zwrot śp dla rolnika? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 11:05

czy rolnik który w lipcu 2013 utracił prawo do śp na dziecko może ubiegać się o zwrot całej kwoty? kierowniczka opieki już w grudniu mi powiedziała ze nie ma takiej możliwości!czy jest szansa ,że otrzymam zwrot,czy mam się pogodzić z tym,że nic nie dostanę?
moniaa

Napisano: 10 kwie 2014, 11:14

Rolnik nigdy nie utracił prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko - ani na chwilę. Prawo stracili tylko opiekunowie swoich rodziców i dziadków( od 1 lipca 2013 r) ale do specjalnego zasiłku opiekuńczego (520zł), który to zasiłek będzie zwracany wraz z odsetkami po wyroku TK.
Michaś

Napisano: 10 kwie 2014, 11:25

ja utraciłam śp.właśnie na dziecko,nie pomogły odwoływania się,kolejne składania wniosków nic.pani kierownik stwierdziła,że mam pogodzic prace w gospodarstwie z opieką,a ze dziecko ma autyzm i "dziwne pomysły" to już mój problem nie jej.
Gość

Napisano: 10 kwie 2014, 12:15

Gość pisze:ja utraciłam śp.właśnie na dziecko,nie pomogły odwoływania się,kolejne składania wniosków nic.pani kierownik stwierdziła,że mam pogodzic prace w gospodarstwie z opieką,a ze dziecko ma autyzm i "dziwne pomysły" to już mój problem nie jej.
Jak rozumiem, po 1 lipca złożyłaś wniosek o SP i odmówiono Ci prawa do niego, dowodząc że SP rolnikom nie przysługuje? A odwołania nie przyniosły rezultatu, bo przynięść nie mogły.
Art. 3 projektowanej ustawy daje Ci szansę na odzyskanie kwoty 520 za okres od 1 lipca 2013 do dnia wejścia w życie ustawy. Więcej nie. Jeśli kierownik odmówi, odwołaj się do SKO -art. 3 jest bardzo precyzyjny.
Jednocześnie, wejdzie w życie art. 17b i po wejściu przepisów w życie bedziesz mogła skutecznie ubiegać się o SP.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2014, 18:03

proszę mi teraz powiedziec kto miał rację co do rolników? należy się SP czy nie?
rolnik

Napisano: 11 kwie 2014, 21:49

A mnie WSA odesłało na przysłowiowe drzewo. Szkoda było jechać, odnoszę wrażenie, że już z góry wiedzieli jaki będzie wynik sprawy, nawet gdyby te moje mierne grunty położone były na księżycu to by nic nie zmieniło. Dziesięć miesięcy czekania, dziesięć minut rozprawy i człowiek załatwiony odmownie. Masakra.
wwo

Napisano: 11 kwie 2014, 23:30

ale teraz dostanie pani wyrównanie.
rolnik

Napisano: 13 kwie 2014, 11:53

Prosze o informacje z pewnego zrodla,bo nie mam czasu sledzic ustaw,portali ...czy ja jako rolnik opiekun dziecka teraz moge sie ubiegac o sp.Pobieralam sp juz kilka lat,ale w lipcu je utracilam i slysze rozne opinie na ten temat,ze teraz rolnik rowniez dostanie,ale jak jest to nie wiem.Wiem ze sa tu osoby bardziej obeznane w tym temacie wiec prosze o jakakolwiek informacje.
niby rolniczka

Napisano: 13 kwie 2014, 13:32

tak należy się pani ŚP.
ola5

Napisano: 13 kwie 2014, 15:29

Dziekuje za odp.W mnjej opiece nigdy nic nie wiedza,kiedy pytalam o suo dla dziecka to panie najpierw musialy dokladnie dowiedziec sie co to jest.Wiecej dowiem sie na tym forum niz tam gdzie rzeczywiscie powinnam sie dowiedziec.
niby rolniczka

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x