zasiłek stały za miesiąc wrzesien - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 08 paź 2015, 15:07

W miesiącu wrześniu br. kobieta złożyła wniosek na zasiłek stały. Wywiad przeprowadzono w miesiącu październiku i decyzja wydawana w październiku. W jakiej wysokości przyznać zasiłek stały za miesiąc wrzesień czy uwzględnić jeszcze stare kryterium czy już tylko nowe i od września br. przyznać zasiłek stały wg. nowego kryterium
Wercia2

Napisano: 08 paź 2015, 15:22

Mam identyczna sytuację. Ja za wrzesień przyznaje 529 zł, nawet sam program mi tak narzuca.
pracownikkk

Napisano: 09 paź 2015, 7:40

Wercia2 pisze:W miesiącu wrześniu br. kobieta złożyła wniosek na zasiłek stały. Wywiad przeprowadzono w miesiącu październiku i decyzja wydawana w październiku. W jakiej wysokości przyznać zasiłek stały za miesiąc wrzesień czy uwzględnić jeszcze stare kryterium czy już tylko nowe i od września br. przyznać zasiłek stały wg. nowego kryterium
jeśli decyzja będzie wydawana w październiku - to pomimo, ze przyznajemy pomoc od września obowiązują w dacie wydania decyzji już nowe przepisy - czyli nowe kryterium

a co do sygnity - to oni nie zmienią tego w swoim programie gdyż twierdzą ,ze nalezy przyznawać pomoc w różnych wysokościach- czyli za wrzesień wrześniowe kryterium a październik- październikowe - co niestety nie jest zgodne z prawem:(((

więc trzeba obejść to w systemie by było prawidłowo :)))
zuzanka

Napisano: 09 paź 2015, 7:59

zuzanka pisze: a co do sygnity - to oni nie zmienią tego w swoim programie gdyż twierdzą ,ze nalezy przyznawać pomoc w różnych wysokościach- czyli za wrzesień wrześniowe kryterium a październik- październikowe - co niestety nie jest zgodne z prawem:(((
Sygnity tak nie twierdzi, tylko ma takie wymagania MPiPS. Takie jest stanowisko MPiPS i dlatego tak POMOST podpowiada, ale jest to tylko podpowiedź i jeśli macie inną interpretację prawną, to możecie zmienić kwotę podpowiedzianą przez POMOST i POMOST to "łyknie".'

Przypominam publikowaną już wcześniej opinię MPiPS w tej sprawie:

W przypadku Rozporządzenia "w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej" nigdy nie było okresu przejściowego, gdyż jest on potrzebny tylko w przypadku, gdy stare zasady mają obowiązywać w nowym okresie.

W omawianym przypadku wydawana decyzja (lub raczej decyzje) powinny przyznawać świadczenia za okres do 30.09.2012 na starych zasadach, a za okres od 1.10.2012 na nowych zasadach zgodnie z obowiązującymi w tych okresach kryteriami - ponieważ sprawa obejmuje dwa okresy świadczeniowe, różniące się kryteriami i wysokością świadczeń .

Zgodnie z takimi decyzjami powinny być też wykazywane dane o realizacji przyznanych świadczeń w zbiorach centralnych i sprawozdaniach.”

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 09 paź 2015, 8:23

SYGNITY pisze:
zuzanka pisze: a co do sygnity - to oni nie zmienią tego w swoim programie gdyż twierdzą ,ze nalezy przyznawać pomoc w różnych wysokościach- czyli za wrzesień wrześniowe kryterium a październik- październikowe - co niestety nie jest zgodne z prawem:(((
Sygnity tak nie twierdzi, tylko ma takie wymagania MPiPS. Takie jest stanowisko MPiPS i dlatego tak POMOST podpowiada, ale jest to tylko podpowiedź i jeśli macie inną interpretację prawną, to możecie zmienić kwotę podpowiedzianą przez POMOST i POMOST to "łyknie".'

Przypominam publikowaną już wcześniej opinię MPiPS w tej sprawie:

W przypadku Rozporządzenia "w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej" nigdy nie było okresu przejściowego, gdyż jest on potrzebny tylko w przypadku, gdy stare zasady mają obowiązywać w nowym okresie.

W omawianym przypadku wydawana decyzja (lub raczej decyzje) powinny przyznawać świadczenia za okres do 30.09.2012 na starych zasadach, a za okres od 1.10.2012 na nowych zasadach zgodnie z obowiązującymi w tych okresach kryteriami - ponieważ sprawa obejmuje dwa okresy świadczeniowe, różniące się kryteriami i wysokością świadczeń .

Zgodnie z takimi decyzjami powinny być też wykazywane dane o realizacji przyznanych świadczeń w zbiorach centralnych i sprawozdaniach.”

pozdrawiam

Pamiętam tą informację z 2012 - miałam wątpliwości czy jest to poprawne stosowanie prawa i sama napisałam do Ministerstwa
dnia 18 października 2012r. uzyskałam odpowiedź
" Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 17 lipca 2012r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów ..... weszło w życie 1 października 2012r.
Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 8 a o pom społ zweryfikowane kryteria ........ obowiązują od dnia 1 października 2012
Należy z tego przepisu wysnuć wniosek , że nowe kryteria dotyczą świadczeń wypłacanych w październiku za wcześniejsze miesiące a decyzje wydawane od 1 października powinny uwzględnić zmiany ww. kwot
zuzanka

Napisano: 09 paź 2015, 8:35

Czy te wyjaśnienie można znaleźć gdzieś w internecie. Na stronie MPIPS nie ma i nie dało sie tez "wygoglować". Może ktoś podrzucić jakiś link.
pracownikkk

Napisano: 09 paź 2015, 9:47

My dostaliśmy to mailowo i treść przekleiłem, nie wiem czy gdzieś na stronie www ministerstwa można to znaleźć. Z tego co wiem, Ośrodki które pytały też otrzymywały odpowiedzi takie mailem.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 09 paź 2015, 11:23

przecież nie można przyznać zasiłku stałego za wrzesień w kwocie 604 zł i za październik 604 zł, bo we wrześniu kwota max. zasiłku stałego była 529 zł i tyle należy przyznać za wrzesień
...

Napisano: 10 paź 2015, 14:04

Za wrzesień po staremu potem po nowemu.
Jesli ktos nie jest pewien to może niech go przekona to ze lepiej wypłacić za malo niż za dużo. Bo za " za dużo" konsekwencje są dla opsu o wiele gorsze.
Szczególnie ryzykowne by bylo przyznać komuś stały po nowemu którego postępowanie bylo zawieszone np. Przez 8 m-cy.
kolo32

Napisano: 13 paź 2015, 11:17

Mam podobną sytuację, przy czym u nas prawnik stwierdził, że nawet cofając się wstecz choćby od sierpnia bo taka sytuacja też ma miejsce, decyzja wydana w październiku ma opierać się na nowych zasadach, czy li za sierpień i wrzesień nowe kryterium...
Helga

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x