renta po zmarłym ojcu

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~Ewa

renta po zmarłym ojcu

Post autor: ~Ewa »

Bardzo proszę o pomoc. Wychowanek nasz ma rentę po zmarłym ojcu płacona z ZUS Matce. Wiemy to z wywiadu sporządzonego przez MOPS. Czy jest jakaś możliwość by te pieniądze otrzymywał wychowanek na założone swoje konto?
~para

Re: renta po zmarłym ojcu

Post autor: ~para »

Jak można pytać o takie rzeczy? Nie rozumiem ... kto teraz pracuje w ddz? Aha wszyscy aby nie nauczyciele - wychowawcy z karty nauczyciela.
~Ewa

nie rozumiem o co Ci chodzi? a jeśli nie umiesz odpowiedzieć kulturalnie to nie pisz
~zosia

Post autor: ~zosia »

najpewniej trzeba zadzwonic do Zus i sie dowiedziec.wiem że w mojej placówce kilkoro dzieci ma założone konta i renty im tam sa przelewane.
~ale jaja

Post autor: ~ale jaja »

A matka ma ograniczone prawa czy odebrane ?
~Ewa

ma ograniczone
~chudzik

Post autor: ~chudzik »

Żeby wszystko było legalnie, to najlepiej zwrócić się do sądu o ustanowienie kuratora nad majątkiem.
~ale jaja

Post autor: ~ale jaja »

Ja w takich sytuacjach idę pytać bezpośrednio do sędziego który prowadzi sprawę dziecka i z nim rozmawiam
~Iza

Post autor: ~Iza »

Wystąpić do sądu o ustanowienie kuratora do zarządu majątkiem małoletniego, podać dane osoby (wychowawcy) która podejmie się funkcji i uzasadnic marnotrawieniem renty przez matkę. Jak sąd wyda postanowienie to zawiadomić ZUS. Pismo kierowane do sądu można wysłać do wiadomości zus wtedy ten powinien wstrzymać mate wypłatę świadczenia aż do wyjaśnienia.
ODPOWIEDZ