Matka zgłosiła, ze córka, która ma już wydaną kartę, ma zmienione nazwisko (uznał ją ojciec).
1. Czy nowa Karta którą muszę wydać podlega opłacie? Bo w rozp. mowa tylko o przyznaniu Karty lub wydaniu płatnego duplikatu gdy karta się zniszczy lub zgubi. Póki co nie mam pojęcia czy duplikaty będą zwolnione z opłaty. Rozumiem więc że matka składa wniosek o PRZYZNANIE karty, bezpłatnie.
2. Tylko wtedy jak to zrobić w systemie? Anulować obecną kartę i zmienić dane? (O ile to możliwe, bo nie wiem jak to wygląda w momencie gdy wybiorę w systemie opcję "Anulowanie karty"). I wtedy żądać zwrotu tej nieważnej?
Zmiana nazwiska dziecka
Re: Zmiana nazwiska dziecka
Musi wypełnić nowy wniosek tylko na to jedno dziecko. Opłaty nie pobierasz, bo nie jest to duplikat. W systemie klikasz anulowanie karty i podajesz powód i zamawiasz nową. Nieważną nich ci zwróci.
ach, zapominałam: do wniosku niech dołączy ksero dokumentu poświadczającego zmianę nazwiska (nowy akt urodzenia lub coś takiego)
Dzięki wielkie za odpowiedź. Największe wątpliwości miałam z tym, jak to zrobić w systemie bo jeszcze do tej pory nie anulowałam żadnej karty.
Pani oczywiście ma nowy akt więc na pewno dołączy do wniosku.
Pozdrawiam wszystkich obdarowanych tym wspaniałym zadaniem!
Pani oczywiście ma nowy akt więc na pewno dołączy do wniosku.
Pozdrawiam wszystkich obdarowanych tym wspaniałym zadaniem!
Oprócz Zmiana nazwiska dziecka - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
SMS
Zmiana hasła
KDR - odbiór osobisty czy można wysłać pocztą?
Czy należy się KDR dla cudzoziemca?
Pełnoletnie dziecko w rodz. zast. uczące się
KDR wnioski
Czy należy się karta?
różne miejsca zamieszkania
student
Błąd w nazwisku
na ile dzieci przyznać ?
Dodanie członka rodziny
18 latek i termin ważności!
Jak rozliczacie DOTACJĘ ?
czy przyznać kartę dla konkubenta