Zasiłek stały dla nieprzytomnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 paź 2015, 11:39

Witam. Mam pytanie, jak rozwiązujecie sprawę, w przypadku gdy zgłosi się do was członek rodziny osoby nieprzytomnej, z wnioskiem o przyznanie zasiłku stałego.
Mężczyzna, po wypadku znajduje się w ZOLu, w stanie nieprzytomności. Otrzymał orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Przed wypadkiem prowadził jednoosobowe gospodarstwo domowe. Matka zwróciła się do nas o przyznanie mu zasiłku stałego. Dodam, że sprawa o ubezwłasnowolnienie jest w sądzie, ale pewnie jeszcze jakiś czas potrwa.
Jakie dalsze kroki mamy zrobić?
łopiekun

Napisano: 08 paź 2015, 11:52

Przyznaj "z urzędu", tzn. na podstawie art.102 ust.2 ustawy o p.s.
Esia

Napisano: 08 paź 2015, 14:33

No ale jakie mam podstawy żeby wszcząć postepowanie z urzędu? Orzecznictwo mówi, że mogę to zrobić tylko jesśli występuje zagrożenie życia lub zdrowia. Przecież jak nie dostanie stałego, to raczej mu to nie zaszkodzi.
łopiekun

Napisano: 09 paź 2015, 7:35

łopiekun pisze:No ale jakie mam podstawy żeby wszcząć postepowanie z urzędu? Orzecznictwo mówi, że mogę to zrobić tylko jesśli występuje zagrożenie życia lub zdrowia. Przecież jak nie dostanie stałego, to raczej mu to nie zaszkodzi.
jak nie dostanie stałego, to nie będzie składek zdrowotnych, jak ich nie będzie to nie będzie dofinansowania za pobyt z NFZ, a jak tego nie będzie to ZOL wypisze pacjenta pod drzwi mieszkania i wtedy nastąpi zagrożenie życia :)
zuzanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x