<3. Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu lub w innej formie wychowania przedszkolnego
<3a. Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego
<3b. Dzieci w wieku 3–5 lat mają prawo do korzystania z wychowania przedszkolnego w przedszkolu lub innej formie wychowania przedszkolnego
Czyli wzywamy i pytamy: czy roczne przygotowanie przedszkolne czy wychowanie przedszkolne.
jakiego oświadczenia będziecie wymagać np. "że wyrażają zgodę na zmianę decyzji nr........... i tym samym uchylenia prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego, gdyż w związku ze zmianami u ustawie dziecko nie będzie rozpoczynać rocznego przygotowania przedszkolnego???????
dzowniłam do Urzedu Wojewódzkiego w Krakowie i pewien Pan nie bede pisac z nazwiska poinformował ze mamy uchylac dod. z tytułu rozpoczecia cytuje" skoro takie jest stanowisko ministerstwa mamy uchylic, a jak ludzie chca ta moga sie odwołać"
Niedouczony pan w uw, tak jak i wy zresztą, powinien znac obowiazujace w tym zakresie przepisy, ktore zostały wam przypomniane przez ministerstwo - to nie ejst zadne stanowisko ministerstw tylko zacytowanie jednoznacznego stanu prawnego w tym zakresie.
Elmer - napisali ci jak wół podstawe prawną - art. 14 ust. 1a ustawy o śr - tylko realizacja rocznego przygotowania przedszkolnego daje prawo do 100 dodatku, a to roczne przygotowanie przedszkolne, zgodnie z art. 14 ust. 3 ustawy o systemie oświaty w brzmieniu od 1.09.16 r., dotyczy dzieci w wieku 6 lat, czyli według ustawy o sys. oświaty dzieci z rocznika 2010.
Wskaż mi podstawę prawną przyznania ww. dodatku na dziecko młodsze niz 6 lat a idąc dalej w twoje bzdury o braku podstawy prawnej - wskaż mi podstawę prawna że dziecko młodsze nic 6 lat może od 1.09.16 r. realizować roczne przygotowanie przedszkolne. Licze optymistycznie ze nabyłes juz wiedze co oznacza pojecie "roczne przygotowanie przedszkolne" i że odróżniasz je od pojęcia "wychowanie przedszkolne"