Kochani, mam pytanie, otóż mam klienta - trudnego - otrzymuje zasiłek stały na stale. dzis przynioł mi dokument Z PUP o zarejestrowaniu się jako bezrobotny, więc tym samym traci prawo do zasiłku stałego, tak?
A czy powiedział w PUP, iż jest niepełnosprawny i pobiera zasiłek stały?
Bo u nas w PUP, jeżeli osoba niepełnosprawna, pobierająca zasiłek stały, chce się zarejestrować w PUP, to jedyną możliwością jest zarejestrowanie się NIE jako osoba bezrobotna, ale jako osoba poszukująca pracy.
Osoba pobierająca zasiłek stały ma prawo zarejestrować się w UP. Nawet na orzeczeniach o umiarkowanym stopniu pojawiają się wskazania do pracy (np. na specjalnie dostosowanym stanowisku). Problemem mogą być składki na ubezpieczenie zdrowotne. U nas praktykowane jest to w ten sposób, że klient powiadamia UP o naszej decyzji ze składkami i jest u nich zarejestrowany bez odprowadzania składek (nasze składki mają pierwszeństwo ponieważ pochodzą od realnego dochodu- zasiłku stałego).
Tak więc klient może być zarejestrowany, co więcej może podjąć pracę i otrzymywać stały o ile jego zarobki nie przekroczą kryterium.
Pozdrawiam.
To nie trudny klient- tylko niedoinformowany przez pracownika.
Praca socjalna się kłania.
Poinformować klienta o dostarczeniu dom PUP orzeczenia o niepełnosprawności- klient zostanie zarejestrowany jako poszukujący pracy- nie bezrobotny. Wypłacać stały razem z opłatą składek na ubezpieczenie zdrowotne,.