zawiadomienie o wszczęciu postępowania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 gru 2014, 9:49

Witam, mam pytanie jak praktykujecie:
czy po złożeniu wniosku o DM wysyłacie zawiadomienie o wszczęciu postępowania czy tylko zawiadomienie o zebraniu materiału dowodowego i możliwości wypowiedzenia się przed wydaniem decyzji?
Ja tego nie robię ale słyszałam o takich praktykach.
młoda

Napisano: 09 gru 2014, 11:52

nic z powyższego nie robię
nonono

Napisano: 09 gru 2014, 14:43

robię coś takiego ale przy wznowieniu postępowania,
czyli w sytuacji gdy po wydaniu decyzji o przyznaniu DM, okazuje sie że wyszły na jaw istotne okoliczności mające wpływ na przyznanie decyzji, i trzeba będzie uchylić decyzję i przyznać lub odmówić na podstawie nowych dodwodów...

przy tradycyjnym złożeniu wniosku o przyznanie DM, gdy wszystkie dokumenty zostały przyniesione przez wnioskodawcę, nie robię zakończenia postępowania dowodowego,
co do zasady jeżeli uzyskamy jakiś dokument z innego źródła niż wnioskodawca, takie zakończenie powinno być zrobione, ale można przy odbiorze decyzji dać wnioskodawcy druczek w którym oświadcza że zapoznał się z materiałem dowodowym oraz czy wnosi lub nie wnosi uwag (kłopot będzie gdy będzie miał uwagi... hi... ale nie zdarzyło mi się)

przy tradycyjnym złożeniu wniosku o przyznanie DM nie wydaję też zawiadomienia o wszczęciu postępowania, bo wniosek pochodzi od wnioskodawcy, który jest jedyną stroną postępowania,
są postępowania gdy udział bierze więcej niż jedna strona, wówczas należy wysłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania do wszystkich stron, ale to w innych sprawach, nie w sprawach dot. przyznania DM

wysyłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania:
- gdy otrzymam zawiadomienie od zarządcy, że zalega z opłatami czynszu a okres ponad 2 miesięcy
- gdy otrzymam zawiadomienie od zarządcy lub właściciela lokalu że wnioskodawca opuścił lokal na który przyznano dodatek mieszkaniowy,

nie wysyłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania:
- otrzymam zawiadomienie od wnioskodawcy że opuścił lokal na który przyznano dodatek mieszkaniowy,
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2014, 12:17

GORZATKA bardzo dziękuję za tak dokładne wyjaśnienie tematu i rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam.
młoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x