Zbieranie dokumentów
Zbieranie dokumentów
Pracuję w GOPS i zajmuję się KDR. W większości przypadków znam wnioskodawców ze świadczeń rodzinnych i mam dostęp do ich danych ( programy, teczki osobowe). Czy pod złożony wniosek gromadzicie dokumenty np. dowody osobiste, zaświadczenia, akty urodzenia dzieci? Czy tylko wam okazują i nic nie dołączacie do wniosku.
Re: Zbieranie dokumentów
ja tworzę dokumentację, uwierzytelniam kserokopie dokumentów, jak trzeba to spisują dodatkowe oświadczenia pod odpowiedzialnością karną
podczas prowadzenia postępowania to normalne że gromadzi się dokumenty w sprawie
podczas prowadzenia postępowania to normalne że gromadzi się dokumenty w sprawie
Ale w ustawie jest mowa, że nie mamy obowiązku gromadzić danych
wobec powyższego czy robię źle? uważam że nie
zatem skoro jesteś przekonana że nie musisz to po co to pytanie na forum?
zatem skoro jesteś przekonana że nie musisz to po co to pytanie na forum?
Nie bądź złośliwa, chciałam usłyszeć opinie innych użytkowników forum
nie jestem złośliwa, po prostu uważam że to robienie problemu z niczego tak na prawdę
i jeśli mnie pamięć nie myli to temat już był poruszany kiedyś na forum
i jeśli mnie pamięć nie myli to temat już był poruszany kiedyś na forum
ja biorę ksero dowodów, aktów urodzenia , małżeństwa i ewent.zaśw.ze szkoły bądź orzeczenia.
ja zbieram tylko zaświadczenia ze szkoły nic więcej. nie ma takiego obowiązku więc po co robić dodatkową robotę. jak zaczną wymagać to będziemy zbierać, ale każdy robi jak uważa, nikt nie zabroni zbierać papierków.
Wszystko w porządku nie trzeba gromadzić dokumentów jeśli mamy do nich dostęp, ja np. dla własnej wygody gromadzę takie dokumenty i w przypadku np. odwołania czy utraty prawa do posiadania mam wszystko w jednym miejscu. Ale podkreślam że to jest tylko i wyłącznie "dla wygody"
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A gdzie to masz niby napisane , że nei masz obowiązku, jeżeli nei znasz danych z urzędu to jak najbardziej masz taki obowiązekKrystyna z GOPS pisze:Ale w ustawie jest mowa, że nie mamy obowiązku gromadzić danych
Oprócz Zbieranie dokumentów - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Studia doktorancki
Konferencja Poznań
Czy karta należy się dziecku powyżej 18 roku życia gdy posia
karta dla słuchacza kursu
Wydanie karty
Przyznawanie kart - do kiedy?
do kiedy przyznać kartę dla osoby do 18 r.ż.
ile policzyć?
Karta anulowana i utrata uprawnień
I co tu zrobić;/ - przedłużenie
POMOCY
unieważnienie karty
nowa karta dla studenta
jak przyznać?
3 dzieci w rodzinie, 1 nie kontunuuje nauki
Karta założona w innej Gminie