zmiana miejsca zamieszkania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 31 lip 2015, 11:19

wykłócacie się a ja nadal niewiem co zrobić ;/
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 11:24

namówić kobietę na złożenie prośby.
Wykorzystaj urok osobisty, albo groźby karalne.

Spójrz na to z jeszcze jednej strony - jeżeli zmiana miejsca zamieszkania jest podstawą do uchylenie decyzji to jeżeli osoba zgłosi zmianę miejsca zamieszkania powiedzmy po pół roku to ma a ten okres nienależne. Co jest już kompletną bzdurą. Nawet RR by tego nie zrobiła i z takim postępowaniem by się mocno wadziła.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 11:34

RR pisze:ale jeśli mamy sugerować się wyrokami sądowymi to chyba nie poczęści tylko.
Dla mnie wyroki są tylko potwierdzeniem tego co sam uważam. Sprawa generalnie jest złożona bo:

1) Zmiana miejsca zamieszkania nie powoduje utraty prawa do świadczeń - co jest logiczne.

2)W ustawie brakuje jasnych przepisów co w tej sytuacji robić

3) Organy administracji działają wyłącznie na podstawie przepisów prawa (KPA - gdzieś na początku)

4) Podstaw do uchylenia decyzji nie ma.

Zbierając to do kupy, wychodzi, że najbardziej zgodne z przepisami będzie kontynuowanie wypłaty, jednocześnie będzie to zabezpieczenie interesu strony i uniknięcie kosztów dodatkowego postępowania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 11:39

RR pisze:
Elmer pisze:Przesyłanie akt do realizacji uważam za bzdet.
Prawo tego nie zabrania. Ty uważasz to za bzdet ja nie.
No niestety w postępowaniu administracyjnym zasada, że co nie jest zabronione jest dozwolone nie ma zastosowania. Czyli, żeby Twoja teza była prawdziwa, oprócz braku przepisów zabraniających takiego działania, muszą być przepisy które to działanie umożliwiają. Samo przesłanie wykonane bez podstawy prawnej będzie takim samym złamaniem prawa, jak np. przyznanie świadczenia wbrew jakiemuś przepisowi.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 12:06

Elmer pisze:dziewczę tu chodzi tylko o to, że bez prośby strony nie masz prawa do jej uchylenia z tego powodu.
Tylko i wyłącznie o to.
Twój znany upór i cechy charakterologiczne nie mają żadnego znaczenia.
Chłopcze, tu chodzi również o to czy możesz realizować decyzję nie będąc OWW. Jak na to sądy się zapatrują? :geek:
Elmer pisze:Sytuacja jest prosta - nie masz podstaw do uchylenia decyzji. Jak twierdzisz inaczej to wskaż podstawę.
art. 12 FA 19, 20 Kpa. Oczywiście orzeczenia sądowe każą przekazywać decyzję do realizacji czego Ty nie robisz.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 12:08

czyli na jej prosbe uchylic i niech składa wszystko tam gdzie bedzie mieszkac ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 12:22

czytałaś wyroki?
Ty nie stosujesz się do całości wyroku, ja ewentualnie tylko do części.
I jeszcze będziesz się kłócić kto jest lepszy...
A teraz przeanalizujmy twoją podstawę:
Art. 12. 1. Postępowania w sprawie świadczeń z funduszu alimentacyjnego prowadzi organ właściwy wierzyciela.
2. Organ właściwy wierzyciela może upoważnić, w formie pisemnej, swojego zastępcę, pracownika urzędu albo kierownika ośrodka pomocy społecznej lub innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowania w sprawach, o których mowa w ust. 1, a także do wydawania w tych sprawach decyzji.
Nie widzę nic o zmianie decyzji.

Art. 19. 1. W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania lub utraty dochodu albo innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego osoba uprawniona albo jej przedstawiciel ustawowy, którzy złożyli wniosek o przyznanie świadczenia z funduszu są obowiązani do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia.
o tu jest zmiana. I teraz się zastanówmy w jakich przypadkach możemy zmienić decyzje:
zmian w liczbie członków rodziny - nie nastąpiła
uzyskania lub utraty dochodu - nie nastąpiła
innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego - czy zmiana miejsca zamieszkania wpływa na prawo do FA? Jeżeli tak to w nowym organie tez nie może mieć. Nie wpływa.
Jeżeli ktoś zmienił miejsce zamieszkania i zgłosi to po pół roku to robisz mu NP?
Podejrzewam, że nie. Nie burzysz się również o to, że wypłaciłaś świadczenie.

kpa:
Art. 20. Właściwość rzeczową organu administracji publicznej ustala się według przepisów o zakresie jego działania.
jest tu coś o zmianie decyzji? Nie widzę.

PS. sądy w większości zapatrują, że taki wniosek winien być przekazany do realizacji nowemu organowi. Twardo stoją na stanowisku, że nie ma podstawy do uchylenia decyzji (widziałem nawet orzeczenia, które zamiatały decyzja o NP w związku ze zmianą miejsca zamieszkania).. Ja twierdzę, że o ile nie ma podstaw do uchylenia decyzji to mam duże wątpliwości czy wójt gminy X ma podstawę do wypłacania świadczeń na podstawie decyzji wójta gminy Y.
Jasność jest w tym, że nie ma podstawy do uchylenia decyzji.
Jak twierdzisz, że jest to oprócz swojego zdania przedstaw jakikolwiek wyrok w tym zakresie.
Ja podałem ci wyroki. Ty przedstawiasz tylko swoje zdanie i z uporem godnym lepszej sprawy nie przyjmujesz żadnych argumentów. W sumie to nic nowego w twoim wypadku. Nudno bez ciebie było, ale nic się nie zmieniłaś. Mężczyźni z wiekiem łagodnieją, kobiet to niesety nie dotyczy - zachodzi proces odwrotny.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 12:24

Iks pisze:No niestety w postępowaniu administracyjnym zasada, że co nie jest zabronione jest dozwolone nie ma zastosowania.
Tak? Czyli funkcjonuje zasada że jak coś w prawie nie jest zabronione to jest zabronione? Dziwne trochę :roll: . W sprawie przekazywania wniosków wystąpiłam do Ministerstwa wiem, wiem opina Ministerstwa to nie źródło prawa ale ciekawa byłam ich stanowiska.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 12:26

podstawy z KPA:
Zasada praworządności wynika z art. 6 kpa, który stanowi, że organy administracji państwowej działają na podstawie przepisów prawa. Konsekwencją tej zasady jest postulat, że decyzje administracyjne mogą być oparte wyłącznie na ustawie oraz po drugie, że do organu prowadzącego postępowanie należy przestrzeganie, aby prawo nie było naruszone
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 12:57

Elmer pisze:czytałaś wyroki?
Ty nie stosujesz się do całości wyroku, ja ewentualnie tylko do części.
I jeszcze będziesz się kłócić kto jest lepszy...
Nie kłócę się kto jest lepszy co Ty piszesz, chyba na silę szukasz zwady albo stęskniłeś się za kłótniami ze mną.
Chciałabym zobaczyć jak w praktyce realizował byś swoje stanowisko oparte tylko po części na wyrokach sądowych. Czyli ja płaciłabym ZR a Ty np. ZP, byłoby wesoło.
Elmer pisze:Ja twierdzę, że o ile nie ma podstaw do uchylenia decyzji to mam duże wątpliwości czy wójt gminy X ma podstawę do wypłacania świadczeń na podstawie decyzji wójta gminy Y.
Też mam wątpliwości czy możemy realizować nie swoje decyzje, sąd nie ma.
Elmer pisze:Jeżeli ktoś zmienił miejsce zamieszkania i zgłosi to po pół roku to robisz mu NP?
Nie, przecież na prawo do świadczeń nie ma to wpływu pisałam wcześniej.
Elmer pisze:Ja podałem ci wyroki. Ty przedstawiasz tylko swoje zdanie i z uporem godnym lepszej sprawy nie przyjmujesz żadnych argumentów. W sumie to nic nowego w twoim wypadku. Nudno bez ciebie było, ale nic się nie zmieniłaś.
Daj spokój przedstawiasz wyroki do których sam za bardzo się nie stosujesz, chyba chcesz się odgryźć za to że tak długo nie mogłeś się ze mną kłócić.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x