Dzień dobry,
Od wielu lat nie mam kontaktu z ojcem. Rodzice rozwiedli się jak miałam 3 lata. Ojciec ma ograniczone prawa rodzicielskie i zasądzone alimenty, których nie płacił. Mama pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Sama mam teraz rodzinę i troje własnych dzieci. Parę lat temu pojawił się w moim domu kurator, od którego dowiedziałam się, że mój ojciec pobiera jakiś zasiłek. Ów kurator miał sprawdzić czy ja byłabym w stanie łożyć na mojego ojca. Opowiedziałam o naszej sytuacji rodzinnej, że nie mamy kontaktu, że ojciec mnie nigdy nie utrzymywał itp. I że na pewno nie będę utrzymywać człowieka, który ani mnie nie utrzymywał, ani nie wychowywał, ani się nawet nie interesował.
Ostatnio dostałam pismo z prośbą o kontakt z opsem w sprawie drugiego wywiadu środowiskowego na który mam przygotować wszystkie zaświadczenia o zarobkach członków rodziny oraz informacje o wydatkach. Pozostawiłam je bez odpowiedzi i reakcji, bo w mojej ocenie podczas pierwszego wywiadu powiedziałam już wszystko.
Proszę o rady co teraz? Czy grożą mi jakieś prawne konsekwencje? Czy jest szansa, że ktoś może wymagać ode mnie abym utrzymywała teraz mojego ojca?
Dziękuję i pozdrawiam,
Ada