NP zasiłek pielęgnacyjny, wstrzymanie wypłaty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
NP zasiłek pielęgnacyjny, wstrzymanie wypłaty
Po weryfikacji o uprawnieniu do pobierania dodatku pielęgnacyjnego znalazłam 2 osoby, które równocześnie pobierały ZP u nas i dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Zrobię wszczęcie postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń, wystąpię z wnioskiem do ZUS żeby potwierdzić ten fakt ale i chciałabym zawiesić wypłatę za czerwiec, jaką dać podstawę prawną do zawieszenia wypłaty?
-
- Referent
- Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia
- Kontakt:
Re: NP zasiłek pielęgnacyjny, wstrzymanie wypłaty
moim zdaniem już sama weryfikacja jest podstawą żeby wstrzymać wypłatę świadczenia. wystąp sobie na szybko z ok-wud do zusuagnieszkaagniesia pisze: 17 cze 2025, 14:55 Po weryfikacji o uprawnieniu do pobierania dodatku pielęgnacyjnego znalazłam 2 osoby, które równocześnie pobierały ZP u nas i dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Zrobię wszczęcie postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń, wystąpię z wnioskiem do ZUS żeby potwierdzić ten fakt ale i chciałabym zawiesić wypłatę za czerwiec, jaką dać podstawę prawną do zawieszenia wypłaty?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Na szybko to nie będzie. Jeszcze mi ZUS na wnioski z 10.06 nie odpowiedział, dlatego chciałam jakąś podstawę prawną wstawić
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Zgodnie z art. 28 ustawy o świadczeniach rodzinnych wezwij stronę, jeżeli strona odmówi udzielenia lub nie udzieli w wyznaczonym terminie wyjaśnień, co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia, wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych i dopiero wtedy wszcząć postępowanie w celu ustalenia NP.
Oprócz NP zasiłek pielęgnacyjny, wstrzymanie wypłaty - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
świadczenie pielęgnacyjne
jak wyliczyć dochód do CP, wspólne rozliczenie za 2023, zgon małżonka
NAGORDA 2000 ZŁ DLA OPS ZNÓW ?> A DLA NAS KASY NIE MA I NIE BEDZIE
Zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego ŚP
ŚP nowe
zasiłek rodzinny na pełnoletnie dziecko, które ma swoje dziecko
nadpłata składek w KRUS a ubezpieczenie do ZUS
ZR nowe dziecko i zmiana składu rodziny
czy można pobierać świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach będąc na zasiłku dla bezrobotnych?
wysłałam tytuł wykonawczy z błędami jak naprawić. Pomocy!
renta socjalna a nowe świadczenie pielęgnacyjne - czy możemy przyznać?
sygnity raporty zus
czyste powietrze
zgon zasiłek rodzinny
świadczenie dopełniające
zasiłek pielegnacyjny z tyt.75 UKR