zaświadczenie o bez.

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Gość

zaświadczenie o bez.

Post autor: Gość »

Kobieta składa wniosek o FA w momencie złożenia wniosku nie posiada zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji bo dopiero co była z tym u komornika (a dokładnie 24.04 i komornik powiedział jej żeby się zgłosiła 26.06)Ja rozumiem, że zawieszam postępowania wynikające z braku tego zaświadczenia ze względu na to że jet za wcześnie na ja jego wydanie i co teraz:
- najpierw piszę do komornik, a potem robię wszczęcie jak już zaświadczenie dostane do ręki czy na odwrót najpierw wszczęcie postępowania, a potem pismo do komornika o zaświadczenie
- i czy za pierwsze dwa miesiące tj. kwiecień i maj odmowa ? a FA przyznanć od czerwca bo 26.06 prawdopodobnie od tej daty będzie uznana egzekucja za bezskuteczną? czy od kiedy?
- no i jeszcze jedna sprawa dłużnik którego ta sprawa dotyczy przebywa w ZK czy jak już będę miała to zaświadczenie i przyznany zostanie FA to co z wezwaniem na wywiad ? wiedząc ze on jest w ZK to i tak go wzywam i wysyłam na adres zamieszkania czy czekam nie wiadomo na co bo juz nie wiem?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: zaświadczenie o bez.

Post autor: de Charette »

piszesz do komornika o zaświadczenie, on odpisuje, że nie może stwierdzić bezskuteczności, ty dajesz odmowę.
To tak na przyszłość

Teraz to występujesz do komornika o zaświadczenie (mam nadzieję, że zawiesiłaś postępowanie), odwieszasz zawieszone postępowanie, dajesz odmowę za okres gdy nie było bezskuteczności, przyznajesz od bezskuteczności
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
mkiuy

Post autor: mkiuy »

Elmer a co zrobić w takiej sytuacji:

W maju złożony wniosek, ale niekompletny - brak zaświadczenia o bezskuteczności. Wezwaliśmy stronę do uzupełnienia wniosku - w czerwcu napisała oświadczenie o bezskuteczności + wystąpiliśmy do komornika o zaświadczenie. Z informacji uzyskanej od komornika wynika iż w maju i czerwcu strona dostała alimenty (nie pełną kwotę zasądzonych alimentów)my decyzji jeszcze nie wydaliśmy. Czy przyznać od maja? No i czy pełną kwotę, czy tylko wyrównanie?
Gość

Post autor: Gość »

Elmer a nie moze byc tak jak zrobiłam z tym zawieszeniem postepowania? ale ok czyli najpierw komornik, a potem odwieszasm zawieszone postępowanie i daje odmowę za okres gdy nie było bezskuteczności czyli za te dwa miesiace OK Dziękuje ZA ODP:)
A co z tym moim dłużniekm ktory jest teraz w Zk i z wezwaniem na wywiad które mam mu wysłac?
ODPOWIEDZ