zebranie w dzień wolny
zebranie w dzień wolny
Jak wiadomo każdemu wychowawcy zarówno z KN jak i KP przysługują w tygodniu dwa dni wolne od pracy.
Gdy w jednym z tych dwóch dni wolnych wypada np szkolenie dla wszystkich pracowników, czy spotkanie zespołu wychowawczego to u nas nie ma oddawanego dnia wolnego.Ma w tym tygodniu tylko jeden dzień wolny.Czy u Was też tak wygląda?
Gdy w jednym z tych dwóch dni wolnych wypada np szkolenie dla wszystkich pracowników, czy spotkanie zespołu wychowawczego to u nas nie ma oddawanego dnia wolnego.Ma w tym tygodniu tylko jeden dzień wolny.Czy u Was też tak wygląda?
Re: zebranie w dzień wolny
tak wlasnie jest.za to możemy dopisać wszelkie nadgodziny jeśli zebranie,szkolenie dotyczyło dzieci
u nas nie dopisuje się żadnych nadgodzin mimo,że zebranie i szkolenie dotyczy dzieci
u nas nie dopisuje się żadnych nadgodzin mimo,że zebranie i szkolenie dotyczy dzieci
Myślę, że rozróżnienie w przypadku KN i KP jest tu istotne. Pracownik z KP świadczy pracę w wymiarze 40 godzin tygodniowo i za każdą godzinę powinien otrzymywać wynagrodzenie.
W przypadku KN nie jest to takie oczywiste. Z jednej strony trudno uznać takie spotkania za godziny dydaktyczne więc nadgodziny się nie należą, z drugiej zaś z karty nauczyciela n-l ma obowiązek bywania na radach pedagogicznych (a tych w domach dziecka nie ma). Być może rozróżnienie polega na tym czy obowiązkowe czy nie, ale mogę się mylić.
W przypadku KN nie jest to takie oczywiste. Z jednej strony trudno uznać takie spotkania za godziny dydaktyczne więc nadgodziny się nie należą, z drugiej zaś z karty nauczyciela n-l ma obowiązek bywania na radach pedagogicznych (a tych w domach dziecka nie ma). Być może rozróżnienie polega na tym czy obowiązkowe czy nie, ale mogę się mylić.
Szkolenie i spotkanie zespołu jest obowiązkowe.Przypada w mój wolny poniedziałek, który raz na trzy tygodnie mam wolny razem z niedzielą.Owszem nauczyciele maja obowiązkowe rady pedagogiczne,ale raczej w swoje dni wolne....
Moim zdaniem mieści się to w zakresie obowiązków wykonywanych poza godzinami dydaktycznymi. Z drugiej strony dyrekcja nie powinna \"za darmo\" dysponować naszym czasem wolnym. U mnie KP ma płacone a KN nie
. Ale się nie obrażam

U nas dyrekcja nagminnie dysponuje naszym wolnym czasem,a najgorsze jest to,że często dzień wcześniej dowiadujemy się o jakimś wyjeździe z dzieckiem w czasie wolnym i musimy prywatne sprawy przekładać....Podobnie jak się nie obrażam
, choć czasem ogarnia mnie wkurzenie...

Też mam wrażenie, że to bardziej kwestia kultury i właściwych relacji niż przepisów.
ja pracuję z KP i zawsze dopisujemy nadgodziny.nie mamy za to płacone lecz doliczane do normy pracy w mcu.jesli mamy nadgodziny to w innym terminie dostajemy odbiór nadgodzin i tak to sie odbywa.ale takich zebrań nie ma aż bardzo wiele.czasem też za zgoda dyr można poprosic koleżanke by na zebraniu omówila sytuacje dzieci i wtedy ma sie wolne:)
Oprócz zebranie w dzień wolny - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
wszy
wyjazd służbowy pracownika socjalnego
waszym zdaniem na czym polega praca w Domach dziecka
dobrowolne zejście z KN na KP
wychowawca - korepetytor
druk - okresowa diagnoza rodziny
nadgodziny za szkolenia i wyjazdy służbowe
problem ze szkołą
Wywiad
Wczasy Pod Gruszą
dom dziecka -pielęgniarka
odebranie