zasiłek rodzinny karta pobytu-Ukraina - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 03 lis 2022, 15:56

Dzień dobry, mam jeszcze jedno pytanie w sprawie złożonego wniosku o becikowe przez Ukrainkę z czasową kartą pobytu i dostępem do rynku pracy. Dziewczyna urodziła dziecko w Polsce, ojciec dziecka nieznany. Dziecko nie ma karty pobytu, matka nie składała chyba nie miał jej kto doradzić. Mieszka w Polsce , pobiera zasiłek macierzyński. Czy można jej przyznać becikowe na to dziecko ,jeżeli dziecko nie ma uregulowanego pobytu a ma obywatelstwo ukraińskie. Pytałam na szkoleniu, odpowiedź brzmiała dziecko powinno mieć uregulowany pobyt. Co w takiej sytuacji
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2022, 8:25

To pracodawca i ZUS nie ma z tym problemu dać macierzyński w związku z opieką nad dzieckiem a ty masz problem z becikowym. Zaświadczenie 10 tydzień pewnie jest i PESEL dziecko dostało. Sprawdzałaś CBB czy ZUS przyznał 500+ na dziecko ?
A teraz ustawowo. Kto jest uprawniony do becika dziecko czy matka ?
Art.1 ust.2 Świadczenia rodzinne przysługują cudzoziemcom: itd.
Art.15b ust.2 Jednorazowa zapomoga przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 1.922,00 zł*). Przepisy art. 5 ust. 4-4b, 7-9 i 11 stosuje się odpowiednio.
To matka ma spełnić wymogi ustawy a nie dziecko.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 lis 2022, 14:11

Dzięki, biję się w pierś. Właśnie 500 + nie ma przyznane a dziecko zaraz kończy rok a na szkoleniu, że pobyt dziecka powinien być uregulowany. Macierzyński był przyznany prawie rok temu a wniosek o kartę składała po urodzeniu dziecka, bo sami ją o to wysłaliśmy. Taka prawda, że byłam już o krok przed decyzją ale nie wiem czemu coś mnie powstrzymało. ;)
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x