ZDO a Rolnicy- Kompleksowo POMÓŻCIE :((( - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 16    [ Posty: 153 ]

Napisano: 20 cze 2014, 9:52

Kochani bardzo Wam dziękuję za wyczerpujące odp. Naprawdę wiele mi rozjaśniliście, a i pewno wielu innym osobom. Naprawdę cieszę się, że jest to forum i tak życzliwi i mili ludzie na nim jak Wy! Ania 1- muszą się wyrejestrować i my za nich opłacamy.
:)
Balon

Napisano: 20 cze 2014, 10:05

To tak nie działa: "muszą się wyrejestrować i my za nich opłacamy." , bo mi się tak podoba. Argumenty proszę.
Moje czytaj post 19.06.2014 godz. 16,49.
niunia

Napisano: 20 cze 2014, 10:44

niunia - proszę napisz odp. na moje pytanie, tak czy nie.
Ania 1

Napisano: 20 cze 2014, 11:01

No to ja też czekam:)
Balon

Napisano: 20 cze 2014, 11:05

Ale ja nic więcej nie mam do dodania do tego co zawarte w mojej wypowiedzi 19.06.2014 godz. 16,49 pkt. 1.
Tam jest zawarta odpowiedź na Twoje pytanie. Mogę tylko dodać, że w moim mniemaniu w sytuacji dobrowolnego ubezpieczenia na wniosek w KRUS, domownik, może wybrać korzystniejsze rozwiązanie dla siebie. Nie kojarzę zapisu którejkolwiek ustawy, który by to zabraniał. Piszesz oświadczenie, że dobrowolnie bez przymusu, rezygnujesz z ubezpieczenia w ZUS i drugie oświadczenie, że zaprzestałeś pracy w g. r. Dalej opłaca sam składki w KRUS.Ja tak to widzę z logicznego punktu myślenia. W przypadku ubezpieczenia obowiązkowego nie ma żadnego problemu. Składa oświadczenie "zaprzestałe(a)m pracy w gospodarstwie rolnym" i sam nadal opłaca składki do KRUS.
niunia

Napisano: 20 cze 2014, 11:15

Dzwoniłam teraz do KRUS. Każdy, kto opłaca tam składki oświadcza, że pracuje na gosp. rolnym. Nie ma takiej sytuacji, że ktoś nie pracuje na roli i opłaca składki. Fizycznie może nie są w stanie tego sprawdzić, ale te osoby tam oświadczają, że pracują. Zatem sprawa jest jasna- jak nie pracują, to muszą przestać opłacać składki. A jeżeli osoba nie jest nigdzie ubezpieczona, a jeśli nie ma w ZUS 20 lat składek (lub więcej) to trzeba jej płacić. (art. 6 ust. 2a-2c ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
Balon

Napisano: 20 cze 2014, 11:30

Art. 6 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń - Za osobę pobierającą (...) zasiłek dla opiekuna (...) wójt OPŁACA składke na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ...
Art. 6 ust. 2b Wójt nie opłaca składki za osobę pobierającą (...)jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innych tytułów...

Wyraźnie napisane - wójt OPŁACA a nie "może opłacić" albo "opłaca, ale..." albo "opłaca, pod warunkiem..."
Nie ma zmiłuj, musimy płacić osobom, które nie podlegają obowiązkowi opłacania gdzie indziej. Tak więc osobom ubezpieczonym dobrowolnie w KRUS płacić MUSIMY. A skoro osoby te mają płacony ZUS (od nas) to na podstawie przepisów KRUS-owskich nie podlegają ubezpieczeniu w KRUS. Wyklucza ich art. 16 ust. 2 i ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Takie jest moje zdanie
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2014, 13:33

Czyli bieżącą sytuację mamy jasną. A jeśli oni od lipca 2013r. poszli na KRUS i od tego czasu opłacali, to czy im się wyrównanie należy? Muszą się wyrejestrować od lipca 2013r. czy z bieżącą datą?
Balon

Napisano: 20 cze 2014, 13:58

do "Balon"
Może i dzwony biją , ale nie wiesz w którym kościele. Nie gorączkuj się tylko na spokojnie przemyśl to co było pisane wcześniej. Rolnik nie ubezpiecza się w KRUS dlatego , że pracuje w gosp.r., ale dlatego, że posiada g.r. powyżej 1ha. Owszem małżonek/domownik pracuje w g. rolnym, ale również w g.domowym związanym z tym g.rolnym. To jest dla nich podstawa do obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS. A gdzie jest napisane, że małżonek/domownik ubiegający się o ZDO, ma zaprzestać pracy w g. domowym ? To po pierwsze.
No właśnie osoba jest ubezpieczona w KRUS i składa Ci oświadczenie, że rezygnuje z "Twojego" ubezpieczenia w ZUS i sama będzie opłacała składki społeczne do KRUS. Chcesz zmusić ją na siłę, aby przeszła do ZUS? np. za 2 miesiące ona dokupuje 2ha i wpada w obowiązkowe ubezpieczenie. To po drugie.
Po trzecie, widać, że mało orientujesz się w temacie, bo aby nie opłacać składek do ZUS, petent musi mieć co najmniej 25 lat okresu składkowego i po czwarte, o jakim wyrejestrowaniu Ty bredzisz ???

teraz do "ludek"
Nie każdemu ubiegającemu się o ZDO, Wójt/Burmistrz opłaca składki do ZUS. Prawda? Prawda. Dlatego proponuję bez gorączkowania się , przeczytać wcześniejsze moje wypowiedzi, optujące za tym, że domownik lu małżonek ubezpieczony na wniosek w KRUS, może oświadczyć na piśmie, że rezygnuje z ubezpieczenia w ZUS i będzie opłacał składki w KRUS. Przecież ubezpieczenie w ZUS nie jest obowiązkowe, w odróżnieniu od obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS z mocy ustawy. I w dodatku dla Wójta/Burmistrza i pracownika OPS, ekonomicznie korzystniejsze rozwiązanie.
Tyle w temacie. Przy ewentualnej dalszej dyskusji proszę podawać przepisy zabraniające rozwiązania zaproponowanego prze zemnie, a nie "bo tak mi się podoba".
niunia

Napisano: 20 cze 2014, 14:37

ja robię tak jak "ludek"

"niunia" nie masz racji- gdyby ubezpieczenie tak jak SZO, ZDO ,ŚP było na wniosek to OK , ale uprawnienia do składki ustalamy my. "Chcenie" strony postępowania nie ma żadnego znaczenia. Jak osoba nie chce przerywać dobrowolnego ubezpieczenia w KRUS niech nie składa wniosku o świadczenia opiekuńcze. Nie można "mieć ciastko i zjeść ciastko"
o0o

Strona 2 z 16    [ Posty: 153 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x