zaświadczenie lekarskie

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
~Marta

zaświadczenie lekarskie

Post autor: ~Marta »

przy skierowaniu do śds konieczne jest zaswiadczenie lekarza internisty i np. psychiatry czy neurologa;
jak długo ważne jest takie zaświadczenie i czy jest na to jakiś przepis prawny?
Bardzo proszę o odpowiedź.
~pracownik socjalny

Re: zaświadczenie lekarskie

Post autor: ~pracownik socjalny »

Ja myślę że w danym roku kalendarzowym jest ważne
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

paragraf 7.1. Rozporządzenia w sprawie ŚDS
~Marta

Post autor: ~Marta »

Ja rozumię , że osoba ubiegająca się o skierowanie musi posiadać wymagane dokumenty zgodnie z Rozporzadzeniem w sprawie ŚDS. Ja pytałam jak długo wazne są te dokumenty, tj. zaswiadczenie lekarza internisty, psychiatry czy neurologa? Według mnie 1 rok kalendarzowy ale czy istnieje na to jakiś przepis?
~Ania II

Post autor: ~Ania II »

Poproś o interpretację organ kontrolujący bo w tej sprawie jest dużo niejasności.
Odnośnie zaświadczeń lekarskich to ważne są prawdopodobnie miesiąc według wytycznych resortowych. W dokumentach dotyczących pomocy społecznej nie znalazłam wytycznych.
Pozdrawiam
~Maciek

Moim zdaniem ząświadczenie lekarza rodzinnego ważne jest miesiąc ( ze względu na mozliwe zmiany stanu zdrowia).
Natomiast zaświadczenie psychiatry czy neurologa może być nawet ważne rok. Dlaczego ? Choroba psychiczna raczej jest stałym schorzeniem i rzadko albo nawet wcale z niej się nie da wyleczyć.
~daria

Post autor: ~daria »

a dlaczego tylko 1 rok, przecież jeżeli uczęszcza nadal systematycznie na wizyty do psychiatry, bierze leki to znaczy że nadal potrzebuje tego wsparcie
~karolina

Post autor: ~karolina »

co ty mówisz !, może po roku uczęszczania do PZP , brać leki wyjść z depresji i wrócić do pracy - co najmniej . Jezu skąd wy jesteście z takimi poglądami ?
~Maciek

hahaha za to Twoja wypowiedź i pogląd jest lux !
Mówimy o chorobach psychicznych, a nie tylko o depresji, o której piszesz. Gratuluje. I ta dygresja odnośnie powrotu do pracy...... Wybacz ale wogole Twoja wypowiedź jest nie na temat.
~karolina

Post autor: ~karolina »

Maciek,żadna choroba psychiczna , nawet schizofrenia nie przekreśla uczestnika. Nie można więc założyć że jednym zaświadczeniem oblecisz kilka lat pobytu w ŚDS ( chyba że orzeczenie stanowi inaczej- i uczestnik ma na stałe). Moje pytanie : czy jeśli uczestnik ma stwierdzoną depresję - określoną konkretną jednostką chorobową- podpowiem że nie w spektrum upośledzenia , to w obecnie obowiązującym zaświadczeniu zakreślone ma :
A- jako choroby psychiczne
B- upośledzenia
c- inne
ODPOWIEDZ