mam problem, bo nie wiem co w tej sytuacji robić... kobieta podała we wniosku 4 osoby i z opłat wynika że faktycznie mieszkają tam 4 osoby, ale pracownik socjalny będąc na wywiadzie ustalił że mieszka tan jeszcze 1 osoba, mianowicie najstarszy syn wnioskodawczyni, Pani jak składała mi wniosek powiedziała że mieszkają tylko 4 osoby. czy w tej sytuacji powinnam pojechać i zrobić wywiad czy niech ten jej najstarszy syn napisze oświadczenie i tak to zakończyć?
wezwanie do zlozenia wyjasnien nastepnie postepowanie z urzedu dot. przyznania dodatku na podstawie nieprawdziwych danych i ponownie wydac nową decyzję.
Nie tak szybko!!! Wcześniej upewnicie się, że rozbieżność występowała w dniu składania wniosku (czy wywiad na pewno dotyczył tego momentu???) A jeszcze wcześniej weźcie pod uwagę, że zwiększona ilość osób wcale nie przeszkadza dodatkowi, co najwyżej nie ujawniony dochód w okresie jeszcze wcześniejszym.
Porada ndm może być tzw. niedźwiedzią przysługą — gdy nowy dodatek wyjdzie większy. Dobrze byłoby to sprawdzić przed awanturą.