Dodam, że wysłałam Zarządzenia Starosty do wszystkich OPS z którymi współpracujemy, a we wcześniejszych latach nie przeprowadzano wywiadu z tego powodu.
U nas DPS same przysyłają wywiady razem z zarządzeniem. Decyzję zmieniamy tylko te bardzo stare gdzie w sentencji była wpisana odpłatność gminy i wtedy potrzebny jest wywiad.świeżak DPS pisze:Nie mam wniosku jeszcze, ale wywiad oczywiście zrobię. Chodzi mi tylko o to czy zaszły jakieś zmiany od tego roku czy to tylko zasady danego OPS-u?
W przepisach prawa nie zaszły żadne zmiany, ale czasem gminy różnie praktykują ws. zmian odpłatności - na podstawie opinii swoich prawników, kontroli czy orzeczeń lokalnych SKO. Dlatego niektóre gminy będą dopłacały na podstawie tylko zarządzenia starosty - bez szemrania i zbędnych formalności, a inne poproszą o wywiad i zmienią decyzje. Taki "lajf"świeżak DPS pisze:Nie mam wniosku jeszcze, ale wywiad oczywiście zrobię. Chodzi mi tylko o to czy zaszły jakieś zmiany od tego roku czy to tylko zasady danego OPS-u?