zgon mieszkańca - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 29 lip 2010, 12:33

może źle się wyraziłam.płaci dps, a kasę oddaje dpsowi MOPR.
~lala

Napisano: 29 lip 2010, 16:02

Nie mogłabyś się dowiedzięć na jakiej podstawie Wasz MOPR zwraca kasę? Pracuję w małym dps\'ie, kilka zgonów i budżet leży, a mieszkańcy zdrowotnie poniżej jakiejkolwiek klasyfikacji. Jeszcze dwa lata temu udawało mi sie wykłócić i płaciła gmina pobytu z możliwością odzyskania kasy od gminy kierującej - wydawało mi się i różnym radcom prawnym, że tak ma być - teraz jest jak jest.
Jeżeli możesz pomóż.
~JJ

Napisano: 29 lip 2010, 22:39

1. Do pochówku w pierwszej kolejności ma prawo rodzina i z tego prawa wedle mojej wiedzy zawsze korzysta.
2. Jeśli nie ma rodziny, dom ma obowiązek pochowania ciała zmarłego mieszkańca.
3. W przeważającej większości koszty pogrzebu mieszkańca ponosi ZUS lub KRUS.
4. Już nie ma wątpliwości; gminy płacą za pochówek bezdomnych, a mieszkańcy domów mają adresy i nie są bezdomnymi.
5. Wcześniej wiadomo, kto nie ma rodziny i kto będzie pochowany na koszt domu. Dla tych osób można co miesiąc odkładać drobne kwoty na koszty pogrzebu.
6. Ubranie do trumny, większość osób, nie tylko mieszkańców domów pomocy społecznej, ma przygotowane i odłożone na godzinę śmierci.
7. Kto płaci za pogrzeb, ten ma prawo wyboru cmentarza, trumny, nagrobka, wieńców a nawet sposobu nabożeństwa.
8. Kto decyduje o pochówku, ten może wybrać zamiast trumny, spopielenie i urnę.
9. I na koniec: można przekazać ciało np. dla Akademii Medycznej do badań. Wtedy termin pogrzebu przesunie się i około 3 lat, a koszty związane z pogrzebem poniesie uczelnia. Uczelnia sama zabierze ciało, więc dom w takim przypadku nie poniesie żadnych kosztów.

Przestańcie narzekać. Pozdrawiam. Jan.
~jan

Napisano: 30 lip 2010, 10:32

Janku gratuluję miejsca pracy - piękni, zdrowi, bogaci oraz zasobni w kochającą rodzinę mieszkańcy. Wszystkie 9 punktów to komunały, mające niewiele wspólnego z rzeczywistością dps\'ów dla schorowanych zasiłkobiorców.
~JJ

Napisano: 03 sie 2010, 9:27

Janie xóż za bzrury wypisujesz.
Ad pkt 9. Przekazujesz ciało do Akademii Medycznej?
To może się odbyć tylko i wyłącznie za wcześniejszą zgodą zmarłej osoby. Zmarły podpisuje w Akademi Akt donacji potwierdzony notarialnie i tylko na tej podstawie można przekazać ciało Akademi.
~marta

Napisano: 04 sie 2010, 12:21

rozmawiałam z księgową, nasz mopr ma podobno kasę na zasiłek pogrzebowy dla osób przebywających w dps i będących na zasiłku stałym, a nie mających rodziny. jak pisałam wcześniej my chowamy mopr zwraca koszt do kwoty kosztów przez nas poniesionych.(mopr ma zawartą umowę z firmą pogrzebową po przetargu)Z wszystkimi zasiłkowcami tak jest, ponieważ to mopr ich finansuje.wystosujcie pismo w tej sprawie do swojego mopru może się uda.
~lala

Napisano: 06 sie 2010, 12:35

Witam, mam prośbę, czy moglibyście mi przesłać na adres e-mailowy: [email protected] interpretację ministerstwa dot. pochówku mieszkańca DPS-u. Z góry dziekuję :)
~ewa

Napisano: 06 sie 2010, 15:01

Poszło ale czy doszło, system odrzuca adres, na pewno prawidłowy?
~JJ

Napisano: 25 sie 2010, 11:18

a proszę mi odpowiedzieć jak to jest : mieszkaniec DPS pobiera zasiłek stały , umiera np. 16 sierpnia , wypłata zasiłku 25 sierpnia DPS dopomina się 100 zapłaty z należnego mu zasiłku za 16 dni, a my sądzimy że 70%. Jak to jest prawnie
~bm

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x