ZDO a Rolnicy- Kompleksowo POMÓŻCIE :((( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 16    [ Posty: 153 ]

Napisano: 18 cze 2014, 14:47

U mnie rolnicy wszyscy jak jeden mąż pisali oświadczenia, że zaprzestali pracy/prowadzenia gosp. roln. choć nie kazałam im się wyrejestrować z KRUS...
Pytania:
1. Czy oni muszą się wyrejestrować (obowiązkowi i dobrowolni) ? Opłacanie składek co jedno, a praca to drugie...
2. Czy jeśli muszą to od kiedy?
3. Czy za okres kiedy byli zgłoszeni (od lipca 2013 do czerwca 2014) można im przyznać ZDO?
4. Małżonek rolnika, domownik- to odnosi się do "nazwy pod jaką jest ktoś zarejestrowany w KRUS" czy po prostu jeśli małżonek wnioskodawcy jest rolnikiem (albo ktokolwiek, kto mieszka z nim w domu) to wnioskodawca musi napisać to oświadczenie mimo, że sam nie jest zarejestrowany w KRUS?? Czyli wynika z tego, że trzeba by było pytać wszystkich- czy ich mąż/żona lub jakiś domownik jest w KRUSie...
5. Czy jeśli ktoś się wyrejestruje z KRUS- czy może wstecz? Czy z datą aktualną? Jak się wyrejestruje teraz to czy i tak im przysługuje ZDO?
Pomóżcie:((( Wiem, że to może się wydawać głupie, ale ja już mam mętlik :((((((
Balon

Napisano: 18 cze 2014, 14:50

Ja z tego forum uciekam . Psychicznie można się załamać !
mam56

Napisano: 18 cze 2014, 14:53

A co brakuje ci pomysłów na ,,inteligentne" komentarze ??? oooo :cry:
~@M

Napisano: 18 cze 2014, 14:59

Kogo tam zatrudniają w tych OPS ?
mam56

Napisano: 18 cze 2014, 15:00

1. dobrowolni muszą;
2. od daty przyznania ZDO;
3. tak;
4. domownik w KRUS to osoba zgłoszona do ubezpieczenia społecznego w KRUS. Traktujesz go tak samo jak rolnika;
5. jak mu przyznasz to go wyrejestrują wstecznie i zwróć kasę.
6. piwo
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2014, 11:24

czy za domownika odprowadzić składki społeczne do ZUS od lipca 2013r, jeśli tak to co z jego składkami które płacił w KRUSie ?
XXZ

Napisano: 19 cze 2014, 17:49

"Elmer" chyba trochę nie masz racji.
1. Dlaczego dobrowolni muszą się wyrejestrować? Rolnik/domownik chce być ubezpieczony w KRUS, bo ma np.21 lata składek, a do otrzymania emerytury czy renty potrzeba 25 lat. Kto będzie wypłacał rolnikowi emeryturę np.za 4 lata ? Jak podopieczny zejdzie wcześniej z tego światu? Za co ma kupić chleb i go posmarować? A gdyby nawet przeżył rolnika, przecież emerytura jest co najmniej 2 razy większa od ZDO. Co wtedy? Przecież składki z ZUS nie przechodzą do KRUS. Nie każdemu otrzymującemu ZDO 'nie rolnikowi" opłacasz ZUS, nieprawdaż. Czy nie wystarczy oświadczenie rolnika/domownika, że rezygnuje z ubezpieczenia w ZUS ?
2. Związane z pkt.1
3. Zgoda
4. Nie tak samo. Domownik ma oświadczyć, że zaprzestał pracy, a nie prowadzenia g.r.
5. Kto go wyrejestruje wstecznie i kto ma zwrócić kasę??? Jeżeli masz na myśli KRUS, to na jakiej podstawie? Przy ubezpieczeniu na wniosek, to rolnik decyduje, kiedy zaprzestaje opłacanie składek, nie KRUS.
6. Piwo, a i owszem, ale z sokiem.
Tyle moich spostrzeżeń w tym temacie.
niunia

Napisano: 19 cze 2014, 18:30

do "Balon"
1. Obowiązkowi nie muszą, a nawet nie mogą. Dobrowolni patrz mój post wyżej.
2. Związane z pkt 1
3. Tak , po złożeniu oświadczenia "zaprzestałem prowadzenia g.r." lub "zaprzestałem pracy w g.r"
4. Domownik to osoba bliska rolnikowi i mieszkająca stale w g. domowym i pracująca stale w g. rolnym. To tak w skrócie.
Jeżeli nie jest ubezpieczony w ZUS lub z innego tytułu, przy powyżej 1ha musi być ubezpieczony w KRUS . Jeżeli 1ha i niżej, może się ubezpieczyć w KRUS na wniosek pod warunkami j.w.
5. Jeżeli ubezpieczenie obowiązkowe, rolnik może wyrejestrować się z KRUS pod warunkiem zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej, czyli w praktyce pozbycia się ziemi powyżej 1ha.(sprzedaż, dzierżawa), natomiast małżonek zaprzestania pracy w g.rolnym i zaprzestania pracy w g.domowym , związanym z tym g.rolnym. Na wyrejestrowanie masz wtedy 14 dni. Potem może być kara. Te warunki są rygorystycznie przestrzegane w KRUS. Jeżeli ubezpieczenie jest na wniosek, to rolnik/małżonek/domownik decyduje o zaprzestaniu opłacania składek, nigdy KRUS. Oczywiście, gdy praca w tym gospodarstwie stanowi jedyne źródło utrzymania.
Gdzie jest napisane w ustawie, że OPS prze wydawaniu decyzji na ZDO, ma interesować się powiązaniami petenta z KRUS??? To składający wniosek z oświadczeniem: "zaprzestałem prowadzenia/pracy g.r./w g.r.", bierze pełną odpowiedzialność w tym temacie. Również karną. Ani ustawa z dnia 4 kwietnia, ani ustawa o świadczeniach rodzinnych, nie przewiduje innego dowodu na te okoliczność. Reszta patrz wyżej.Przy tej okazji nie należy utożsamiać zaprzestania z wyrejestrowaniem z KRUS, bo wtedy po co byłby Art.3 ustawy z dnia 4 kwietnia.
niunia

Napisano: 19 cze 2014, 20:43

jeszcze raz - DOMOWNIK może opłacać sobie składkę w KRUS czy my mamy obowiązek płacić??? bo już nie wiem, u nas sami sobie płacą, to źle????
Ania 1

Napisano: 19 cze 2014, 22:24

"Ania 1" , jakie jeszcze raz ? W czyim imieniu zadajesz pytanie ?
Czytaj post z godz.16,49 i 17,30 , oraz ustawę z dnia 4 kwietnia 2014r. art.15 pkt 2b.
niunia

Strona 1 z 16    [ Posty: 153 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x