zmiana średniego kosztu utzrym w dps 2 raz w roku
zmiana średniego kosztu utzrym w dps 2 raz w roku
Mam pytanko odnośnie zmiany średniego kosztu utrzymania mieszkańca DPS. Starosta ogłosił w dzienniku urzędowym zmianę kosztów utrzymania w dps ale jest to druga zmaina w tym roku. Ustawa mówi, że ogłoszenie następuje najpózniej do 31 marca a co za tym idzie ogłosznie po tym terminie nie powinno się pojawić. Ponieważ 1 zmaina była do 31 marca to czy mamy obowiązek dokonywać zmainy odplatności zgodnie z 2 ogłoszeniem ktore pojawiło sie po 31.03.Mam wątpliwości.Proszę podpowiedzcie czy mieliście taki przypadek i jak sobie z tym poradziliści lub co myślicie na ten temat.
Re: zmiana średniego kosztu utzrym w dps 2 raz w roku
mieliśmy taki praypadek i radca orzekł, że nie możemy stosowac w tym roku zarządzenia wydanego po 31 marca, więc stosowaliśmy sie do opłty z pierwszego zarządzenia.radca stał na stanowisku, ze to drugie zarządzenie mozemy zastosować po 1. stycznia roku nastepnego czyli praktycznie płaciliśmy według kwoty z drugiego zarządzenia od stycznia 2010 do chwili wydania nowego zarządzenia w br. roku czyli do marca br.
mam też taki przypadek , w mcu czerwcu br. ukazał się dugi w tym roku koszt utrzymania dps. co inni o tym sądzą?
po każdym zmieniamy decyzje i nic nie zrobimy,bez wzgledu na to co myslimy na ten temat
Mam taki przypadaek w swoim dps i nie ma podstaw oby gmin nie obcoążać takim wydatkie . niestey musz aplacic . Koszt obowiazuje zawsze po miesiącu w ktorym został ogłoszony .Pozdrawiam
Czy nie chodzi przypadkiem o dps, który właśnie osiągnął standard?
U mnie w powiecie w najbliższym czasie będzie podobny przypadek.
U mnie w powiecie w najbliższym czasie będzie podobny przypadek.
przecież DPS który nie ma standardu nie może podnosić kosztu. więc nie ma zmiany 2 razy w roku
Czy zmiana kosztu utrzymania wiąże się z aktualizacją wywiadu, z tego co wiem w wywiadzie podaje się wysokość /zmiany/ dochodu mieszkańca a nie kosztu utrzymania. Nadmieniam , że należy zmienić decyzje o odpłatności przez gminy lub WCPS w Warszawie.
Oprócz zmiana średniego kosztu utzrym w dps 2 raz w roku - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
odpłatność rodziny za pobyt w dps
mąż zaufania
OPS wywiad
i co teraz????
odpłatność za dps
stypendia socjalne i zasiłki szkolne
Błednie wydana decyzja. Pomocy!!!!!
zgon w dps
D P S
zmiana odpłatności
problem
jak zrobic w tej sytuacji???
decyzja uchylająca
odpowiedzialność dps za osoby opuszczające dps
jak zerwać lub zmienić umowę z MOPSem o opłate za DPS?
Postanowienie Sądu i co dalej????Pomocy