Zmiana nazwisk i domówienie karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 lip 2020, 8:44

Witam! Mam sytuację gdzie matka z dziećmi ma już karty, wyszła za mąż i chce zmienić nazwisko oraz wyrobić kartę dla "nowego " męża, jak to zrobić, czyli chodzi mi o zmianę danych i męża :cry:
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 06 lip 2020, 10:26

Pani składa wniosek.
Na kartkach członkowie rodziny wielodzietnej wpisuje:
- na pierwszej kartce wpisuje siebie z nowym nazwiskiem, wybiera opcję "Wnoszę o przyznanie kdr dla członka rodziny, który wcześniej był posiadaczem) i zaznacza się jako rodzic i w systemie będziesz miał wybór podrodzaju wniosku to "zmiana danych na karcie"
- na drugiej kartce wpisuje Męża i wybiera opcję "wnoszę o przyznanie KDR dla nowego członka rodziny wielodzietnej" i zaznacza się jako małżonek (skoro nie jest ojcem 3 dzieci)
- na trzeciej, czwartej i piątej poprosiłem Panią żeby wpisała ponownie dzieci i wybrała opcję "nie wnoszę o przyznanie KDR", jeżeli dzieci są do 18-tki to przy wprowadzaniu do systemu wybierz opcję "dziecko do 18-tki", ale jeżeli to dorosłe dzieci które były na utrzymaniu rodziców i wprowadzasz do systemu to bym wybrał opcję "Inna osoba - niespełniająca warunków ustawy" żeby checkbox "Wniosek dla rodziców..." nie był zaznaczony, wydaje mi się, że wtedy powinno naliczyć poprawnie koszty czyli 2x2,86=5,72zł.
Ja bym brał wtedy też oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej od Pani + akt małżenstwa, chyba ze masz opcje weryfikacji.

No i wiadomo, wtedy powiązać wniosek z osobą która jest w systemie i powiązać wniosek z rodziną (która już jest w systemie), dokonać weryfikacji pesel w systemie i dopiero wtedy rozpatrzyć (dla rodziców/małżonka przyznać a dla tych dzieci co nie wnoszę to "Nie rozpatrzono".

Myślę, że jakby ktoś tych dzieci nie wpisywał drugi raz i nie wybierał opcji "nie wnoszę" to też jakimś błędem by nie było bo są poprzednie dokumenty i być może byłoby troszkę prościej, ale mówie jak ja zrobiłem ;p
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2020, 22:39

ok. bardzo dziękuję, a gdy mają wspólne dziecko, to co wtedy? to dziecko jak wpisać? czy w takiej sytuacji małżonka wpisać jako rodzica? a na oświadczeniu o władzy rodzicielskiej on przy ilu dzieciach ma się wpisać?
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 08 lip 2020, 7:43

Nie bardzo rozumiem, opcję rodzic wybieramy gdy Pan/Pani jest matką/ojcem 3 dzieci.

Czyli ona chce wyrobić nową kartę dla siebie, dla nowego męża i jeszcze dla nowego dziecka?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem