Tak na szybko. Decyzja SKO jest co prawda ostateczna w administracyjnym toku instancji, niemniej przepisy ZDO mówią, ze ZDO nie przysługuje za okresy, w których osoba jest uprawniona do SP, a to jest obecnie przedmiotem postępowania przed WSA.m&m pisze:Korzystając z okazji upewnię sie. Mając w WSA sprawę o swiadczenie pielęgnacyjne, na otrzymanie zdo raczej nie mam co liczyc?
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd bierzesz te 30 dni w obu przypadkach. Na złożenie wniosku o ZDO masz 4 miesiące od wejścia w życie ustawy - i nawet jak wniosek złożysz ostatniego dnia terminu, to wyrównanie otrzymasz tak jakbyś ten wniosek składała w maju, 2 dni po wejściu ustawy. No przynajmniej u mnie w ośrodku.ada3 pisze:wariant 2
składam najpierw o śp czekam 30 dni, mam odmowę i mogę składać na zdo i znów 30 dni (biorąc pod uwagę czas to prawie 2 miesiące bez świadczenia od dnia otrzymania rekompensaty)
Moim również. No przynajmniej u mnie w ośrodku.kronos79 pisze:Moim zdaniem niestety klasyczne zawieszenie postępowania do czasu zapadnięcia prawomocnego rozstrzygnięcia.
Nie widzę przeszkód.ada3 pisze:moja myśl sprowadza się do tego czy mając odmowę ŚP (nie odwołując się do SKO ani WSA) później otrzymam zdo i wyrównanie od lipca
Jeśli nie będzie innych wskazań TK,to za miniony okres odmowa.Art.17 ust.5 pkt.1 stanowi,że SP nie przysługuje uprawnionym do ZDO.ada3 pisze:doszłam sama do tego po napsianiu (mój błąd) odmowa to mogę dostać inne ale co byście zrobili w takiej sytuacji
osoba pobiera ZDO (mając odmowę wcześniej na ŚP 620) jest wyrok TK i popiera on niekonstytucyjność kryterium wiekowego, kryterium znika wraz z dniem opublikowania w Dzienniku Ustaw i przychodzi ta osoba z wnioskiem o wznowienie postępowania
1. dajecie odmowę z racji, że ma już ZDO
2. przyznajecie prawo od dnia złożenia wniosku (na którego była odmowa) i dajecie wyrównanie a decyzję ZDO wygaszacie
3. dajecie odmowę, niech SKO i WSA rozstrzyga