zmiana miejsca zamieszkania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 paź 2015, 15:49

PCW pisze:Zaraz ma być, akurat myślę o tym. Sprawę mam trudną, bo jakoś nie znajduję dobrych wzorców, niestety. :(
Ok, przepraszam Cię zatem.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2015, 13:57

Ostatnio też miałam taki przypadek, poinformowała mnie o tym właścicielka mieszkania, która wynajmowała je osobie, która pobierała dodatek mieszkaniowy. Wstrzymałam dodatek, następnie wezwałam do wstawienia się w celu wyjaśnienia sytuacji, kiedy osoba ta już wstawiła się, napisała oświadczenie, w którym zgodziła się a także wystąpiła z prośbą o uchylenie decyzji, tylko kiedy ma się zgodę wnioskodawcy można powołać się na art. 155 KPA i na tej podstawie napisałam decyzję uchylającą, do tego napisałam też adnotację urzędową z informacją w jaki sposób,kiedy i przez kogo do OPS wpłynęła informacja o zmianie miejsca zamieszkania tej osoby.
Pusia

Napisano: 08 paź 2015, 21:28

To chyba niezbyt dobry przykład...
Ależ!!! Bardzo dobry do krytyki i dyskusji ;)
Otóż pod względem formalnym nie powinna nas interesować zmiana, to przesadne wnikanie w prywatne sprawy, lecz zwolnienie (ewentualnie opuszczenie, opróżnienie) dotychczasowego mieszkania.
Jeśli mieszkanie zwolnione, to z pewnością wygasła umowa najmu. Niezależnie od wójta wygasł także dodatek, niejako sam. W efekcie nie trzeba się wysilać na uchylanie, jedynie dla porządku oficjalnie potwierdzić to wygaśniecie. Dlatego bardziej właściwy wydaje się art. 162 a nie 155 i taki sposób zaleca się, w szczególności na szkoleniach.
Jednocześnie zbędna jest łaska wnioskodawcy,bowiem decyzja wygasa i dostaje potwierdzenie niezależnie od tego, czy on łaskawie napisze. Pismo zarządcy absolutnie powinno wystarczyć.

Nie pierwszy raz to tłumaczę — jak grochem o ścianę. :(
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x