Napisano: 06 lip 2020, 10:26
Pani składa wniosek.
Na kartkach członkowie rodziny wielodzietnej wpisuje:
- na pierwszej kartce wpisuje siebie z nowym nazwiskiem, wybiera opcję "Wnoszę o przyznanie kdr dla członka rodziny, który wcześniej był posiadaczem) i zaznacza się jako rodzic i w systemie będziesz miał wybór podrodzaju wniosku to "zmiana danych na karcie"
- na drugiej kartce wpisuje Męża i wybiera opcję "wnoszę o przyznanie KDR dla nowego członka rodziny wielodzietnej" i zaznacza się jako małżonek (skoro nie jest ojcem 3 dzieci)
- na trzeciej, czwartej i piątej poprosiłem Panią żeby wpisała ponownie dzieci i wybrała opcję "nie wnoszę o przyznanie KDR", jeżeli dzieci są do 18-tki to przy wprowadzaniu do systemu wybierz opcję "dziecko do 18-tki", ale jeżeli to dorosłe dzieci które były na utrzymaniu rodziców i wprowadzasz do systemu to bym wybrał opcję "Inna osoba - niespełniająca warunków ustawy" żeby checkbox "Wniosek dla rodziców..." nie był zaznaczony, wydaje mi się, że wtedy powinno naliczyć poprawnie koszty czyli 2x2,86=5,72zł.
Ja bym brał wtedy też oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej od Pani + akt małżenstwa, chyba ze masz opcje weryfikacji.
No i wiadomo, wtedy powiązać wniosek z osobą która jest w systemie i powiązać wniosek z rodziną (która już jest w systemie), dokonać weryfikacji pesel w systemie i dopiero wtedy rozpatrzyć (dla rodziców/małżonka przyznać a dla tych dzieci co nie wnoszę to "Nie rozpatrzono".
Myślę, że jakby ktoś tych dzieci nie wpisywał drugi raz i nie wybierał opcji "nie wnoszę" to też jakimś błędem by nie było bo są poprzednie dokumenty i być może byłoby troszkę prościej, ale mówie jak ja zrobiłem ;p