Zawieszone postępowanie egzekucyjne przez komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 12 mar 2014, 11:34

Nie wiem czy mam dziwne zwłaszcza w kwestii rozstrzygnięcia na gruncie prawa materialnego. To że egzekucja się nie toczy bo jest zawieszona nie jest równoznaczne z tym że jest skuteczna. Więc nie można zastosować art. 24. Pozostałe przypadki, nie licząc innych wymienionych w 24, tylko za zgodą strony.
Co do procedury zdaje sobie sprawę ze zmiana na podst 155 byłaby dosyć naciągana ale w tej chwili nie widzę innego rozwiązania.
~Lutek

Napisano: 12 mar 2014, 11:35

a czy ja gdziekolwiek napisałem, że egzekucja jest skuteczna?
Pisze się z tobą jak z RR. To nie jest komplement
~Elmer

Napisano: 12 mar 2014, 11:42

Nie wiem kto to jest RR.
Cytuje
\"To, że egzekucja się nie toczy nie jest dla ciebie podstawą do uchylenia decyzji? Na to zgodę strony musisz mieć? Dziwne....\"

W art. 24 enumeratywnie wymienione są przesłanki uchylenia lub zmiany bez zgody strony. Żadna z nich nie odnosi sie do stanu faktycznego w zakresie nietoczącej się egzekucji. Więc jak uchylić decyzje bez zgody strony ? Czytamy ze zrozumieniem.
Chyba że o czymś nie wiem a LEX nie uaktualnił jakiejś nowelizacji ustawy.
~Lutek

Napisano: 12 mar 2014, 11:48

taaaa... to teraz wymyśl podstawę do uchylenia decyzji gdy strona umorzyła (nie zawiesiła a umorzyła) postępowanie egzekucyjne u komornika. Dziwnym trafem z FA nie składa rezygnacji.

czytaj ze zrozumieniem i całość. Nie wyrywki.
~Elmer

Napisano: 12 mar 2014, 11:52

e tam ja bym uchyliła
skoro ustawodawca w ustawie zamiescił def. bezsakutecznej egzekucji - jako takiej która po pierwsze jest prowadzona i w jej wyniku w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano...to jak dla mnie skuteczna egzekucja to przeciwienstwo tego - czyli tez egzekucja nie prowadzona...sory ale uwazam ze uchylenie jest mniejszym złem
~Jagoda

Napisano: 12 mar 2014, 12:41

Decyzja dotycząca przyznania świadczeń z funduszu która jest w obrocie prawnym może być zmieniona lub uchylona bez zgody strony jedynie w przypadkach określonych w art. 24.
Pozostałe sytuacje wymagają zgody strony.

W takich sytuacjach jak wy piszecie można zastosować zasade ze osoba pobrała nienależnie świadczenia po umorzeniu postępowania egzekucyjnego u komornika. Ale może umorzyć tylko postępowanie w zakresie świadczeń które są jej bezpośrednio wypłacane. Wtedy trzeba poczekać aż pobierze te świadczenia wypłacane po umorzeniu, wydac decyzje o nienależnie pobranych, poczekac aż się uprawmocni i uchylić lub zmienic decyzję przyznajaca prawo do swiadczen z funduszu.
Nie widzę innego rozwiązania. Nie wiem na jakiej podstawie wy to robicie. Chodzi o sytuacje gdy w trakcie pobierania zajda zmiany majace wpływ na prawo do swiadczeń.
Czytam ze zrozumieniem i w całości.
~Lutek

Napisano: 12 mar 2014, 12:53

jeżeli KOmornik zawiesza to znaczy,ze egzekucja sie nie toczy i nie jest prowadzona , a skoro nie ma egzekucji to nie można mówic ani o jej skuteczności ani nieskuteczności. FA nijak sie nienalezy. Ergo uchylam decyzję od miesiaca po zawieszeniu egzekucji.
~behemot

Napisano: 12 mar 2014, 12:59

Skutkiem zawieszenia postępowania egzekucyjnego jest zawieszenie wszelkich czynności egzekucyjnych (wyrok SN z dnia 18 stycznia 1978 r., IV CR 463/77, OSNCP 1978, nr 10, poz. 186). Oznacza to w praktyce, iż faktycznie komornik nie egzekwuje należnych kwot.
Na jakiej podstawie więc chcesz wypłacać świadczenia?
Czytasz literalny zapis bez jego interpretacji. Nie ma sensu czekać na powstanie NP
~Elmer

Napisano: 12 mar 2014, 13:01

To chyba nie do mnie Elmerku?
~behemot

Napisano: 12 mar 2014, 13:01

nie, do Lutka. Z nim się rozmawia/pisze jak z RR.
~Elmer

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x