Czy ma ktoś taki przypadek ? jak to formalnie załatwić? Mam wywiad, że Pan przepija pieniądze, bierze leki psychotropowe i miesza z alkoholem. Kierownik nakazuje zamienić pieniądze na produkty żywnościowe i leki. Jak to w w decyzji zawrzeć , czy pomost to przepuści? Miał ktoś podobny przypadek?
Oj mamy, mamy takie przypadki
Musisz się trochę napracować żeby klientowi zamienić formę przyznanej pomocy. Sam wywiad nie wystarczy. Przydadzą się Twoje notatki, informacje zebrane ze środowiska ( sąsiad, administracja budynku, sołtys). Poszukaj jak klient radzi sobie z płatnościami ( czynsz, energia, gaz, woda, śmieci), czy ma zaległości.
Potem musisz zawiadomić Stronę o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie zmiany decyzji ( tej o przyznaniu zas. stałego) i dać możliwość wypowiedzenia się co do zebranych dowodów ( ja daję 7 dni w godz. pracy OPS). No i zmieniasz decyzję w punkcie dot. sposobu wypłaty świadczenia np. kwota .... Sklep Ogólnospożywczy, kwota... Zakład Komunalny, kwota... Apteka
Nie wiem jak w Pomoście, ale w Heliosie nie ma problemu z podziałem świadczenia.
Dziękuję bardzo. W takim razie muszę notatki porobić.
A czy częśc mogę dać mu w pieniązkach? np 300 na żywność, 100 na opłaty a 150,00zł na np leki zeby jakieś fizyczne pieniądze miał? czy to bez sensu? nigdy tego mia robiliśmy i nie wiem czy to się sprawdzi w praktyce.Czy lepiej wszystko w naturze?
Obawiam się, że leków nie kupi, a kasę wyda na alkohol... ale... możesz spróbować.
Może kontrakt socjalny ? Jak złamie jego postanowienia to wtedy będzie miał wszystko w naturze.
a ja to zrobilam tak: (jestesmy po kontroli i nie bylo zarzutu ze cos zle)
w pomoscie leci normalnie na liste gotowkowa.natomiast w decyzji powolalam sie na artykul 11, i dodatkowo napisane ze zasilek zamieniony na forme rzeczową plus uzasadnienie.oczywiscie wywiad odpowiednio opisany (byla tez druga sprawa z interwencyjnym umieszczeniem niepelnosprawnego syna w DPS).nastepnie jesty zgoda strony na rrealizowaniue w postaci rzeczowej i jednoczesnie upowaznia meza , by ten co miesiac podpisaywal liste wyplati dostawal do reki bon na zywnosc i srodki czystosci. ponadto przynosza rachunki np. za prad, wode, oplacamy smieci, kupujemy leki.... W odpowiedniej tabelce jest wszystko rozpisywane, kazdy przychod (zasilek na dany miesiac) i rozchod (kazdy wydatek, oraz saldo koncowe po kazdej operacji (taka mala ksiegowosc).
Zmienić decyzję przyznającą pomoc finansową w formie zasiłku stałego w kwestii formy przyznania świadczenia
- przyznać pomoc w formie niepieniężnej. ( powołać się na art.11 ustawy)
- wysokość świadczenie , termin wypłaty pozostają bez zmian.
- świadczenie płatne przelewem na konto np. sklepu........ w wys...... i apteki w wys.......