zbiory centralne - email w sprawie korekty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 18    [ Posty: 175 ]

Napisano: 11 maja 2017, 9:27

Zuzanka59 pisze:Witam, a ktoś z mazowieckiego dostał może takiego maila? ; )
ja nic nie dostałam, ale wiadomo co im tam do głowy przyjdzie
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 12 maja 2017, 7:43

Witam, dostałam odpowiedź z sygnity w sprawie walidacji. Jeśli chodzi o brak okresu na jaki świadczenie zostało udzielone zbiór prawdopodobnie robiony był w wersji niższej niż 2-2.8 i teraz już byc tego nie powinno. A jeżeli chodzi o wystepowanie w rodzinie więcej niż jednego dziecka oznaczonego jako pierwsze to otrzymałam całą instrukcję jak to zrobić. Teraz czekam na informatyka...
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 12 maja 2017, 7:47

@ Edysia185, to możesz instrukcję załączyć tutaj bo może się komuś przyda.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 12 maja 2017, 8:36

Walidacja:
SW/3.2 Występowanie w składzie rodziny więcej niż jednego dziecka oznaczonego jako pierwsze dziecko.

Proszę o wykonanie:

SERWER FTPS: ftp.sygnity.pl (port: 990, szyfrowanie: SSL/TSL, tryb pasywny) Instrukcja instalacji, konfiguracji oraz obsługi programów Total Commander i FileZilla w zakresie przesyłu plików z serwera i na serwer FTPS znajduje się pod linkiem: https://public.sygnity.pl/sites/default/ ... jaftps.pdf
UŻYTKOWNIK: sygftp
HASŁO: JuY44f

o nazwie: Powielone_pierwsze_dziecko_w_ZBC_SW.zip

- Proszę wykonać zbiór
- Pobrać paczkę:
Powielone_pierwsze_dziecko_w_ZBC_SW.zip i rozpakować w dowolnym miejscu na serwerze tak aby np. powstał folder "Przekod" wraz z zawartością.
- Wylogować się z SR i zastopować serwer aplikacyjny Jboss
- Wykonać kopię bezpieczeństwa bazy danych
- Uruchomić plik "run.bat" znajdujący się w folderze "Przekod" w celu wywołania przekodowania. Odczekać na wynik działania przekodu.
- Uruchomić serwer aplikacyjny Jboss, zalogować się do SR i zweryfikować poprawność działania SR pod kątem zgłoszonego problemu.
- Usunąć pliki przekodu, gdyż nie będą już więcej potrzebne.
- Wyeksportować ZBC do XML
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 8:39

Tylko nie trzeba robić ostatniego punktu jeżeli ktoś już przesłał ZBC. Następnym razem trzeba sprawdzić czy to będzie działało...
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 9:48

ja mam juz dawno zbiory za sobą zrobione chyba jeszcze w starej wersji programu.
Czy jeśli ktoś już wysłał te zbiory to ma nanosić korekty i jeszcze raz wysyłać te zbiory? Czy te korekty trzeba zrobić na następny kwartał?
Walidacje miękkie u mnie były, niektóre dziwne ale sygnity kazało puszczać i się tym nie przejmować. A teraz trzeba to poprawiać... nosz ...
pytacz
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 13:58
Zajmuję się: początkujący

Napisano: 12 maja 2017, 9:51

Jeśli ktoś miał miękkie walidacje może przesłać zbiór i nie musi robić korekty. przy następnym zbiorze powinny te dane być jednak poprawione.
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 9:53

Chodzi o to, żeby następnym razem już tych błędów nie było. Akurat u mnie te błędy były z winy sygnity. Informatyk już mi to zrobił zgodnie z instrukcją wysłaną przez sygnity i następnym razem powinno być dobrze.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2017, 10:02

aha, czyli mogę sobie na spokojnie (po otrzymaniu instrukcji) zrobić te korekty, byleby do następnego zbioru zdążyć
dzięki
pytacz
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 13:58
Zajmuję się: początkujący

Napisano: 15 maja 2017, 20:10

Przypominamy, że aby w naszym Oprogramowaniu zweryfikować i wyeliminować problemy wykazane w aplikacji CAS jako miękka lub twarda walidacja, należy skorzystać z narzędzia „Analiza danych zbioru centralnego” czyli w oknie okno "Zbiór centralny” zaznaczyć zbiór, dla którego występują błędy i wybrać przycisk „Analiza danych”.

Narzędzie, to pozwala wyszukać dane (np. osoby, wnioski, decyzje), które nie spełniają reguł poprawności zbioru centralnego. Dane te można wyszukać na podstawie identyfikatora (ID) niepoprawnej danej prezentowanego w treści walidacji wyświetlonej w aplikacji CAS. Szczegółowy opis tego narzędzia znajduje się w podręczniku Użytkownika w rozdziale SPRAWOZDAWCZOŚĆ> Zbiór centralny.

Po wyszukaniu danej, które nie spełnia reguł poprawności zbioru centralnego, należy dokonać odpowiednej korekty zgodnie z opisem walidacji.

Przykład, w przypadku pojawienia się w CAS walidacji:

SW/3.1 Brak dochodu rodziny dla rodziny wnioskującej o świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko.” dla wniosku: „WniosekID_12245

należy w naszym Oprogramowaniu za pomocą narzędzia „Analiza danych zbioru centralnego” wyszukać wniosek o identyfikatorze „12245”, a następnie zweryfikować poprawność walidacji, czyli czy dla wyszukanego wniosku jest uzupełniony dochód rodziny, jeżeli brak wprowadzonego dochodu, a wniosek jest wnioskiem na pierwsze dziecko, to należy dokonać modyfikacji danych wniosku poprzez uzupełnienie informacji o dochodzie rodziny. Jeżeli rodzina posiada zerowy dochód, to w takiej sytuacji również należy wprowadzić załącznik o dochodzie zerowym jako „oświadczenie członka rodziny”.

Jednocześnie przypominamy, że miękkie walidacje nie blokują możliwości wczytania zbioru centralnego do CAS, niemniej jednak zachęcamy do poprawy wykazanych walidacji, aby jakość danych gromadzonych w zbiorze centralnym była jak najlepsza.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 3 z 18    [ Posty: 175 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x