Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
oluś

Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości

Post autor: oluś »

chcę wprowadzić kilka zmian w polityce rachunkowości z 2011 r a konkretnie dodać 2 konta w Zakładowym Planie Kont, jak to powinno wyglądać czy opisuję te 2 konta i wprowadzam nowym zarządzeniem i tylko dołączam do poprzedniego ZPK czy po dopisaniu drukuję całość i też jako nowe zarządzenie. Czy od 2011 r zmieniły się jakieś podstawy prawne?
DZIĘKUJĘ!!!!
Ola II

Re: Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości

Post autor: Ola II »

Ja robię zarządzenie zmieniające załącznik dotyczący planu kont ( z głównego zarządzenia). Wpisuję tylko aktualne zmiany. Podstawy prawne chyba b.z.
Anna5

Re: Zarządzenie zmieniające do Polityki rachunkowości

Post autor: Anna5 »

Jeżeli zmian jest dużo, to zarządzeniem wprowadzam nową politykę rachunkową ale przy drobnych jako zarządzenie do aneksu dotyczącego np Zakł. Planu Kont. Aktualizowałam podstawę prawną następująco:
Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz.U. z 2013 r. poz. 330 z późn. zm.)
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach (Dz.U. z 2013 r. poz. 885 z późn. zm.)
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 16 stycznia 2014 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej (Dz.U. z 2014 roku poz. 119 z późn. zm.).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ