Kochani bardzo Wam dziękuję za wyczerpujące odp. Naprawdę wiele mi rozjaśniliście, a i pewno wielu innym osobom. Naprawdę cieszę się, że jest to forum i tak życzliwi i mili ludzie na nim jak Wy! Ania 1- muszą się wyrejestrować i my za nich opłacamy.
Ale ja nic więcej nie mam do dodania do tego co zawarte w mojej wypowiedzi 19.06.2014 godz. 16,49 pkt. 1.
Tam jest zawarta odpowiedź na Twoje pytanie. Mogę tylko dodać, że w moim mniemaniu w sytuacji dobrowolnego ubezpieczenia na wniosek w KRUS, domownik, może wybrać korzystniejsze rozwiązanie dla siebie. Nie kojarzę zapisu którejkolwiek ustawy, który by to zabraniał. Piszesz oświadczenie, że dobrowolnie bez przymusu, rezygnujesz z ubezpieczenia w ZUS i drugie oświadczenie, że zaprzestałeś pracy w g. r. Dalej opłaca sam składki w KRUS.Ja tak to widzę z logicznego punktu myślenia. W przypadku ubezpieczenia obowiązkowego nie ma żadnego problemu. Składa oświadczenie "zaprzestałe(a)m pracy w gospodarstwie rolnym" i sam nadal opłaca składki do KRUS.
Dzwoniłam teraz do KRUS. Każdy, kto opłaca tam składki oświadcza, że pracuje na gosp. rolnym. Nie ma takiej sytuacji, że ktoś nie pracuje na roli i opłaca składki. Fizycznie może nie są w stanie tego sprawdzić, ale te osoby tam oświadczają, że pracują. Zatem sprawa jest jasna- jak nie pracują, to muszą przestać opłacać składki. A jeżeli osoba nie jest nigdzie ubezpieczona, a jeśli nie ma w ZUS 20 lat składek (lub więcej) to trzeba jej płacić. (art. 6 ust. 2a-2c ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
Art. 6 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń - Za osobę pobierającą (...) zasiłek dla opiekuna (...) wójt OPŁACA składke na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ...
Art. 6 ust. 2b Wójt nie opłaca składki za osobę pobierającą (...)jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innych tytułów...
Wyraźnie napisane - wójt OPŁACA a nie "może opłacić" albo "opłaca, ale..." albo "opłaca, pod warunkiem..."
Nie ma zmiłuj, musimy płacić osobom, które nie podlegają obowiązkowi opłacania gdzie indziej. Tak więc osobom ubezpieczonym dobrowolnie w KRUS płacić MUSIMY. A skoro osoby te mają płacony ZUS (od nas) to na podstawie przepisów KRUS-owskich nie podlegają ubezpieczeniu w KRUS. Wyklucza ich art. 16 ust. 2 i ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Takie jest moje zdanie
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego
Czyli bieżącą sytuację mamy jasną. A jeśli oni od lipca 2013r. poszli na KRUS i od tego czasu opłacali, to czy im się wyrównanie należy? Muszą się wyrejestrować od lipca 2013r. czy z bieżącą datą?
do "Balon"
Może i dzwony biją , ale nie wiesz w którym kościele. Nie gorączkuj się tylko na spokojnie przemyśl to co było pisane wcześniej. Rolnik nie ubezpiecza się w KRUS dlatego , że pracuje w gosp.r., ale dlatego, że posiada g.r. powyżej 1ha. Owszem małżonek/domownik pracuje w g. rolnym, ale również w g.domowym związanym z tym g.rolnym. To jest dla nich podstawa do obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS. A gdzie jest napisane, że małżonek/domownik ubiegający się o ZDO, ma zaprzestać pracy w g. domowym ? To po pierwsze.
No właśnie osoba jest ubezpieczona w KRUS i składa Ci oświadczenie, że rezygnuje z "Twojego" ubezpieczenia w ZUS i sama będzie opłacała składki społeczne do KRUS. Chcesz zmusić ją na siłę, aby przeszła do ZUS? np. za 2 miesiące ona dokupuje 2ha i wpada w obowiązkowe ubezpieczenie. To po drugie.
Po trzecie, widać, że mało orientujesz się w temacie, bo aby nie opłacać składek do ZUS, petent musi mieć co najmniej 25 lat okresu składkowego i po czwarte, o jakim wyrejestrowaniu Ty bredzisz ???
teraz do "ludek"
Nie każdemu ubiegającemu się o ZDO, Wójt/Burmistrz opłaca składki do ZUS. Prawda? Prawda. Dlatego proponuję bez gorączkowania się , przeczytać wcześniejsze moje wypowiedzi, optujące za tym, że domownik lu małżonek ubezpieczony na wniosek w KRUS, może oświadczyć na piśmie, że rezygnuje z ubezpieczenia w ZUS i będzie opłacał składki w KRUS. Przecież ubezpieczenie w ZUS nie jest obowiązkowe, w odróżnieniu od obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS z mocy ustawy. I w dodatku dla Wójta/Burmistrza i pracownika OPS, ekonomicznie korzystniejsze rozwiązanie.
Tyle w temacie. Przy ewentualnej dalszej dyskusji proszę podawać przepisy zabraniające rozwiązania zaproponowanego prze zemnie, a nie "bo tak mi się podoba".
"niunia" nie masz racji- gdyby ubezpieczenie tak jak SZO, ZDO ,ŚP było na wniosek to OK , ale uprawnienia do składki ustalamy my. "Chcenie" strony postępowania nie ma żadnego znaczenia. Jak osoba nie chce przerywać dobrowolnego ubezpieczenia w KRUS niech nie składa wniosku o świadczenia opiekuńcze. Nie można "mieć ciastko i zjeść ciastko"