zmiana miejsca zamieszkania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 31 lip 2015, 13:02

Elmer pisze:zasada praworządności wynika z art. 6 kpa, który stanowi, że organy administracji państwowej działają na podstawie przepisów prawa
Konstytucja art. 7 też tak stanowi. Nie można przyjąć stanowiska że to co prawem nie zabronione to zabronione. To przecież absurd Elmerze art. 6 Kpa nie łamie tej zasady.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:05

RR pisze: Tak? Czyli funkcjonuje zasada że jak coś w prawie nie jest zabronione to jest zabronione? Dziwne trochę :roll:
Nie. Po prostu musi istnieć przepis żeby go wykonać. Jeśli nie ma przepisu to organ nie ma legitymacji do działania.

Zasada legalizmu wyrażona w art. 7 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej została zdefiniowana zarówno poprzez poglądy doktryny prawa, jak i orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego: ˝Problem prawnych podstaw działania państwa ma ogromne znaczenie, a dotyczy to wszystkich organów władzy publicznej. Jest to istotna kwestia, dotycząca także gwarancji swobód obywatelskich, ochrony jednostki przed omnipotencją państwa i jego aparatu. W państwie demokratycznym, w którym rządzi prawo, organy władzy publicznej mogą powstać tylko na podstawie prawnej, a normy prawne muszą określać ich kompetencje, zadania i tryb postępowania, wyznaczając tym samym granice ich aktywności. Organy te mogą działać tylko w tych granicach. O ile jednostka ma swobodę działania zgodnie z zasadą, że co nie jest wyraźnie zabronione przez prawo, jest dozwolone, to organy władzy publicznej mogą działać tylko tam i o tyle, o ile prawo je do tego upoważnia, przy czym obywatel może zawsze domagać się podania podstawy prawnej, na jakiej organ podjął konkretną działalność. Jest to zgodne z wymogami wynikającymi z zasady demokratycznego państwa prawnego. Kontrolę przestrzegania tych zasad sprawują organy działające w trybie nadzoru, sądy, a także Trybunał Konstytucyjny˝ (Wiesław Skrzydło, ˝Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej. Komentarz˝, wyd. IV, 2002 r.).

˝Zupełnie odmienna reguła obowiązuje organy państwa: tylko to jest im dozwolone, co zostało przez prawo przewidziane jako ich zadanie czy kompetencja. Organ państwowy może działać tylko na podstawie prawa i w granicach tych kompetencji, które prawo mu przyznaje (zasada praworządności formalnej). W orzecznictwie wielokrotnie podkreślano, że kompetencji organu państwowego nie można domniemywać; jeżeli nie wynikają one z wyraźnego przepisu prawnego, to nie istnieją one w ogóle˝ (Leszek Garlicki, ˝Polskie prawo konstytucyjne. Zarys wykładu˝, Liber, 2002 r.).

˝Artykuł 7 konstytucji określany jako przepis wyrażający zasadę legalizmu (...) nakłada przede wszystkim na organy państwowe obowiązek działania zgodnie z obowiązującymi przepisami kompetencyjnymi. Z art. 7 konstytucji nie wypływają inne uprawnienia poza wynikającymi już z innych norm prawnych. Jego samoistne znaczenie sprowadzić można istotnie do dyrektywy interpretacji przepisów kompetencyjnych w sposób ścisły i z odrzuceniem w odniesieniu do organów władzy publicznej zasady: co nie jest zakazane, jest dozwolone˝ (wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 27 maja 2002 r., sygn. akt K 20/01).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:17

1. ja się nie kłócę z tobą kto jest lepszy bo to jest oczywiste :twisted:
Kłócić się lubię, nawet z Tobą, chociaż Tobie szybko nerwy puszczają i wiązankami rzucasz i focha strzelasz

2. nic wesołego ny nie było, zycie

3. sąd mnie w tym zakresie nie przekonał.

4. jak nie ma wpływu na prawo do FA to dalej pozostaje aktualne pytanie, na jakiej podstawie uchylasz? Art. 19 - jedyny który pozwala na uchylenie nie daj ci takiej możliwości.

5. stosuję prawo a nie wyroki :lol: Ty stosujesz bezprawie :twisted:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:19

Panowie przecież wskazujecie orzeczenia sądowe na podstawie których organ powinien przekazywać swoją decyzję do realizacji aktualnemu OWW. Przecież z tą decyzją trzeba wysłać też i akta, na jakiej podstawie sądy tak orzekają?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:25

Elmer pisze:Kłócić się lubię, nawet z Tobą, chociaż Tobie szybko nerwy puszczają i wiązankami rzucasz i focha strzelasz
Eee tam wymyślasz, spokojnie sobie z Tobą rozmawiam i nawet Twoje uszczypliwości mnie nie irytują. No i kiedy ja focha strzeliłam? Mam wrażenie że to Ty się za bardzo denerwujesz...
Elmer pisze:5. stosuję prawo a nie wyroki :lol: Ty stosujesz bezprawie :twisted:
Ależ oczywiście nerwusie :twisted:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:26

pierw skoncentruj się na tym, że sądy jednoznacznie wskazuję, że zmiana miejsca zamieszkania nie jest podstawą do uchylenia/zmiany decyzji.
Jak przetrawisz to i przez klawiaturę przejdzie ci przyznanie racji to przejdziemy do tego punktu :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:36

Elmer pisze:pierw skoncentruj się na tym, że sądy jednoznacznie wskazuję, że zmiana miejsca zamieszkania nie jest podstawą do uchylenia/zmiany decyzji.
I że należy przekazać decyzję z aktami do właściwego organu.
Elmer pisze:Jak przetrawisz to i przez klawiaturę przejdzie ci przyznanie racji to przejdziemy do tego punktu :lol:
Nie twierdze że jej nie macie, ino bez wniosku strony o uchylenie prawa problem zaistniałby nie mały. Moim zdaniem nieprawidłowo jest gdy strona pobiera świadczenia w dwóch różnych organach. Ty zdaje się z tego co piszesz płaciłbyś dalej bez uchylania prawa, ja uchyliłabym prawo wskazując główne na fakt że nie jestem już OWW, tak nie do końca zgodnie z zapisami ale nie uważam by Twoja opcja tj. dalsza realizacja decyzji była bardziej lub mniej mądrzejsza - też jest do kitu :twisted:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 13:52

nie, i jeszcze raz nie.
Ja nie wydam decyzji z naruszeniem prawa, ty tak.

To jest mała, ale subtelna różnica.

Popatrz na taki wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/66E1D5C7A5
"Skoro J.C. miała przyznany zasiłek pielęgnacyjny decyzją Prezydenta Miasta z dnia [...] na czas nieokreślony, to zmiana miejsca zamieszkania spowodowała jedynie to, że z dniem tej zmiany Prezydent Miasta utracił właściwość miejscową do jakiegokolwiek załatwiania/ rozpatrywania sprawy, poza przekazaniem, w trybie art. 65 § 1 K.p.a., całości akt sprawy J.C. związanych z przyznaniem i wypłatą zasiłku pielęgnacyjnego, organowi właściwemu - Prezydentowi Miasta, który winien podjąć dalszą wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego w oparciu o decyzję Prezydenta Miasta z dnia [...] (podobnie: postanowienie NSA sygn. akt I OW 4/08).
Zgodnie z art.19 K.p.a. organy administracji publicznej przestrzegają z urzędu swojej właściwości rzeczowej i miejscowej. Właściwość miejscową organu administracji publicznej ustala się w sprawach innych niż dotyczące nieruchomości i prowadzenia zakładu pracy, według miejsca zamieszkania (siedziby) w kraju, a w braku zamieszkania w kraju - według miejsca pobytu strony lub jednej ze stron; jeżeli żadna ze stron nie ma w kraju zamieszkania (siedziby) lub pobytu - według miejsca ostatniego ich zamieszkania (siedziby) lub pobytu w kraju (art. 21 § 1 K.p.a.).
Przepisy te mają charakter bezwzględnie obowiązujący, a naruszenie każdego rodzaju właściwości przez organ administracji przy wydawaniu decyzji powoduje nieważność rozstrzygnięcia.
W tej sytuacji, sąd stwierdził, iż Prezydent Miasta wydając decyzję
z dnia [...] nie był organem właściwym miejscowo do wydania rozstrzygnięcia, a tym samym naruszył ww. przepisy postępowania administracyjnego, co spowodowało, że w stosunku do wydanej przez niego decyzji została spełniona przesłanka stwierdzenia nieważności z art.156 § 1 pkt 1 K.p.a.
Samorządowe Kolegium Odwoławcze, utrzymując w mocy decyzję Prezydenta Miasta, wydaną z naruszeniem przepisów o właściwości, w sposób rażący naruszyło obowiązujące przepisy postępowania, tj. art. 138 § 1 pkt 1 oraz art. 21 § 1 pkt 3 K.p.a. w zw. z art. 23 § 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych, co spowodowało, że zaskarżona decyzja spełnia przesłankę stwierdzenia nieważności wynikająca z art. 156 § 1 pkt 2 K.p.a."
Wydanie decyzji - jakiejkolwiek w takiej sprawie jest wg sądu rażącym naruszeniem prawa.
Sąd wskazuje na art. 65 kpa - przekazanie wniosku. I tu jest coś z czym się nie zgadzam - wniosek został już rozpatrzony i ten art. nie powinien być stosowany.
Dlatego ja praktykuję ludzie rozwiązanie tego problemu:
1. albo namawiam stroną na złożenie rezygnacji - bez podania przyczyny, ewentualnie z określeniem w czasie przyszłym wyprowadzam się. Tak by wydać decyzję będąc właściwym;
2. jak kobieta się upiera, że chce dalej brać u nas to wskazuje mi ewentualnie tylko adres nowy jako korespondencyjny.

Nie wydam decyzji rażąco naruszającej prawo.
Ty wydasz - kisi, kisi, kisi.

Wygrałem :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 14:04

a może ktoś wkońcu mi odpowie bo jak niewiedzialam tak niewiem :P
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 14:06

namówić kobietę na złożenie prośby.
Wykorzystaj urok osobisty, albo groźby karalne.

Albo płacić do końca okresu i pić kawę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x