ZESPOŁY
Re: ZESPOŁY
dziecko ma mieć minimum 2 zespoły w roku. a więc robimy rozpis dzieci na terminy. Terminy robimy zawsze w jednym dniu - zazwyczaj między 12 a 16 w razie potrzeby terminy przesuwamy - a jak trzeba to robimy w razie sytuacji wymagającej spotkania się- dodatkowe spotkania dotyczące dziecka.
Wychowawca danego dziecka przychodzi na dana godzinę na zespół.
Wychowawca danego dziecka przychodzi na dana godzinę na zespół.
Równie dobrze można zrobić alfabetyczną listę dzieci i rozpisać ją według godzin każdego na godzinę w jakiś konkretny dzień tygodnia.
A to u was jak to wygląda? jest zespół raz na pół roku - są wszyscy i omawiacie 50 dzieci?
Nie, każdy osobno, w wygodnym dla wszystkich uczestników terminie omawia swoich 4-5 podopiecznych. Czasem wystarczy na to godzina.
Godzina na 4-5 dzieci. To żart. Przecież się nie da omówić sytuacji dziecka w takim czasie nie mówiąc już o jego rodzinie!
bez przesady!!!!u nas tez zespoły trwaja krótko-maksymalnie 4godz i wtedy omawia sie jedna grupe czyli 10wychowanków.jesli z rodzina pracuje sie na bieżąco to przeciez wystarczy kilka minut by omówic jej sytuacje,czasami zdarzaja sie tez zespoły dotyczące pojedynczych wychowanków-jest wtedy dyr,pedagog,psycholog i wychowawca
Nie muszę nikomu opowiadać, co u dziecka słychać, bo każdy jest \"na bieżąco\" z problemami. Jak ktoś ma np. 5 osobowe rodzeństwo, to nie opowiada 5x o rodzinie (przeważnie też nie ma o czym).
Ja rozumiem, że rodzina to Twój konik, ale mnie przede wszystkim interesuje dziecko bo pracuję w domu dziecka.
Gdybym pracował w \"domu rodziców\" to pewnie by mnie interesowało z kim śpi i co pije jego mama.
Ja rozumiem, że rodzina to Twój konik, ale mnie przede wszystkim interesuje dziecko bo pracuję w domu dziecka.
Gdybym pracował w \"domu rodziców\" to pewnie by mnie interesowało z kim śpi i co pije jego mama.
jak to robicie że tyle razy (bo rozumiem że zgodnie z rozporządzeniem) są na zespole pracownicy Ośrodka Adopcyjnego? Kto za to płaci?
u mnie zespoły są 2 razy w roku , 30 dzieci omawiamy w 2 dni, zazwyczaj 2 kolejne poniedziałki
na zespół zapraszamy zawsze rodziców, sąd właściwy dla danego dziecka, PCPR, GOPS lub MOPS, ośrodek adopcyjny, Policję z naszej miejscowości. Oczywiście jest też pedagog, psycholog, pracownik socjalny placówki. Sytuację dziecka przedstawia wychowawca prowadzący dziecko.
na zespół zapraszamy zawsze rodziców, sąd właściwy dla danego dziecka, PCPR, GOPS lub MOPS, ośrodek adopcyjny, Policję z naszej miejscowości. Oczywiście jest też pedagog, psycholog, pracownik socjalny placówki. Sytuację dziecka przedstawia wychowawca prowadzący dziecko.
Na zespoły zapraszamy przedstawicieli MOPR lub PCPR zależnie od właściwości miejscowej, OAO, policja, pedagog ze szkoły - przedstawiciel sądu ale nie zdarzyło się aby się pojawił, pedagog, psycholog jak go mamay, pracownik socjalny, wszyscy wychowawcy z danej grupy oraz czasami też wychowanek. Zespoły są treściwe i kończą się pisemną decyzją, przesyłaną do MOPR PCPR i sądu.
Oprócz ZESPOŁY - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
znów grafik pracy
reguły w kontaktach pracowniczych
mieszkania usamodzielnienia czy grupy usamodzielnienia
metody pracy z dzieckiem
praca w domu dziecka
dzień matki
jaka jest subwencja w MOS?
ktoś szuka miejsca dla dziecka w ddz?
asystent rodziny
odrabianki
Gdzie ustawa?
wakacje
7% a nie długo 10%
Które DDz wybierają się na mistrzostwa w nogę i koszykówkę?
godziny bezposredniej pracy z dzieckiem
pytanko