zasiłki rodzinne >ważne< - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 mar 2014, 10:54

Pan ma rozwód z żoną i zasądzone alimenty na dzieci, żona nie płaci więc Pan korzysta z funduszu alimentacyjnego od 2008 r.
Teraz moje pytanie:
1.Pan wziął ślub z nową Panią musi to zgłosić ale czy zmieni się jego sytuacja?
2.Bo nie ma z nią dzieci, czy tej kobiety muszę wziąć dochody do funduszu i do świadczeń rodzinnych?
3.Czy w ogóle ją do składu rodziny brać?
~Krystyna

Napisano: 11 mar 2014, 10:57

bierzesz do składu rodziny i dochody za 2012 rok
~ewalu

Napisano: 11 mar 2014, 10:58

pani jest ŻONĄ i jako żona - nawet jeśli nie mają wspólnego dziecka - jest dla pana rodziną....
~xxx-Lena

Napisano: 11 mar 2014, 10:58

moim zdaniem tak bo rodzina oznacza odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci... itd
czy do funduszu to nie wiem
~Ina

Napisano: 11 mar 2014, 11:00

Póki żyli w związku nieformalnym, nie była członkiem rodziny. Stała się nim w chwili zawarcia związku małżeńskiego.
Zgodnie z ustawą musisz ja zatem uwzględnić w składzie rodziny, a jej dochód przy ustalaniu dochodu rodziny.
Sądy co prawda orzekaja w tej kwestii różnorako, ale ja bym kierował się literalnym brzmieniem ustawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2014, 11:06

Rozumiem, że do świadczeń rodzinnych i do funduszu mam ją wziąć do składu rodziny i dochody również tu i tu??
Ale zmianę robię od momentu kiedy wziął ślub i jej dochody za 2012 r. ?
~Krystyna

Napisano: 11 mar 2014, 11:08

tak do funduszu też, w ustawie w słowniczku jest wyjaśnione co to jest rodzina, jak wyżej: małżonkowie
~Ina

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x