I nawet na stronie ministerstwa piszą o przekroczeniu progu 574 o złotówkę...
Teraz, gdy rodzina przekroczy próg dochodowy (574 zł na osobę w rodzinie lub 664 zł dla rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem), traci prawo do świadczeń rodzinnych. Dzięki wprowadzeniu zmian świadczenia nie będą już odbierane po przekroczeniu progu, ale stopniowo obniżane wraz ze wzrostem dochodu. Za każde przekroczenie progu o 1 zł, łączna kwota świadczeń przysługujących rodzinie będzie pomniejszana o 1 zł.
Dopiero niżej o łącznym dochodzie, ale kto to doczyta...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Ale z terminami też genialnie wymyślili, we wrześniu wszyscy złożą wnioski i dostaną odmowy, a w styczniu będzie druga fala i zabawa z przeliczaniem jakby już nie mogli tego wprowadzić od nowego okresu zasiłkowego. Mamy bogate państwo można postępowanie przeprowadzić 2 razy i 2 razy ponieść koszty decyzji, doręczenia, druku itd.
Art. 2. W sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, ustalając prawo za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe.
Art. 3. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r.
Dla mnie jest to niejasne. Ustalając prawo np. w XI 2015 r. mam brać pod uwagę art. 5 ust. 3 do XII 2015, czy na cały okres zasiłkowy 2015/2016.?
Jeżeli do XII 2015, to od I 2016 odmowa i strona przychodzi ponownie. Jeżeli na okres zasiłkowy 2015/2016, to w przypadku zmiany dochodowej np. w III 2016 nie mogę opierać się o stary zapis art. 5 ust. 3, ponieważ w art. 2 ustawy zmieniającej nie jest zapisane "W sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe."