Zasiłek dla opiekuna - nowa pułapka? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 12:37

ada3 pisze:
~opiekun matki mówi:
16 kwietnia 2014 na 05:31
kto z WO weźmie „zasiłek dla opiekuna” ten nawet niech nie czeka na wyrok K38/13 (z wniosku PiS) bo ta sprawa nie będzie go dotyczyć.
To są brednie i nic więcej. Idąc tym tokiem rozumowania wyrok grudniowy nie powinien mieć zastosowania do osób uprawnionych do SZO, a jest oczywiście inaczej.
Inne przepisy są zaskarżone w tym wniosku a inne regulują „zasiłek dla opiekuna”.
Oczywista oczywistość, tylko jak to się ma do postawionej tezy?

Nie ma żadnego związku między prawem do ZDO, a ewentualnymi skutkami orzeczenia TK w sprawie K 38/13.
Jeśli "opiekun matki" wie coś więcej, niech nas wszystkich oświeci, zamiast wypisywać tezy pisać niepoparte żadnymi argumentami .
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 13:36

można wziąć zasiłek dla opiekuna za okres od 1 lipca do momentu zwrotu, później zwrócić się o wygaszenie tej decyzji i w przyszłości ewentualnego wyroku TK odnośnie tego zasiłku (jak tam trafi) starać się o wyrównanie,wygaszenie tej decyzji jest jednoznaczne z końcem praw nabytych ale jeżeli TK się tym zajmie nie wiadomo czy to właśnie było zwrócone prawo nabyte

po wygaszeniu decyzji o zasiłku dla opiekuna "ma się czyste konto i zaczyna od 0" wtedy można złożyć wniosek o śp 800+200 dostanie się odmowę z racji wieku powstania niepełnosprawności a właśnie te artykuły są skarżone w K 38/13 więc nie wiadomo czy będzie można wznowić postępowanie, można się odwołać do SKO i WSA

pytanie co orzeknie TK we wniosku PiS bo śp tyczy się rodziców i oni i tak nabywali prawo do śp 620 a problem będzie z decyzjami odmownymi, przepisy będą obowiązywać do końca roku 2014 tak mi się wydaję a więc nie będzie powtórki sprzed roku, że jedna ustawa kończy się 30 czerwca a na drugi dzień obowiązuje nowa

pytanie kto mając wyrównanie zasiłku ok. 5 500 zł odważy się dobrowolnie wygasić decyzję i poczekać na to co zrobi MPiPS odnośnie odmów śp 620 z racji wieku powstania niepełnosprawności
ada3

Napisano: 16 kwie 2014, 13:44

kronos79
chodzi o to, że zasiłek dla opiekuna są to przepisy które obowiązywały do 31.12.2012 a ich już nie ma, mają być dla tej grupy tylko i wyłącznie do 31.12.2012

przepisy skarżone przez PiS to są przepisy obowiązujące od 01.01.2013 więc MPiPS ma haka na tych którym zwraca zasiłek bo oni dostawali 520 i musieli składać na SZO bo wtedy to im wpychano a nie mówiono, że mogą też na ŚP 620 składać

wygrany ten kto ma decyzję odmowną o ŚP 620 od 1 lipca tak mi się wydaję a tym z zasiłkiem dla opiekuna powiedzą, wzięliście to czego chcecie jeszcze?
ada3

Napisano: 16 kwie 2014, 14:01

ada3 pisze: po wygaszeniu decyzji o zasiłku dla opiekuna "ma się czyste konto i zaczyna od 0" wtedy można złożyć wniosek o śp 800+200 dostanie się odmowę z racji wieku powstania niepełnosprawności a właśnie te artykuły są skarżone w K 38/13 więc nie wiadomo czy będzie można wznowić postępowanie, można się odwołać do SKO i WSA
Wznowienie postępowania jest bardzo precyzyjną instytucją. I z tej instytucji będą mogły skorzystać w przypadku pozytywnego dla opiekunów wyroku (stwierdzającego niekonstytucyjność art. 17 ust. 1b) wyłącznie osoby, które takie postępowanie wszczęły i otrzymały decyzję odmowną.
A to są jednostki, naprawdę. Ale te jednostki będą mogły ubiegać się o należne im ŚP.
Natomiast te osoby bezwzględnie będą mogły wnosić o wznowienie postępowania i przyznanie im SP.
W ustawie o ZDO jest zapis, że ZDO nie przysługuje osobom uprawnionym do SP, nie odwrotnie, więc ewentualne przyznanie SP będzie przesądzało o braku uprawnień do ZDO za ten okres, a nie odwrotnie.
Pozostałe osoby skorzystają z orzeczenia TK tylko na przyszłość, rezygnując z SZO lub ZDO.
Kwestią ewentualnych rekompensat będzie musiał się zająć TK wprost, co wcale oczywiste nie jest.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 14:18

czyli w zasiłku dla opiekuna będą 2 decyzję na wniosek tak?
1. wypłata rekompensaty od 1 lipca do dnia złożenia wniosku
2. wznowienie prawa do zasiłku dla opiekuna

ja chyba nie wznowię prawa do zasiłku a złożę o śp 800 + 200 dostanę odmowę ale widać już widmo niekonstytucyjności więc wtedy będę starać się o wznowienie postępowania chyba i tu haczyk, że MPiPS nie uzna czegoś takiego no ale skoro decyzja była odmowna z artykułu niekonstytucyjnego więc wtedy powinna być zmieniona

oczywiście stracę po 300 zł od 1 lipca do dnia złożenia wniosku o śp, to duża suma o którą mogę się później ubiegać w przypadku innych wyroków TK, przepisów ustawy które dawało mi prawo do śp bezterminowego już nie ma, są nowe pewnie niekonstytucyjne więc mogę to wykorzystać póki nie ma wyroku TK
ada3

Napisano: 16 kwie 2014, 14:30

ada3 pisze:czyli w zasiłku dla opiekuna będą 2 decyzję na wniosek tak?
1. wypłata rekompensaty od 1 lipca do dnia złożenia wniosku
2. wznowienie prawa do zasiłku dla opiekuna
Forma, w sensie czy będzie to jedna decyzja czy dwie nie jest jeszcze przesądzona. Ale technicznie mówimy de facto o dwóch świadczeniach.
1. przyznanie ZDO za okres do dnia wejścia w życie ustawy.
2. przyznanie ZDO za okres od dnia wejścia w życie ustawy.
ja chyba nie wznowię prawa do zasiłku a złożę o śp 800 + 200 dostanę odmowę ale widać już widmo niekonstytucyjności więc wtedy będę starać się o wznowienie postępowania chyba i tu haczyk, że MPiPS nie uzna czegoś takiego no ale skoro decyzja była odmowna z artykułu niekonstytucyjnego więc wtedy powinna być zmieniona
Oczywiście, Twoim prawem jest złożenie wniosku o ZDO wyłącznie za okres do dnia wejścia w życie ustawy.
Jeśli tak bardzo boisz się że zostaniesz oszukana, możesz jednoczesnie złożyć wniosek o SP. Kiedy decyzja odmowna w sprawie SP będzie ostateczna (nie odwołuj się), złóż wniosek o ZDO na okres po wejściu w życie ustawy. Będziesz miała zarówno ZDO, jak i podstawe do wznowienia postępowania w sprawie SZO.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 15:45

może inaczej: składam 10 maja wniosek o zasiłek dla opiekuna oraz śp - jednocześnie

10 czerwca dostaję odmowę na śp a dostaję przyznany zasiłek dla opiekuna (decyzje mogą się różnić np. śp może być wcześniej przed zdo)

1. czy jeżeli otrzymam wcześniej zdo to czy ośrodek może mi wtedy wpisać w późniejszej odmowie śp, że nabyłem prawo do innego świadczenia (zdo) oraz przesłanka kryterium wiekowego?

2. czy jeżeli ewentualny wyrok TK w sprawie PiS będzie korzystny to czy wtedy mogę się starać o wyrównanie oraz prawo do śp jednocześnie w dniu przyznani śp zrzekać się prawa do zdo?

rozumiem, że nie mogę pobierać dwóch świadczeń ale czy mogę się wtedy ubiegać o wyrównanie i przyznanie prawa do śp?
przykład:
1 sierpnia zapada wyrok TK, po miesiącu np. 1 września występuje z wnioskiem o wznowienie postępowania odnośnie odmowy śp (w tym czasie pobieram zdo) czy wtedy mogę ubiegać się o wyrównanie do kwoty 1000 zł i wtedy DOPIERO zrzec się prawa do zdo?

wiem, że jesteście pracownikami i działacie na zasadzie obowiązującego prawa ale jednak proszę o radę

kronos79
z tego co napisałeś to mam najpierw uzyskać wyrównanie od 1 lipca, złożyć papiery na śp 1000 (odmowne) i dopiero później zdo? wtedy to są 2 miesiące bez świadczenia
ada3

Napisano: 16 kwie 2014, 19:41

ada3 pisze: kronos79
z tego co napisałeś to mam najpierw uzyskać wyrównanie od 1 lipca, złożyć papiery na śp 1000 (odmowne) i dopiero później zdo? wtedy to są 2 miesiące bez świadczenia
Przy tym rozwiązaniu nie ma nawet jednego dnia bez świadczenia.

Co do reszty Twojej wypowiedzi - w tej chwili to będzie trochę wróżenie z fusów, nie wiadomo co orzeknie TK, jak orzeknie, do czego zobowiąże ustawodawcę, jak ustawodawca do tego podejdzie, czy ktoś poruszy temat wyrównań - wielka niewiadoma.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 20:47

zakładam, że odnośnie zdo otrzymam 2 decyzję rekompensatę oraz kontynuację

składam na śp i zdo w tym samym dniu i wtedy ośrodek może wydać szybciej decyzję odnośnie zdo i wtedy przy śp napisać, że mam prawo do innego świadczenia + do śp nie spełniam kryterium wiekowego niepełnosprawnego

wariant 2
składam najpierw o śp czekam 30 dni, mam odmowę i mogę składać na zdo i znów 30 dni (biorąc pod uwagę czas to prawie 2 miesiące bez świadczenia od dnia otrzymania rekompensaty)

zdo dotyczy starych przepisów które nie obowiązują, MPiPS będzie chciało wykorzystać ten fakt więc lepiej mieć odmowę śp 620 i pobierać zdo i w przyszłości prosić o wyrównanie od dnia złożenia wniosku na śp tylko właśnie nie wiem jak to wyjdzie

co orzeknie TK wielka niewiadoma jednak orzeka on tak jak we wniosku czyli o danym artykule który jest niekonstytucyjny, jeżeli artykuł mówiący o niekonstytucyjności wieku niepełnosprawnego przestanie istnieć od 1 lipca to wtedy co byście zrobili?

1. zawiesili postępowanie do czasu aż MPiPS naprawi ten stan
2. przyznali śp w kwocie 620 + 200 pomocy a od 1 maja 1000 zł
3. odmówili przyznania i czekali co powie SKO i WSA?

bo prawo nie działa wstecz więc nie wywalą kryterium wiekowego i nie zastąpią go czymś innym i wtedy powstaje luka dla tych którzy składali przed wyrokiem wniosek o śp czyż nie?
ada3

Napisano: 16 kwie 2014, 21:43

Ale wszystko komplikujesz,
Przeciez możesz i jutro polecieć z wnioskiem o świadczenie pielegnacyjne i jak tylko otrzymasz decyzję odmowną i wcale to nie musi byc termin bitych 30 dni wniesć o zdo.
I wszystko co kto zrobi zależy od konkretnego orzeczenia trybunału, co i jak orzeknie w tej materii. Tak jak Iks pisał wyzej. Ale jeżeli trybunał orzeknie o niekonstytucyjności przepisu ze skutkiem bezpośrednim, to wtedy na podstawie art. 190 ust. 4 będziesz mogła wystąpić o wznowienie postępowania o świadczenie pielęgnacyjne.
m&m

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x