 2013 r. poz. 885 z późn. zm.)
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 16 stycznia 2014 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej (Dz.U. z 2014 roku poz. 119 z późn. zm.).
Pozdrawiam
Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz.U. z 2013 r. poz. 330 z późn. zm.)
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach (Dz.U. z 2013 r. poz. 885 z późn. zm.)
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 16 stycznia 2014 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej (Dz.U. z 2014 roku poz. 119 z późn. zm.).
Pozdrawiam
Oprócz Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości - Księgowość przeczytaj również:
Centra Usług Wspólnych...a jednak będzie się działo
ZAKUP ŚRODKA TRWAŁEGO
koszty niekwalifikowalne płace
testy psycologiczne
dotacja wykorzystana niezgodnie z przeznacz.
nietypowa sprawa _wypłata zasiłku piel._wyrównanie
czy płacicie juz coś za prace przy KDR
Ryczałt samochodowy
ekwiwalent za urlop
Nieodpłatnie otrzymane materiały
karta dużej rodziny
nienależnie pobrany ZR-potrącenie z bieżącej wypłaty
kiedy nalezy zrobić wypłatę stażu z POKL
jaki paragraf
Wynagrodzenie asystenta z dotaji
ZFŚS