miałam 3 dni w/w zasiłku. Muszę wypełnić wniosek do ZUS i zastanawiam się nad praca męża, który pracuje na zmiany i akurat jeden z tych dni mojego zasiłku, wypadł mu wolny. czy ZUS będzie to sprawdzał i może mi nie wypłacić za ten 1 dzień???? czy pisać w tym wniosku że był domownik, który mógł sprawować opiekę nad dzieckiem?
w 2018 miałam wypłacony dodatek jednorazowy za "dobry start" i nagrodę roczną. ZUS się upiera, że tego nie wlicza się do podstawy zasiłku chorobowego, tylko ma być wliczane wynagrodzenie zasadnicze:( może ktos mi podać podstawę prawną, bo nie rozumiem po co w takim razie miałam potrącone chorobowe???? (niestety nie zajmuję sie tym, ale próbuję to zrozumieć)
Art. 41 ust. 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa:
Składników wynagrodzenia przysługujących w myśl umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, tylko do określonego terminu nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należnego za okres po tym terminie.
podobno chodzi o zapis w regulaminie, że nagrody, premie, dodatki są pomniejszane w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy.... jeśli jest taki zapis to wlicza się tą formę wynagrodzenia do podstawy zasiłku chorobowego.....