Hej powiedzcie jak to u Was w praktyce wygląda.
Przyznajecie zasiłek pielęgnacyjny z tyt. ukończenia 75 roku życia osobom ze statusem UKR?
Ps- Wiem, że jest wyrok w tej sprawie, MUW mówi jednak co innego a ja jestem ciekawa Waszego zdania.
zasiłek pielegnacyjny z tyt.75 UKR
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: zasiłek pielegnacyjny z tyt.75 UKR
Nie miałam takiej sytuacji. Ale widziałam ten wyrok. ( NSA z dnia 8 stycznia 2025 I OSK 1966/24). Może bezpiecznie odmówić i podpowiedzieć niech się odwoła.
Obecnie mam 2 sytuacje, w których osobom dorosłym przyznałam w 2023r. ZP na umiarkowany stopień i znaczny stopień. Co ciekawsze, mam sytuację że matka pobiera na dziecko które konczy w czerwcu 18 lat, (ale nadal jest dzieckiem i mieszka z matką w Polsce) i zastanawiam się co w takiej sytuacji - miałabym mu teraz uchylić decyzję? Myślę, ze tego nie zrobię. MUW Kraków stoi na takim stanowisku jak Ministerstwo czyli , że sie należy. A wyrok wiąże w danej konkretnej sprawie.
Obecnie mam 2 sytuacje, w których osobom dorosłym przyznałam w 2023r. ZP na umiarkowany stopień i znaczny stopień. Co ciekawsze, mam sytuację że matka pobiera na dziecko które konczy w czerwcu 18 lat, (ale nadal jest dzieckiem i mieszka z matką w Polsce) i zastanawiam się co w takiej sytuacji - miałabym mu teraz uchylić decyzję? Myślę, ze tego nie zrobię. MUW Kraków stoi na takim stanowisku jak Ministerstwo czyli , że sie należy. A wyrok wiąże w danej konkretnej sprawie.
Oprócz zasiłek pielegnacyjny z tyt.75 UKR - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
NP zasiłek pielęgnacyjny, wstrzymanie wypłaty
czy można pobierać świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach będąc na zasiłku dla bezrobotnych?
wysłałam tytuł wykonawczy z błędami jak naprawić. Pomocy!
renta socjalna a nowe świadczenie pielęgnacyjne - czy możemy przyznać?
sygnity raporty zus
czyste powietrze
zgon zasiłek rodzinny
świadczenie dopełniające
Jak wypełnić wniosek-rodzina zastępcza
co z decyzją osoby która została ubezwłasnowolniona
Zmiana adresu ops
sprawozdanie NP
składki przy ŚP
zmienić czy uchylić decyzję?
Przyznać czy nie?
koordynacja 2021/2022