zbiory centralne - email w sprawie korekty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 15 z 18    [ Posty: 175 ]

Napisano: 25 maja 2017, 11:22

Mam takie ostrzeżenia : nieuzupełniony PESEL! jak mam to poprawić skoro osoby te nie posiadają nr PESEL bo są obcokrajowcami - szczególnie Ukraińcami?
Wrzesien69
Praktykant
Od: 25 maja 2017, 11:04
Zajmuję się: FA/ŚW/

Napisano: 25 maja 2017, 11:23

Miękkie walidacje nie blokują wczytania zbioru do CAS.
Oczywiście tak jak pisaliśmy, zachęcamy do usunięcia wszystkich walidacji, również miękkich, ale w obecnej sytuacji, kiedy jest bardzo krótki termin na ponowne zebranie zbiorów za pierwszy kwartał, jeśli nie uda się ich wszystkich wyeliminować, to wysyłajcie zbiór mimo to. W tej konkretnej sytuacji Ministerstwu chodzi o zwiększenie zakresu informacyjnego w zbiorach, który pozwoli im przeprowadzić analizę, a nie o wyeliminowanie wszystkich możliwych walidacji. Temu służy ponowne zbieranie zbiorów.
Walidacje będziecie eliminować w kolejnym kwartale, gdzie jak też już pisaliśmy, ulepszymy narzędzia wspomagające Was w tym.
Jedynie co trzeba zrobić przed ponownym wysłaniem zbioru do CAS, to zainstalować naszą aktualizację zwiększającą zakres danych przesyłanych do zbioru oraz obliczyć ponownie zbiór już na zaktualizowanym oprogramowaniu.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 25 maja 2017, 11:36

Walidacja miękka -SW/2.6 - brak danych o rodzaju beneficjenta dla wnioskodawczy.

o co tu chodzi - system wyrzucił mi dziecko
pytacz
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 13:58
Zajmuję się: początkujący

Napisano: 25 maja 2017, 11:52

Diana pisze:mam błąd o treści brak uzupełnionej Daty Objęcia Opieką. (dziecko jest objęte opieką prawną).
Tylko że ta data jest uzupełniona. Co tu jeszcze mogę zrobić?
Mam ten sam błąd mimo uzupełnionej daty. jakies pomysły coz tym zrobic?
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 12:13

xyz moni pisze:
pracownik12345 pisze:przekazujecie zbory z miękką walidacją: np. występowanie w składzie rodziny więcej niż jednego dziecka oznaczonego jako pierwsze dziecko.

No własnie mam taką samą walidację i nie wiem czy przekazywać... jest instrukcja jak to poprawić tylko ja sama nie dam chyba rady a na razie na informatyka nie mogę liczyć ...
:|
Gdzie jest ta instrukcja??? Z góry dziękuję za pomoc ;)
jagoda23
Praktykant
Od: 25 maja 2017, 12:05
Zajmuję się: SW

Napisano: 25 maja 2017, 12:37

Tak jak napisałem wcześniej, przekazujcie zbiór, jeśli tylko został obliczony po uprzedniej aktualizacji oprogramowania, zwiększającej zakres danych wysyłanych do zbioru (DPP001).

Niestety są różne niestandardowe przypadki z występowaniem kilku wniosków z różnym składem rodziny dla tej samej rodziny i ze względu na nie, wydaje się że ta walidacja jest zbyt restrykcyjna i być może będziemy prosić o jej zmianę w kolejnym kwartale.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 25 maja 2017, 12:50

Napisano: dzisiaj, 10:00
Pytanie do SYGNITY:
Mam występowanie w składzie rodziny więcej niż jednego dziecka oznaczonego jako pierwsze dziecko. Jak to poprawić gdy mam rodzinę, która złożyła wniosek, w składzie były cztery osoby Małżonkowie byli w trakcie rozwodu. Po rozwodzie Pani skłąda wniosek ponownie i w składzie rodziny ma siebie i młodszą córkę, ponieważ sąd podzielił dzieci. Drugi przypadek rodzina składa wniosek, ma przyznane świadczenie również na pierwsze dziecko. Pierwsze dziecko to starsze umiera i mamy zmianę wniosku z powodu zgonu. I jak poprawić te niby błędy?

Edysia185

Mam podobny problem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czemu Pan z SYGNITY nie odpisuje co z tym zrobić
13aga13
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 17:40
Zajmuję się: SR,FA,CP

Napisano: 25 maja 2017, 12:52

odpisałem w tym temacie wcześniej
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 25 maja 2017, 13:01

SYGNITY pisze:Tak jak napisałem wcześniej, przekazujcie zbiór, jeśli tylko został obliczony po uprzedniej aktualizacji oprogramowania, zwiększającej zakres danych wysyłanych do zbioru (DPP001).

Niestety są różne niestandardowe przypadki z występowaniem kilku wniosków z różnym składem rodziny dla tej samej rodziny i ze względu na nie, wydaje się że ta walidacja jest zbyt restrykcyjna i być może będziemy prosić o jej zmianę w kolejnym kwartale.
Po aktualizacji zbiór został przekazany, były miękkie walidacje. A dziś dostaliśmy takie maila:
Szanowni Państwo

W związku z wykrytymi przez MRPiPS brakami w przekazanych przez Państwa Zbiorach Centralnych SW, zwracamy się z prośbą o ponowne zebranie zbiorów centralnych SW za I kwartał br. (po uprzedniej aktualizacji Oprogramowania) w trybie niezwłocznym nie później niż do 31 maja br.

1. Czy do 31.05.2017 bedzie jeszcze jakas aktualizacja?
2. Jak wyeliminować walidację miękką SW/3.4 występowanie w składzie rodziny dziecka pod opieką prawną bez uzupełnionej daty objęcia opieką? jeśli data jest uzupełniona
3. Czy po wyeliminowaniu tej walidacji wykonać od razu zbiór i przeslac?
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 13:12

1. Owszem, dziś po południu będzie nowa wersja oprogramowania, o której pisałem tutaj viewtopic.php?f=61&t=207244262 ale nie wpływa ona już na tworzenie zbiorów centralnych. Do zwiększenia zakresu informacyjnego zbioru, na którym zależy MRPiPS, z uwagi na analizę, jaką chce przeprowadzić, całkowicie wystarcza instalacja aktualizacji, która była w poniedziałek 22 maja i obliczenie zbioru już na tej aktualizacji oraz wysłanie tak obliczonego zbioru do CAS.

2. Na to już odpowiedziałem we fragmencie, który jest przytoczony, ta walidacja wydaje się na dzień dzisiejszy zbyt restrykcyjna, ze względu na sytuacje faktycznie występujące i dopuszczalne, dlatego rozważymy wnioskowanie o jej zmianę w kolejnym kwartale, a obecnie trzeba wysłać zbiór.

3. jw.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 15 z 18    [ Posty: 175 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x