dzięki Tobie PCW dyskusje stają się ciekawsze... hi!
kiedyś ktoś życzył mi "trudnych spraw, bo rozwiązanie trudnych spraw daje więcej satysfakcji"
a z PCW trudny przeciwnik...
PCW pisze:Nieuprawnione w świetle prawa wydaje się takie rozgraniczanie. Zauważmy, mamy 10. dzień miesiąca, akurat graniczny dzień zapłaty, więc trzeba migiem płacić, a nie planować inny termin, że niby lepiej (czytaj: wygodniej urzędnikowi) za 31 dni, a może za 61...
generalnie pismo wpłynęło, bądź wpłynie, bądź wpłynęłoby 11 grudnia,
więc następny 10 będzie w styczniu,
nie będzie przestępstwem jeżeli zostanie to wypłacone 10 stycznia,
dla mnie bez zbędnej zwłoki będzie właśnie styczeń
jest na biurku ileśdziesiąt spraw, nie ma postaw,
aby wszystko rzucić i akurat tą jedną sprawą zająć się priorytetowo,
dla mnie każda sprawa jest traktowana priorytetowo wg daty wpłynięcia...
ale jeżeli masz czas i możliwości...
to nic nie stoi na przeszkodzie aby wypłacić też w grudniu...
my przyjęliśmy zasadę, że robimy listy wypłat tylko raz w miesiącu,
po prostu jest tego za dużo, technicznie jest to dla mnie niewykonalne
aby co chwilę latać z kolejnym przelewem, łatwo się wtedy pomylić,
(no dobra jakbym się sprężyła, byłoby wykonalne, ale to gra o przysłowiową pietruszkę)
zresztą tu nie chodzi tylko o mnie ale o szefa, szefa szefów, finansowy, kasę, osobę która księguje przelewy... i cały sztab osób zaangażowanych w wysłanie przelewu... brrrr...
czy warto angażować tyle osób...
trochę się teraz przekomarzam... jeżeli było by to uzasadnione wiem, że warto... przykładowo jeżeli osoba ta miała by część dodatku odebrać w kasie,
a wiem że "wyngiel przywieźli" sorrki... Misiem mi zajechało...
oczywistą oczywistością będzie, że pobiegnę to załatwić, nie raz się tak zdarzało,
a jeszcze do domu tej osoby poszłam, aby powiedzieć że już można odebrać z kasy,
a już nie wspomnę o sytuacji gdy wyłożyłam z własnej kieszeni na wypłatę DE
(ojtam ojtam... dużo tego nie było hi!)
bo pieniądze z dotacji jeszcze nie przyszły, a wiedziałam że jest tam naprawdę trudna sytuacja i więcej na bilet straci, ale to są doprawdy wyjątkowe sytuacje...
tu chodzi o spłatę wstrzymanego dodatku więc przyczyna leży po stronie wnioskodawcy, wiedział że skoro nie będzie regularnych wpłat konsekwencją będzie wstrzymanie dodatku,
po wydaniu decyzji kopia wysyłana jest również do zarządcy więc będzie wiedział że taka należność wpłynie, problem dotyczy naliczanych przez zarządcę odsetek,
generalnie każda gmina sama wypracowuje system pracy, w jednej gminie pobiegną wypłacić w grudniu, w innej w styczniu... ani pierwsze ani drugie rozwiązanie nie jest błędem...
nie trzeba się zaraz spinać,
PCW pisze:Podobnie moim zdaniem w decyzji nie należy podawać daty ani terminu zapłaty, to chyba jest nawet sprzeczne z przepisami prawa.
hmmm???? a tu to mnie zaciekawiłaś... wg jakiego przepisu to niezgodne z prawem???
a w decyzji o przyznaniu DM nie piszesz kiedy będzie wypłacany dodatek???
nie jest to rozstrzygnięcie decyzji, ale "element informacyjny" że tak powiem...
w decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego mam następującą informację:
"Z tego kwota ...... zł przekazywana będzie Zarządcy budynku, w terminie do 10 dnia każdego miesiąca; a kwota ...... zł wypłacana będzie do rąk wnioskodawcy, w kasie Urzędu Miasta i Gminy w ........, ul. ....... w dniach 10-15 każdego m-ca w godz. 9.00 - 14.00 za m-c bieżący."
w decyzji o wygaśnięciu decyzji wstrzymującej wypłatę dodatku mieszkaniowego:
"Należny dodatek mieszkaniowy za m-c ....... w wysokości ....... zł zostanie przekazany Zarządcy budynku do 10 stycznia 2015 r. wraz z dodatkiem za bieżący miesiąc"
(oczywiście jeżeli cześć dodatku należy wypłacić w kasie, to odpowiednio rozszerzam formułkę)
w decyzji o przyznaniu dodatku energetycznego:
"Dodatek energetyczny wypłacany będzie na konto bankowe o numerze: ......, w terminie do 10 każdego m-ca, z wyjątkiem m-ca stycznia, w którym wypłacany będzie do 30 stycznia."
lub
"Dodatek energetyczny wypłacany będzie w kasie Urzędu ....... , ul. ....... , 10 każdego m-ca, z wyjątkiem m-ca stycznia, w którym wypłacany będzie 30 stycznia, w godz. 9.00 - 14.00."
i pierwsze słyszę abym taką informacją w decyzji naruszała przepisy prawa,
PCW pisze:Po drugie dodatek już obowiązuje, co najmniej od 10 dni (!)
tak szczerze po ludzku nie rozumiem,
AAnia nic nie napisała kiedy faktycznie dokonano uregulowania zaległości,
więc skąd przypuszczenia, że dodatek obowiązuje od co najmniej 10 dni,
chyba że coś źle zrozumiałam po przeczytaniu pytania.
Miłej niedzieli życząc... albowiem trochę jeszcze weekendu zostało...