zmiana miejsca pobytu dłużnika aliment. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 22 cze 2017, 15:27

Nie wysyłaj. Ponoś odpowiedzialność na nieprawne podjęcie działań wobec dlużnika. Tak jest delikatnie naciągane, ale przynajmniej wiem,że nie działam tam gdzie działać nie mogę czyli nie ścigam i nie odbieram praw jazdyludziom, którym robić tego nie powinnam. Przynajmniej nie ja. Waga odpowiedzialności za wysłanie nieco naciąganego wniosku i w efekcie ustalenie stanu faktycznego, a nieprawne ściganie jest zasadniczo różna. Waż sam.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 15:30

kocie do komornika też nie masz prawa pisać, może pisać OWW :D

RR dzień śmieszka dzisiaj masz?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 20:34

Art. 22.
2. Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe i nadzorowane przez Ministra Obrony Narodowej, właściwe jednostki podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Wydawanie zaświadczeń jest wolne od opłat.
art. 15 ust. 4. Do wniosku należy dołączyć odpowiednio:

1) zaświadczenia lub oświadczenia dokumentujące wysokość innych dochodów niż dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 2032 i 2048 oraz z 2017 r. poz. 60), każdego członka rodziny;

2) oświadczenie o deklarowanych dochodach osiąganych przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, zawierające informacje o:

a) wysokości dochodu,

b) wysokości należnych składek na ubezpieczenia społeczne,

c) wysokości należnych składek na ubezpieczenie zdrowotne,

d) wysokości i formie opłacanego podatku dochodowego,

e) wysokości dochodu po odliczeniu należnych składek i podatku;

3) zaświadczenia lub oświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia:

a) zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne albo oświadczenie stwierdzające bezskuteczność egzekucji,

b) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty, odpis postanowienia sądu o zabezpieczeniu powództwa o alimenty, odpis protokołu zawierającego treść ugody sądowej lub ugody zawartej przed mediatorem,

c) orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dla osoby uprawnionej,

d) zaświadczenie albo oświadczenie o uczęszczaniu osoby uprawnionej do szkoły lub szkoły wyższej,

e) informacje właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z:

- brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub

- brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,

f) inne dokumenty potwierdzające spełnianie warunków do przyznania lub ustalenia wysokości świadczenia z funduszu alimentacyjnego będącego przedmiotem wniosku.

nie widzę tam nic o adresie zamieszkania dłużnika
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 8:43

Myślisz, że jakakolwiek kontrola zarzuci mi,że zbieram dowody w sprawie?
Na szczęście to będzie mój problem.
Inaczej..to ewentualnie bedzie problem Policji. Nie mój.
Ty nie pisz.
Wysyłaj wnioski o odebranie prawa jazdy i o ściganie wobec dłużników dla których nie jesteś OWD ale tak ci wychodzi.
Podejrzewam,ze każda kontrola zarzuci ci,ze nie ustaliłeś stanu faktycznego .
Na szczęście,to będzie twój problem.
Pozdrówka.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 10:12

zarzuci mi działanie zgodne z przepisami prawa?
Jak dobrze rozumiem, to ty czujesz się pewna mimo, że wiesz, iż twoje działania są niezgodne z przepisami prawa. Ja mam się bać, mimo, że działam zgodnie z przepisami prawa?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 11:19

Zaniechanie dochodzenia do pełnego wyjaśnienia stanu faktycznego nazywasz działaniem zgodnym z prawem ? Nieuprawnione podejmowanie działania wobec dłużnika z powodu niewyjaśnienia sytuacji nazywasz zgodne z prawem? Hmmm...to mamy różne podejście do rozumienia słowa działanie zgodne z prawem.
Ale jak wspomniałam każde z nas będzie się mierzyć i odpowiadać za podejmowane kroki. Nie martw się tak o mnie. Wyluzuj.dzięki za troskę :))))
Ostatnio zmieniony 23 cze 2017, 11:30 przez kotbehemot, łącznie zmieniany 1 raz.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 11:30

czyli jednak wg ciebie działanie niezgodne z prawem jest lepsze.
Ok można mieć i takie podejście
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 11:36

Elmerku ale to twoje jest niezgodne z prawem. Czego wydaje się nie rozumiesz. Jeżeli z akt sprawy nie wynika jednoznacznie,ze jesteś OWD a ty mimo wszystko podejmujesz działania, to poruszasz się po takiej samej cienkiej linii jak ja. Tylko,że konsekwencje twojego nieprawnego działania są daleko bardziej dolegliwe dla strony niż moje.Dolegliwe i tym samym narażają ciebie na poniesienie konsekwencji. Przykrych. Jedyna dolegliwość jaka ja sprawiam to dolegliwość dla Policj,i to ona będzie sie ewentualnie tłumaczyć dlaczego podjęła "nieuprawnione" działania.Niemniej wyjaśnia sprawę ostatecznie. Mam w aktach sprawy DOWÓD.. Ty nie masz.
Zarzucasz mi łamanie prawa...hmmm. a skierowanie wniosku o odebranie PJ i do prokuratury nie będąc OWD łamaniem prawa aby nie jest?????

Tak nawiasem utrwalona praktyka to bardzo przydatna instytucja, zwłaszcza gdy działa na korzyść strony co jest teraz kluczowe dla KPA po nowelizacji i niejako wypełnia tzw ducha ustawy.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 11:42

Kocie - jak z akt jednoznacznie wynika, że nie jestem OWD to nie podejmuję działań.
Ty łamiesz ustawę o udostępnieniu danych - bez podstawy prawnej nękasz inne organy i żądasz od nich informacji, do których nie masz prawa
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2017, 19:27

ja również mam "dobrą współpracę" z policją, pisze do nich, dzielnicowy idzie sprawdza czy mieszka czy nie i wtedy wiem na czym stoję. Nie odsyłam dłużnika z powrotem do OWW tylko dlatego ze raz nie odebrał wezwania bo tego samego oczekuje od OWD do który kieruje wnioski o podjecie działań. Mam nadzieję, ze mój wniosek NIGDY nie tragi do gminy w której pracuje nijaki Elmer.
pozdrawiam
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]