zaświadczenia o dochodach - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lut 2017, 21:26

Czy na etapie ubiegania się o dod. mieszkaniowy trzeba dokumentować dochody?????jestem ciekaw waszej opinii. Proszę także o podstawę prawną?
pomoccc

Napisano: 08 lut 2017, 8:56

mam rozumieć jak przynoszę wniosek czy urzędnik zażąda zaświadczeń tak ?
deklaracja o dochodach jest oświadczeniem a więc nie jest wymagane przynoszenie zaświadczeń, które wnioskodawca winien jednak bezwzględnie posiadać.........
Jednakże ze specyfiki dochodu(nie netto nie brutto) zaświadczenia są wymagane bowiem wnioskodawcy w 99% wpisują kwotę netto
Jest to niezbędne bowiem jeśli okaże się że dochód jest nieprawidłowy i dodatek przyznany w nadmiernej wysokości wnioskodawca zwraca go w podwójnej wysokości
A więc jeśli zostanie przeprowadzona weryfikacja w tym zakresie wnioskodawca nie ma kłopotów
Oczywiście organ gdy nie sprawdzi zaświadczeń w momencie składania wniosku ma prawo wezwać wnioskodawcę do ich okazania w każdym czasie (3 lata)
i by uniknąć niepotrzebnych kłopotów i papierologii przyjęło się zwyczajowo że zaświadczenia weryfikowane są od razu
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2017, 20:36

pomoccc pisze:Proszę także o podstawę prawną?
Art. 7 ust. 13
małe ww pisze:wnioskodawca winien jednak bezwzględnie posiadać...
Oj, nie tak bezwzględnie.
małe ww pisze: zaświadczenia są wymagane
Nie tyle są, co mogą być wymagane. Z paru powodów, a najważniejszy moim zdaniem jest potrzeba zapanowania nad dochodami i dyscypliną w tym zakresie. Inaczej mówiąc: gdyby nie ten przepis, to zapewne niewiele dochodów byłoby prawdziwych. ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2017, 21:33

Dziękuję za odpowiedź. Jednak art. który przytoczyłeś, (art. 7 ust. 13) stanowi, o osobie pobierającej już dodatek mieszkaniowy, na etapie składania wniosku nie ma podstawy prawnej żądania takiego zaświadczenia. Potwierdza to także II SAB/Bk 29/07 - Wyrok WSA w Białymstoku
pomoccc

Napisano: 08 lut 2017, 21:46

"na etapie składania wniosku nie ma podstawy prawnej żądania takiego zaświadczenia" ..... nasze sądy wypuszczają pedofilów a teraz cwaniaczków wyłudzających kasę na wnuczka..... a więc żeby temu się zadość stało można nazajutrz wezwać stronę do okazania ........ tego przepis nie zabrania......
ciekaw jestem uzasadnienia takiego wyroku jeśli ktoś pół roku temu pobierał zasiłek z OPS a w chwili obecnej zasiada w radzie nadzorczej ......(w przypadku emeryta no to rozumiem świadczenie nie zmienia się od marca do marca) .........
a tak nawiasem ciekaw jestem co takimi orzeczeniami spieszą w tej ustawie :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 10:42

Zgodnie z art.7.13. na żądanie organu przyznającego dodatek mieszkaniowy osoba pobierająca dodatek jest obowiązana udostępnić dokumenty potwierdzające wysokość dochodów wykazanych w deklaracji, o której mowa w ust. 1.

Natomiast treść formułki pod składaną deklaracją dochodową świadczy o tym, że wnioskodawca wpisuje w niej dochody na podstawie stosownych dokumentów, czyli zaświadczeń potwierdzających ich wysokość:

Składając osobiście niniejszą deklarację oświadczam, że jest mi
wiadomo, że dokumenty, na których podstawie zadeklarowałem(am)
dochody,jestem zobowiązany(a) przechowywać przez okres 3 lat,
a uprzedzony(a) o odpowiedzialności karnej z art. 233 § 1
Kodeksu karnego potwierdzam własnoręcznym podpisem prawdziwość
danych zamieszczonych w deklaracji.
dm2017

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x