Zasiłek dla opiekuna - nowa pułapka? - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 21:56

Korzystając z okazji upewnię sie. Mając w WSA sprawę o swiadczenie pielęgnacyjne, na otrzymanie zdo raczej nie mam co liczyc?
m&m

Napisano: 17 kwie 2014, 8:17

m&m pisze:Korzystając z okazji upewnię sie. Mając w WSA sprawę o swiadczenie pielęgnacyjne, na otrzymanie zdo raczej nie mam co liczyc?
Tak na szybko. Decyzja SKO jest co prawda ostateczna w administracyjnym toku instancji, niemniej przepisy ZDO mówią, ze ZDO nie przysługuje za okresy, w których osoba jest uprawniona do SP, a to jest obecnie przedmiotem postępowania przed WSA.
Moim zdaniem niestety klasyczne zawieszenie postępowania do czasu zapadnięcia prawomocnego rozstrzygnięcia.
Może ktoś ma na sprawę inne spojrzenie?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 9:58

ada3 pisze:wariant 2
składam najpierw o śp czekam 30 dni, mam odmowę i mogę składać na zdo i znów 30 dni (biorąc pod uwagę czas to prawie 2 miesiące bez świadczenia od dnia otrzymania rekompensaty)
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd bierzesz te 30 dni w obu przypadkach. Na złożenie wniosku o ZDO masz 4 miesiące od wejścia w życie ustawy - i nawet jak wniosek złożysz ostatniego dnia terminu, to wyrównanie otrzymasz tak jakbyś ten wniosek składała w maju, 2 dni po wejściu ustawy. No przynajmniej u mnie w ośrodku.
kronos79 pisze:Moim zdaniem niestety klasyczne zawieszenie postępowania do czasu zapadnięcia prawomocnego rozstrzygnięcia.
Moim również. No przynajmniej u mnie w ośrodku.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 13:20

moja myśl sprowadza się do tego czy mając odmowę ŚP (nie odwołując się do SKO ani WSA) później otrzymam zdo i wyrównanie od lipca ale czy w przypadku korzystnego wyroku TK będę mogła starać się o śp mimo, że będę pobierać zdo?

przykład:
10 maja odmowa ŚP 800+200
20 maja przyznanie wyrównania od 1 lipca po 520
30 maja przyznanie zasiłku dla opiekuna
wyrok TK (zależy co orzeknie)
10 lipca wznowienie postępowania i wypłata wyrównania śp 1000 oraz przejście na śp 1000 rezygnując dzień wcześniej z zdo?

tzn. przejść na wyższe świadczenie ale z dniem złożenia wniosku którego odmowę dostałam 10 maja? wtedy wyrównanie byłoby po 480 zł ale nie wiem właśnie jak to interpretują ośrodki
ada3

Napisano: 17 kwie 2014, 14:51

ada3 pisze:moja myśl sprowadza się do tego czy mając odmowę ŚP (nie odwołując się do SKO ani WSA) później otrzymam zdo i wyrównanie od lipca
Nie widzę przeszkód.

A reszta to tak jak mówiłem wcześniej - gdybanie i wróżenie z fusów.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 15:52

doszłam sama do tego po napsianiu (mój błąd) odmowa to mogę dostać inne ale co byście zrobili w takiej sytuacji

osoba pobiera ZDO (mając odmowę wcześniej na ŚP 620) jest wyrok TK i popiera on niekonstytucyjność kryterium wiekowego, kryterium znika wraz z dniem opublikowania w Dzienniku Ustaw i przychodzi ta osoba z wnioskiem o wznowienie postępowania

1. dajecie odmowę z racji, że ma już ZDO
2. przyznajecie prawo od dnia złożenia wniosku (na którego była odmowa) i dajecie wyrównanie a decyzję ZDO wygaszacie
3. dajecie odmowę, niech SKO i WSA rozstrzyga
ada3

Napisano: 17 kwie 2014, 18:18

To co bym zrobił zależy od tego co będzie w orzeczeniu TK. Samo stwierdzenie niekonstytujności przepisu przez Trybunał, nie oznacza z automatu 'zniknięcia kryterium' czyli zapisu w ustawie. Być może konieczna będzie kolejna interwencja ustawodawcy, być może Trybunał coś zasugeruje, być może nie, być może itd. Na tą chwilę wróżenie z fusów. Teraz mogę Ci odpowiedzieć tylko, że każde z trzech rozwiązań jest możliwe w zależności od orzeczenia TK, plus jeszcze kilka innych.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 18:21

ada3 pisze:doszłam sama do tego po napsianiu (mój błąd) odmowa to mogę dostać inne ale co byście zrobili w takiej sytuacji

osoba pobiera ZDO (mając odmowę wcześniej na ŚP 620) jest wyrok TK i popiera on niekonstytucyjność kryterium wiekowego, kryterium znika wraz z dniem opublikowania w Dzienniku Ustaw i przychodzi ta osoba z wnioskiem o wznowienie postępowania

1. dajecie odmowę z racji, że ma już ZDO
2. przyznajecie prawo od dnia złożenia wniosku (na którego była odmowa) i dajecie wyrównanie a decyzję ZDO wygaszacie
3. dajecie odmowę, niech SKO i WSA rozstrzyga
Jeśli nie będzie innych wskazań TK,to za miniony okres odmowa.Art.17 ust.5 pkt.1 stanowi,że SP nie przysługuje uprawnionym do ZDO.
Po rezygnacji z ZDO,przyznanie SP na przyszłość.
Gość

Napisano: 17 kwie 2014, 20:34

ale wniosek o ŚP był wcześniej niż o ZDO? poza tym jest przyznawany z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub niepodejmowania więc opiekun (tak sądzę) miałby prawo dochodzić wyrównania - nie mówię tutaj o SKO ale już wyżej WSA>NSA

gdyby znieśli kryterium wiekowe to czym wyższe ŚP różniłoby się od ZDO? tym, że ZDO obowiązuje na starych zasadach do 31/12/2012?

cały ten bałagan być może rozstrzygnie się dopiero po wniosku PiS i ewentualnym wyroku w TK odnośnie ZDO
ada3

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x