mam problem z rozliczeniem dotacji z KDR za pierwszy kwartał 2020, u mnie w ośrodku tak to funkcjonuje że otrzymaną dotację rozlicza się jak karty przychodzą z PWPW natomiast system nalicza koszty od razu po wprowadzeniu wniosku. W związku z tym przysługujące koszty mam niższe niż wykorzystana przez gminę dotacja bo np w tym roku wróciły karty z wniosków zrealizowanych w zeszłym roku. Czy ktoś się orientuje jak powinno być poprawnie i może podpowiedzieć?
gdzieś ktoś pisał, że nawet robił to dopiero jak wydał karty, co było śmieszne, bo w praktyce może ktoś nigdy jakiejś karty nie odebrać.
My robimy, że środki rozlicza Księgowa raz na jakiś czas (robie raport z systemu + porównuje z własnym rejestrem). Jeżeli nie wykorzystałaś wszystkiego w I półroczu co ci przysługiwało to nic złego przecież, wpiszesz tyle ile wykorzystałaś. Ja bym jednak robił tak, że wtedy do końca tego roku najlepiej wszystko zamknąć i wykorzystać wszystkie środki. Nie znam się na sprawach księgowych, ale u nas tak robimy, że rozpatruje wszystkie wnioski do końca roku i księgowa rozlicza jeszcze w danym roku i tyle.
A jak księgowa u was rozliczy gdy ktoś wybierze same elektroniczne i wtedy wiadomo nie przyjdą karty z PWPW?:P