jak bez podstawy ? no tak samo jak wydalas ta decyzje o wstrzymaniu wyplaty - nie wiem co tam wpisalas w podstawie prawnej tej decyzji,ale cokolwiek w niej bylo to nie bylo zgodne z prawem nie mialas podstawy do tego,zeby wstrzymac wyplate i na dodatek podzielic na dni swiadczenie i za pare dni wyplacic - wlasnie z tego porobilo sie to co porobilo - nic nie mialas robic wtedy, dopiero jak kobieta przynioslaby ci decyzje KRUS ze dostala macierzynski- wtedy wszczelabys postepowanie, uchylila zdo, zawiadomila KRUS a ten wydalby decyzje o ustaniu ubezpieczenia na tej podstawie, na ktorej ty oplacalas za nia skladki... Nie odpisala dlaczego KRUS ja "wyrzucil" z tego ubezpieczenia od 10.01 - dziwnym trafem od tego dnia co ty tylko wstrzymalas (bezprawnie) wyplaty..bo wstrzymanie wyplaty to nie to samo co uchylenie prawa do swiadczenia - a KRUS zdaje sie potraktowal to jako uchylenie...jak dla mnie macie teraz balagan, ktory nie wiem jak ogarnac:) musisz chyba dopytac w KRUSIE co tam wlasciwie zaszlo ,ze jest tak jak jest, tzn. ustanie ubezpieczenia od 10.01 a macierzynski od 24.01
"...stwierdzam ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie:
I. ubezpieczenia emerytalno-rentowego dla XY od 10.01.2018
II. Obowiązku opłacania składek za w/w osobę od wymienionego dnia."
potem jest wysokość składki która mamy opłacić 26 zł czyli kwota dokładnie za te 9 dni stycznia.
w uzasadnieniu:
"zgodnie z art. 39a ust 5 KRUS niezwłocznie przekazuje wojtowi odpis decyzji stwierdzajacej podleganie ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu itd....lub ustanie ubezpieczenia tej osoby.
Decyzję wydano na podstawie decyzji OPS.. znak.. Zgodnie z w/w decyzja stwierdzono wstrzymanie wypłatę zasiłku dla opiekuna od 10.01.2018 r. t.j. z dniem urodzenia dziecka XY"
a w 155 kpa jest cos o tym ze mozesz wstrzymac wyplate swiadczen, kore zostaly ustalone ostateczna decyzja ??? Tam jest ,ze mozesz taka decyzje za zgoda strony uchylic albo zmienic...wstrzymanie wyplaty to jest odrebna decyzja, ktora nie "tyka' tej ostatecznej decyzji, ktora przyznalas swiadczenie. A wstrzymac wyplate swiadczen mozemy tylko w jednym przypadku - na ktory mamy przepis szczegolny w naszej ustawie - art. 28 ust. 3.
No a z tego co przytoczylas z decyzji KRUS to jasno widac,ze dla nich twoja decyzja wstrzymujaca wyplate zostala potraktowana jako uchylajaca prawo do tego swiadczenia - gdybys wtedy wydala decyzje uchylajaca czy zmieniajaca a nie decyzje o wstrzymaniu wyplaty - wszystko byloby ok...ale decyzja wstrzymujaca wyplate (pomijam,ze byla bezpodstawna) to nie to samo co uchylajaca, bo po ustaleniu co i jak mozna dalej wyplacac swiadczenia, a KRUS juz zdazyl ja wyrejestrowac...i pewnie tez w zwiazku z tym wyrejestrowaniem objal ubezpieczeniem z mocy ustawy, a potem przyznal zasilek macierzynski