Zmiana kosztów utrzymania- czy potrzebny wywiad? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 lut 2019, 9:24

Witam :) Jestem pracownikiem socjalnym w DPS. Dostałam telefon o konieczności przeprowadzenia aktualizacji wywiadu z zaznaczeniem, że strona oczekuje zmiany decyzji w części ponoszenia odpłatności przez Gminę. Czy coś się zmieniło w tej kwestii i pracownicy socjalni muszą przeprowadzać wywiady w związku ze zmianą średniego kosztu utrzymania mieszkańca?
Dodam, że wysłałam Zarządzenia Starosty do wszystkich OPS z którymi współpracujemy, a we wcześniejszych latach nie przeprowadzano wywiadu z tego powodu.
świeżak DPS
Praktykant
Od: 19 lut 2019, 12:32
Zajmuję się: Pracownik Socjalny w DPS

Napisano: 21 lut 2019, 9:32

Zmiana decyzji w sprawie odpłatności ma miejsce wtedy gdy mieszkańcowi zmienił się dochód.Zmiana kosztu utrzymania mieszkanca w DPS nie powoduje zmiany decyzji w sprawie odpłatności.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 21 lut 2019, 9:36

To próbowałam wyjaśnić Pani przez telefon, ale bezskutecznie. We wcześniejszych latach również nie było zmian decyzji, tylko informacja o tym, że Gmina będzie ponosić większą opłatę. Argument Pani z OPS jest taki, że może strona- mieszkanka nie chce by Gmina dopłacała więcej do jej pobytu w DPS. :shock:
świeżak DPS
Praktykant

Napisano: 21 lut 2019, 9:44

To zrób ten wywiad skoro masz wniosek.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 21 lut 2019, 9:49

Nie mam wniosku jeszcze, ale wywiad oczywiście zrobię :). Chodzi mi tylko o to czy zaszły jakieś zmiany od tego roku czy to tylko zasady danego OPS-u?
świeżak DPS
Praktykant

Napisano: 21 lut 2019, 10:34

świeżak DPS pisze:Nie mam wniosku jeszcze, ale wywiad oczywiście zrobię :). Chodzi mi tylko o to czy zaszły jakieś zmiany od tego roku czy to tylko zasady danego OPS-u?
U nas DPS same przysyłają wywiady razem z zarządzeniem. Decyzję zmieniamy tylko te bardzo stare gdzie w sentencji była wpisana odpłatność gminy i wtedy potrzebny jest wywiad.
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2019, 10:48

świeżak DPS pisze:Nie mam wniosku jeszcze, ale wywiad oczywiście zrobię :). Chodzi mi tylko o to czy zaszły jakieś zmiany od tego roku czy to tylko zasady danego OPS-u?
W przepisach prawa nie zaszły żadne zmiany, ale czasem gminy różnie praktykują ws. zmian odpłatności - na podstawie opinii swoich prawników, kontroli czy orzeczeń lokalnych SKO. Dlatego niektóre gminy będą dopłacały na podstawie tylko zarządzenia starosty - bez szemrania i zbędnych formalności, a inne poproszą o wywiad i zmienią decyzje. Taki "lajf" ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 21 lut 2019, 10:58

Dziękuję serdecznie za pomoc. Miłego dnia! :)
świeżak DPS
Praktykant

Napisano: 21 lut 2019, 11:54

No i oczywiście należy sporządzić wywiad jeśli od poprzedniego upłynęło 6 miesięcy
szer
Praktykant
Od: 04 sty 2019, 13:46
Zajmuję się: praca socjalna, DM DE, KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x