zl za zł na cito - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 lut 2017, 12:32

czy nalezy się zł za zł w sytuacji gdy nowe orzeczenie od lutego z wyrównaniem dodatek od listopada 2016r. tyle , że doszedł dochód uzyskany i przekracza. jak mam liczyć teraz sumę zasiłków ( przed orzeczeniem tylko 2 zasiłki 124 i dwa rozpocz roku)no i teraz byłby dodatek na kształce i reha. 110) . Kryterium wyższe 764od nowego wniosku.. Jak to policzyć? suma zasiłków z dodatkiem na kszt. i reh czy bez i od kiedy i czy kryterium to wyższe czy jak dotej pory niższe? Pomóżcie na cito
aneta83

Napisano: 17 lut 2017, 15:59

najpierw liczysz laczna sume zasilkow przyslugujacych w tym okresie kiedy jeszcze nie doliczasz uzysku i odejmujesz od nich kwote przekroczenia, potem liczysz laczna kwote w okresie kiedy juz musisz liczyc uzysk i od niej odejmujesz nowa kwote przekroczenia...jesli dodetk z tytulu niepelnosprawosci przyznajesz juz od listopada to znaczy ze ciagle to smo jej od listopada przysluguje, wiec ta kwota przyslugujacych swiadczen bedzie w jednym i drugim okresie taka sama, ale kwota przekroczenia inna, wiec i co innego do wyplaty
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2017, 13:56

trochę nie kapuję.. o uzysku klientka powiedziła dopiero teraz ale poszła do pracy w sierpniu więd uzysk za wrzesień. wtedy nie miła jeszcze orzeczenia. wniosek o kształ i reh. złożyła w lutym ( wyrównanie bedzie od listopada. Za 2015/2016 będzie pewnie do zwrotu ale od listopada jak to liczyć..jako z wyższym kryterium i doliczać kształ i reh. do sumy zasiłków czy dpiero od lutego? zkręciłam się nie powiem jak..
aneta83

Napisano: 21 lut 2017, 9:05

???????
aneta83

Napisano: 21 lut 2017, 10:31

wiec tak naprawde to w nowym okresie powinno byc wznowienie postepowania, uchylenie decyzji i przyznanie tyle ile trzeba...na dzien dzisiejszy ma orzeczenie, ktore obejmuje okres od 1.11.16 ,wiec kryterium dla rodziny od listopada to 764 , wyliczajac kwote przyslugujacych swiadczen liczysz przyslugujacy od listopada dodatek z tytulu ksztalcenia.
w starym okresie tez weryfikujesz sprawe, doliczasz dochod uzyskany i jesli swiadczenia nie przyslugiwaly za X to wszczynasz postepowanie o nienaleznych i zwrocie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2017, 11:38

dzięki wreszcie naświetliło mi sie w mózgu, tak myślałam. Klientka złożyła wniosek w lutym na dodatek, więc muszę go rozpatrzyć jako oddzielny i przyznać czy uchylic starą decyzje na zasiłki i przyznac zł za zł?
aneta83

Napisano: 21 lut 2017, 12:51

a czy moge z dwóch wniosków zrobic jedną decyzje przynającą zł za zł( suma zasiłków i dodatek z nowego wniosku?
aneta83

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x