babeczka miała przyznaną okresówkę na 06-07/2021 w czerwcu złożyła wniosek o św. rodzinne dostała z wyróenaniem od czerwca wypłatę w lipcu. nie zgłosiła że w lipcu pobrała św. rodzinne w sierpniu nie korzystała z pomocy przyszła teraz po okresóweczkę i pytanie moje czy powinnam zgodnie z art 8 ust. 12 wliczyć jej te świadczenia do dochodu w lipcu i zmienić okresówkę która została wypłacona w lipcu ? e jeśli nie to dlaczego nie? może jakaś interpretacja, jakiś wyrok.... ktoś coś?
(...) czy powinnam zgodnie z art 8 ust. 12 wliczyć jej te świadczenia do dochodu w lipcu i zmienić okresówkę która została wypłacona w lipcu ? e jeśli nie to dlaczego nie?
Bo nie możesz zmienić decyzji, która została zrealizowana – wygasła, nie ma jej, wyszła z obrotu prawnego. Mogłabyś tu np. pokusić się o zabawę w zwrot od „babeczki” nienależnie pobranych świadczeń, zgodnie z art. 104 ustawy o pomocy społecznej, ale uprzedzam – trochę z tym roboty jest.
no właśnie w tym rzecz że jest kupa roboty ..... ale czy nie będzie yo nieprawidłowością jeśli nic z tym nie zrobię? przecież przyszła we wrześniu i powiedziała, że ma świadczenia rodzinne i zostały jej wypłacone w lipcu .... ;/ oczywiście moge tego nie pisać ale w listopadzie mamy kontrole z uw więc muszę zrobić taka jak się należy
Jak to, nic z tym nie zrobisz? Pouczysz, pogrozisz... Zresztą rodzinne otrzymała w lipcu, a wtedy okresówka już wygasła przecież, pewnie też to wyrównanie otrzymała później niż zasiłek... Ja bym tu odpuścił. Kiedyś miałem podobną sytuację z wygasającym zasiłkiem stałym i SKO wskazało moje działanie jako niezasadne...